Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 14 bin YTL'lik çanta 750 YTL - Makro Ekonomi Haberleri

        Bottega Venega'nın 14 bin YTL'lik marka çantası 750 YTL'ye, 800 euro değerindeki Louis Vuitton çanta 250 YTL'ye, 425 sterlin değerindeki Burrbery messenger çanta 250 YTL, en az 700 euro değerindeki Versace el çantası 100 YTL'ye, Prada küçük çanta 100 YTL... Üstelik 4 ile 6 ay arasında değişen taksit imkanları ile satılan söz konusu ürünler "çakma" değil, orijinal. Sibel Can gibi ünlüler bile bu çantaların müdavimleri arasında.

        Dışardan baraka gibi görünse de İstanbul Anadolu yakasındaki Avrasya TIR Parkı'ndaki Avrasya Gümrük Malları Outlet Mağazaları marka düşkünleri için tam bir alışveriş mabedi.

        Gümrükten kaçak sokulmaya çalışılırken el konulan markalı ürünler bu mağazada en az 4'te bir fiyatına satılıyor. Sadece ünlü markaların çantaları değil, ayakkabıları, elbiseleri, montları, tişörtleri de bunuluyor. Avrasya Mağaza yetkilisi, "Günde ortalama 5-10 müşteri geliyor. Bu da bize yetiyor. Çünkü gelenler tüm mağazayı kaldırıp götürüyor. Sibel Can sadece geçen aylarda 114 tane çanta aldı" diyor.

        5 YTL'ye Prada çanta

        Mağazanın öyle müdavimleri var ki telefonla arayarak istedikleri çantanın modelini günler aylar öncesinden söylerek ön siparişini veriyor. Mağaza yetkilisi, "Müşterilerimiz markaların katoloğundan ürünleri göstererek daha gümrüğe düşmeden sipariş veriyorlar. Eğer istenen çanta gümrükten mağazaya düşerse müşteriyi arayıp çantasının geldiğini haber veriyoruz" diyor.

        Dünyaca ünlü markaların sıradan markalarla aynı fiyata satılmasının arkasındaki neden ise "kaçak" olmaları. Her gümrük yakaladığı faturasız ya da usullere aykırı ülkeye sokulmak istenen ürünü toplu olarak kendi bünyesinde açık artırma usuluyle satışa çıkarıyor. Bu ürünler arasında adeta yok yok. Tırnak süsünden, çantaya, mutfak eşyasından, kumaşa, yastık kılıfından, elektonik eşyaya, küllüğe kadar birçok şeyi yakalanarak satışa çıkarılan ürünler içinde bulmak mümkün.

        Bir gümrük bölgesinde hemen hemen her hafta bir açık artırma gerçekleştiriliyor. Açık artırmaların tarihi, satışa çıkan ürünleri Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) internet sitesinden de takip edilebiliyor. Hatta siteden ürünün markasını ve cinsini yazıp TASİŞ'in elinde mevcut olup olmadığını ya da ne kadara satıldığını görmek de mümkün. Müdürlüğün İstanbul Sirkeci'de bir de perakende mağazası bulunuyor. Örneğin internetten bakıldığında İstanbul'da gümrüğün elinde şu anda 5 adet bulunan Prada marka büyük suni deri çantanın perakende birim satış fiyatı 5 YTL olarak görülüyor.

        Sahibi bir turizmci

        Avrasya Gümrük Malları Outlet Mağazaları da ölü fiyatına gümrükte satılan markalı ürünleri açık artırmada topluyor. Avrasya mağazasının sahibi ise turizm sektöründe yatırımları bulunan Metin Takmaz. Erenköy Gümrük'ün karşısında ENKA'ya ait Avrasya TIR park girişinde yer alan mağaza zinciri beş yıl önce açılmış. İki farklı prefabrik yapı içinde yer alan mağazaların birinde çanta, kemer ve takı gibi aksesuarlar satılırken, diğer mağazada kot, tişört, gömlek, ayakkabı, elbise, kazak, çorap marka düşkünü müşterilerinin beğenisine sunuluyor. Satışa sunulan dünyaca ünlü markalar arasında Dolce&Gabbana, Louis Vuitton, Burberry, GANT, Paul&Shark, Prada, Versace, Tods, Gucci göze çarpıyor. Milyarca lira değerindeki bu markaların çantalarını, ayakkabılarını, kıyafetlerini sıradan bir marka fiyatına satın alınabiliyor. Kredi kartının da geçerli olduğu mağazada 6 aya varan taksit imkanı da sunuluyor.

        Modaya göre her yıl kaçak olarak ele geçirilen markaların adetleri de değişiyor. Örneğin geçen yıl ağrılıklı olarak Gucci ürünleri ele geçirilirken, bu yıl Gucci'nin yerini Burberry almış durumda. Burberry çanta, trençkot, tişört, gömlek bulmak mümkün.

        Marka orjinalliğine onay

        300 sterlinden başlayan bayan Burberry trençkotların fiyatı 100 YTL, 100 sterlin civarındaki gömlekler 89 YTL, tişörtlerin 59 YTL, 350 sterlin değerindeki çanta ise 250 YTL civarında satılıyor. Erkek Burberry ince montun fiyatı ise 179 YTL. Dolce&Gabbana, Rocco Cavalli markalı kotların fiyatı ise 85 YTL ile 119 YTL arasında değişiyor. Prada marka ayakkabı ise 199 YTL'den satılıyor.

        Dünyanın en ünlü isimlerinin, sosyetenin peşinden koştuğu sözkonusu markalarının gerçeklerinden en az dörtte bir etiket fiyatını gören müşterilerin aklına ilk olarak "acaba sahte mi?" sorusu geliyor. Mağaza yetkililieri ise bu konuda kendilerinden oldukça emin. 'İsterseniz markanın gerçek mağazasına gidip ürünü gösterin. Eğer 'Bunlar gerçek değil, sahte' derlerse, biz buradayız paranızı geri size iade ederiz' diyorlar. Ayrıca mağaza yetkilisi gümrükte markalı ürünlerinin gerçekliğinin bir bilirkişi tarafından incelenerek onaylandığını da sözlerine ekliyor. Çanta mağazası görevlisi günde ortalama 5-6 kişinin mağazaya girdiğini berlirterek, "Bizim müşterilerimiz bize yetiyor. Bir gelen bir daha geliyor. Gelenler de mağazayı kaldırıyor" diyor.

        Sibel Can tek kalemde 114 çanta satın aldı

        Mağazanın müşterileri arasında mankenler, vekil eşleri olduğunu belirten yetkili Sibel Can'ın da mağazanın müdavimi olduğunu söylüyor. Can, modacı Nur Yerlitaş ile birlikte geldikleri mağazadan arkadaşlarına hediye etmek üzere 114 çanta almış.

        Can, Metin Takmaz'ın otelinde sahneye çıktığı için bir miktar çanta ise kendisine hediye edilmiş. Giyim mağazasının yetkilisi Avrasya müşterilerinin mağazanın kendileri için bir "sır" olarak kalmasını istediklerini ifade ederek, "Pahalı markalı ürünleri ne kadara alındıklarının bilinmesini istemiyorlar" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ