Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para memura enflasyon zammı - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 2011 yılının Temmuz-Aralık dönemi için, yüzde 2,67 oranında enflasyon farkı alacak.

        Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Aralık ayı tüketici fiyat artışı sonrasında Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu da yüzde 6,78 olarak gerçekleşti. Aralık ayı tüketici fiyatları ise yüzde 0,58 arttı.

        Bu şekilde geçen yılın ikinci yarısında Bütçe Kanunu kapsamında yüzde 4 oranında zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 2,67 oranında ek zamma hak kazandı.

        6 AYLIK ZAM ORANI YÜZDE 6.78'E ÇIKACAK

        Böylece, devlet memurları ve sözleşmeliler, yüzde 4'lük ikinci yarı yıl zammının üzerine yüzde 2,67 enflasyon farkı alacak. Böylelikle 6 aylık zam oranı yüzde 6,78 olacak. Memur emeklilerinin zamdan doğan maaş farkları ise Sosyal Güvenlik Kurumunca daha sonra ilan edilecek tarihte hesaplara yatacak.

        Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesinden dolayı, 2012 Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan maaş katsayıları, enflasyon farkını da karşılayacak şekilde Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenecek.

        EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 1.616 TL OLACAK

        DOKTORA 2.350 LİRA

        Bekâr ya da evli ancak eşi çalışan bir memur ya da sözleşmeli için 6.75 lira olan asgari geçim indirimindeki iyileşme, evli ve eşi çalışmayan bir kamu çalışanı için 8.09 lira, eşi çalışmayan 1 çocuklular için 9.1 lira, 2 çocuklular için 10.12 lira, 3 çocuklular için 10.74 lira, 4 çocuklular için de 11.41 lira olacak. Enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasıyla eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük devlet memuru maaşı 42 lira artarak 1574 liradan 1616 liraya yükselecek. Doktor maaşı 2 bin 289 liradan 2 bin 350 liraya, 1/4’ündeki öğretmen maaşı 2 bin 72 liradan 2 bin 127 liraya yükselecek.

        GÖZLER TOPLU SÖZLEŞMEYE ÇEVRİLDİ

        Bu arada, toplu sözleşme yasası geciktiği için devlet memuru, sözleşmeli ve memur emeklilerinin, 15 Ocak'ta alacağı zamlı maaş henüz netleşmedi. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi.

        Şu anda Bakanlar Kurulu'nda olan yasa taslağının Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşması gerekiyor. Daha sonra çıkacak kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayının ardından, sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve memur maaş zammını belirleyecek.

        ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

        Öte yandan, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve 16 yaşından büyük işçiler için brüt 886,5 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret de, asgari geçim indirimiyle memur ve sözleşmelilere aylık 6,75 lira ile 11,41 lira arasında maaş artışı sağlayacak.

        Bekar ya da evli ancak eşi çalışan bir memur ya da sözleşmeli için 6,75 lira olan asgari geçim indirimindeki iyileşme, evli ve eşi çalışmayan bir kamu çalışanı için 8,09 lira, eşi çalışmayan 1 çocuklular için 9,1 lira, 2 çocuklular için 10,12 lira, 3 çocuklular için 10,74 lira, 4 çocuklular için de 11,41 lira olacak.

        Fiş toplamanın sona ermesinin ardından uygulamaya konan asgari geçim indiriminin, asgari ücrete endeksli olarak hesaplanması asgari ücretteki artışın çalışanın maaşına yansımasını sağlıyor. Aylık maaşlara eklenen asgari geçim indirimi asgari ücrete endeksli olarak her 6 ayda bir yeniden hesaplanıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ