Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İran'a uygulanacak yaptırımlar 11 ülkeye istisna BOTAŞ Petrol Kanunu - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a uygulanacak yaptırımlar konusunda ABD'nin 11 ülkeye istisna vermesiyle ilgili olarak, ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' dedi.

        Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin, ''ABD'den dün bir açıklama geldi, İran'a uygulanacak yaptırımlarla ilgili 11 ülkeye istisna verdi, fakat Türkiye'ye istisna gelmedi, bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?'' sorusuna Bakan Yıldız, ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' yanıtını verdi.

        Hindistan, Çin, Türkiye, Güney Kore gibi büyük tüketici ülkelerin içerisinde İran'dan 9 milyon ton petrol alan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:

        ''Özelleştirdiğimiz TÜPRAŞ kanalıyla bu ham petrol alınıyor. Türkiye'nin arz güvenliği en önemli konudur, tabii ki şirketlerin görüşmeleri devam ediyor. Yani biz ham petrolle alakalı tedariklerimizi nihayetlendirmeden, buradan gelen petrol azalacaktır, çoğalacaktır yorumunu yapmamız çok doğru değil. Bizim öncelikle bu tedariki yapmamız lazım. İthalatta ülkelerin çeşitlendirilmesi konusunda Suudi Arabistan, Libya gibi farklı ülkelerle görüşmelerimiz oluyor. Doğalgazda bunların 6-7'ye, ham petrolde 13'e, 14'e, 15'e çıkarılması gayet normal ve tabii.''

        Bakan Yıldız, kontrat sonuna kadar TÜPRAŞ'ın İran'dan alımlarına devam edeceğini, yerine herhangi bir şey ikame edilmeden de bunun nihayetlendirilmesinin zaten söz konusu olmadığını vurguladı.

        SUUDİ ARABİSTAN BAKANI İLE GÖRÜŞME

        Suudi Arabistan Petrol Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz Bin Salman ile sabah saatlerinde bir görüşme yaptığını hatırlatan Bakan Yıldız, görüşmede, hem bölgedeki hem de uluslararası arenadaki ham petrol ve doğalgaz ticaretiyle alakalı son gelişmeleri detaylı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

        Önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte önce Güney Kore'ye sonra da İran'a bir seyahatleri olacağını kaydeden Yıldız, ''Onun öncesinde bu değerlendirmeleri yapmak çok iyi oldu'' dedi.

        Artan petrol fiyatları nedeniyle hükümetin akaryakıtta vergi oranlarını düşürmek için bir çalışma yapıp yapmadığının sorulması üzerine Yıldız, vergi konusundaki çalışmaların Maliye Bakanlığı'nın görev alanı içerisinde olduğunu bildirdi.

        VENEZUELA İLE PETROL KARŞILIĞI KONUT

        Venezuela ile petrol karşılığı konut yapımı konusunda çalışmaların devam ettiğini de belirten Yıldız, ''Bir protokol imzaladık, belli yaptırımları olan bir protokol. Bildiğiniz gibi petrokok ticareti karşılığında konut yapılacak. Çalışma tamamlanmadığı için henüz bütün detaylarını paylaşmıyoruz. Ama özellikle ticaretin ön planda bulunduğu ve finansının yine konutta kullanılabileceği bir yapı oluşturmaya gayret ediyoruz'' dedi.

        BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜNÜN GÖREVDEN ALINMASI

        BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel'in görevden alınmasının hatırlatılması üzerine Yıldız, kuruluşlarda zaman zaman görev değişimi olabildiğini belirterek, ''Şu ana kadar yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Ama bu bir bayrak yarışı, bundan sonra onu bir başka arkadaşımız götürecektir. Bu benim için de geçerli, diğer arkadaşlarım için de geçerli'' diye konuştu.

        Nisan'da petrol ve doğalgaza zam gelip gelmeyeceği yönündeki sorular üzerine de Taner Yıldız, bu konuları artık ''bir toto şekline dönüştürmemek'' gerektiğini, serbest piyasa gerçeklerine göre gereğinin yapılacağını bildirdi.

        PETROL KANUNU İLK BAKANLAR KURULUNA SUNULARACAK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni Petrol Kanunu'nun mutfak çalışmalarının hemen hemen tamamlandığını belirterek, ''Bundan sonra yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu kanunu sunmayı planlıyoruz'' dedi. Yıldız, giderek azalan konvansiyonel enerji kaynaklarının tedarik edilmesi sorununun, devletlerin dış politikalarını çok ciddi anlamda şekillendirdiğini ve 21. yüzyıla, enerji diplomasisinin ağırlığını koyduğunu söyledi.

        Bakan Yıldız, Türkiye'nin de kendi arz güvenliğiyle beraber coğrafyasından kaynaklanan avantajları birleştirmek ve yüksek düzeyde ithal ettiği primer enerji kaynaklarının yerli kaynaklar haline getirilmesi konusunda yoğun gayret sarf ettiklerini dile getirdi. Bu çerçevede son 10 yıldır petrol ve doğalgaz aramalarına ayrılan ödeneği 18 katına kadar çıkarttıklarını kaydeden Yıldız, ''İnanıyoruz ve ümit ediyoruz ki bu çalışmalardan bir sonuç alırız. Ama bu kolay bir iş değil, uzun soluklu bir iş. Sondaj sonunda bir şey çıkmadıysa bundan sonra da olmayacak anlamı çıkmamalı. Hem yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanacağız hem de petrol ve doğalgazla alakalı çalışmalara devam edeceğiz. Zaman zaman yeni kontratlarlar yapacağız ve ithalatla ilgili ülke çeşitlendirmesi yapacağız'' diye konuştu.

        SİSMİK GEMİ ALIMINDA SONA YAKLAŞILDI

        Denizlerde arama faaliyetleriyle ilgili 2-3 boyutlu, sismik yapma kabiliyetine sahip bir geminin alınmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı bulunduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, ''Bununla ilgili Yüksek Planlama Kararında da sona gelindi. Bunun da önemli bir artı olacağı kanaatindeyim'' dedi.

        Yeni Petrol Kanunu'yla ilgili mutfak çalışmalarının hemen hemen tamamlanmış durumda olduğunu da açıklayan Yıldız, ''Burada tavsiyeleriniz, eleştirileriniz ve katkılarınız olabilir. Çünkü biz bundan sonra yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Petrol Kanunu'nu sunmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

        Petrol sektörünün son derece dinamik bir sektör olduğunu ve özellikle siyasi istikrarsızlıktan çok etkilendiğini kaydeden Yıldız, Arap Baharı ile birlikte Kuzey Afrika'da yaşananların ve Libya gibi ülkelerden kaynaklanan risklerin yükünün çok fazla hissedildiğini kaydetti. Yıldız, ''Dahlimizin olmadığı, ama çok fazla yükünü çektiğimiz bir ortama girdik. Biz bundan daha fazla bir yükü, yani dünyanın bu kadar yükünü taşıyabilecek durumda değiliz'' dedi.

        TPAO GENEL MÜDÜRÜ UYSAL

        Konferansta konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal da yeni bir enerji kaynağının keşfedilmemesi halinde taşıtlarda akaryakıt olarak petrolün, elektrik üretimi ve ısınmada da doğalgazın üstünlüğünün 100 yıl daha devam edeceğini söyledi.

        Bu nedenle büyük üretici ülkelerin ve onların milli şirketlerinin güçlerinin siyasi ve sosyal etkilerinin giderek daha fazla hissedileceğini anlatan Uysal, ''Şu anda küresel hidrokarbon rezervlerinin yaklaşık yüzde 91'i milli petrol şirketlerinin elindedir. Üretimin ise yüzde 65'i bu şirketler tarafından yapılmakta olup, önümüzdeki çeyrek asırda bu oranın giderek artacağı muhakkaktır'' diye konuştu.

        TPAO'nun önümüzdeki dönem yürütmeyi planladığı çalışmalara değinen Uysal, Akdeniz'de yapılacak çalışmaların önemli olacağını ve Karadeniz'de olduğu gibi büyük şirketlerle ortaklık anlaşmalarının burada da devam edeceğini söyledi.

        Türkiye'nin şeyl gaz (organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalardan elde edilen gaz) konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan TPAO Genel Müdürü, Trakya'da ilk çatlatma operasyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini, Güneydoğu'da da Shell firmasıyla yapılan anlaşma çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ