Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Türkiye İsrail tohum - Makro Ekonomi Haberleri

        Tohumculuk sektörü, son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin yüzünü güldürüyor. 1 milyar doları aşan işlem hacmi ile dikkatleri çeken sektör, geçen sene İsrail'e 1,8 milyar dolarlık tohum sattı. ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu 68 ülkeye ürün ihraç etti.

        Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, tohum sektörünün bir zamanlar büyük ölçüde İsrail'in kontrolünde olduğuna işaret ederken, son yıllarda bu durumun değişmeye başladığını söyledi. Ülkeye geçen yıl 1 milyon 842 bin dolarlık tohum ihraç ettiklerini aktaran Aygun, "İsrail, kendi tohum şirketlerini çok uluslu firmalara kaptırdı. Bizim rakibimiz artık İsrail değil, çok uluslu şirketlerdir. Şu anda ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya'nın da içinde yer aldığı dünyanın 68 ülkesine tohum ihracatı yapıyoruz." dedi.

        1980 yılında Türkiye'de 3 tohum firması varken şu anda 500 firmanın bulunduğunu anlatan Aygun, "Bunların 490 tanesi yüzde 100 yerli firma ve 5'i de yabancılardan satın alınan yerli firma. 2002 yılından itibaren Türkiye'de tohumculuk artmaya başladı. Bunda sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin artmasının önemli payı var. Türkiye'de üretilen buğday tohumlarının yüzde 100'ü yerli tohumlar. Ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumculuğunda da özel sektör oldukça ileride. Pamuk ile artık övünüyoruz. Piyasadaki kırçıllı kavun olarak bilinen kavunun, yüzde 95'i Adana'daki bir yerli firmaya ait. Biberde de, Antalya'da bulunan bir firmamız Hollanda'da Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyor. Aynı firmanın Antalya'da, 400 bin metre kare kapalı alanda modern bir serası var." diye konuştu.

        Tohumculukta 1 milyar doları aşan bir işlem hacmine ulaştıklarına dikkat çeken Aygun, "2007'de 50 milyon dolar civarında ihracat vardı. 2011 yılında ise bu rakam 109 milyon doları buldu. 5 yıl içinde yüzde 100'lük bir artış sağladık. Son 5 yıllık dönemde tohumluk ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 37'den yüzde 64'e yükseldi." dedi.

        Rusya'ya 16 milyon 400 bin dolar, Ukrayna'ya 15 milyon 500 bin dolar, İtalya'ya ise 14 milyon 9 bin dolarlık tohum sattıklarını dile getiren İlhami Özcan Aygun, "Tohum üreticileri olarak 2023 hedefimiz var. 500 milyon dolarlık tohum ihracatı 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum ve 5 milyar dolarlık işlem hacmi. Şu an işlem hacmimiz 1,2 milyar dolar civarında. İhracatımız 2011'de 109 milyon dolara gelmiş. İthalata bakıldığında ise 178 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Biz aradaki cari açığı kapatıyoruz." şeklinde konuştu.

        Tohumluk İhracatçıları Birliği'nin kurulması çalışmaları yürüttüklerini de dile getiren TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Aygun, bu birliğin ihracat açısından önemli yararlar getireceğini kaydetti.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ