Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Türkiye'nin yumuşak iniş formülü, işlem vergileri düşebilir, Türkiye 'sukuk' anlamında önemli bir pazar olabilir - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Maliye Bakanı Şimşek IFF Konferansı'nda yaptığı konuşmada "2012'de kredi büyümesi yüzde 20'nin altında, yumuşak iniş için bu seviyede kalmalı" dedi. Şimşek mevcut ekonomi politikaları ile ilgili de şu açıklamayı yaptı: Büyüme 1. çeyrekte nispi olacak. Güçlü ekonomik aktivite devam edecek. Ekonomide yeniden dengelenme sürüyor.

        "MÂKUL" CARİ AÇIK

        Konuşmasının ana konusu 'cari açık' olan Şimşek sözlerine şöyle devam etti: Cari açık açısından büyümeyi belirli bir seviyede tutmamız gerekiyor. İç talebi kontrol altında tutmamız gerekiyor. MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) Bölgesi'ne ihracat yüzde 27'ye ulaştı, AB'ye ise yüzde 41'lere geriledi. Enerjide yerli ve yenilenebilir enerjinin payı artacak. Enerji üretimiminin üçte ikisini yerli kaynaklarla sağlamayı hedefliyoruz.

        Cari açığı uzun vadede daha makul hale getirecek bir yapıya geçiyoruz.

        İş gücü reformunu yakında Meclis'e getireceğiz.

        "İŞLEM VERGİLERİ DÜŞEBİLİR"

        Finans piyasaları ile ilgili de açıklama yapan Şimşek "İstanbul Finans Merkezi Projesi piyasaların derinleştirilmesiyle ilgili.

        Yeni SPK Kanunu bir çok eksilikliğimizi giderecek. SPK yasası İstanbul Finans Merkezi'nin oluşumu için önemli bir çerçeve oluşturacak

        Finans sektöründe bazı aracılık faaliyetleri vergileri azaltılabilir. Bazı işlem vergilerini mali imkanlar oluştukça hafifletebiliriz.

        İstanbul, Moskova ve Dubai'ye göre daha avantajlı konumda" dedi.

        "TÜRKİYE SUKUK KONUSUNDA ÖNEMLİ OYUNCU OLABİLİR"

        En çok merka konulardan biri olan "Sukuk" a da değinen Maliye Bakanı "Küresel fonları İstanbul'a çekmek için ciddi teşvikler veriyoruz.Sukuk konusunda idari adımlar attık. Türkiye 'sukuk' anlamında önemli bir pazar olabilir. Türkiye kira sertifikasında önemli bir pazar olabilir. İş gücü reformları devreye girince bu alanda da fonlar oluşabilecek" açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ