Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sanayinin fethi! - Makro Ekonomi Haberleri

        PINAR SUNGUR/HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl duyurduğu Fatih projesi sanayi üretimini de gazlıyor.

        Mayıs ayında beklentilerin neredeyse 2 katı üzerinde artarak günün sürprizi olan sanayi üretiminin lokomotif 2 kaleminden biri 'Ulaştırma araçları' diğeri ise 'Bilgisayarların elektrik, optik ürün imalatı' oldu. Yerli üretim şartı bulunan tablet bilgisayar projesinin genelde yatay seyreden 'Bilgisayarların elektrik, optik ürün imalatı' kalemindeki yükselişe neden olduğu belirtiliyor.

        İlk ve orta öğretim öğrencilerini kapsayan tablet bilgisayar projesinin katkısı ile söz konusu kalemin yükseldiği belirtilirken, özellikle Şubat ayında yüzde 4,4 olarak gerçekleşen sanayi üretimindeki büyümede de bu kalemin belirleyici olduğuna dikkat çekiliyor.

        İVME DEVAM EDER Mİ?

        Son aylarda "Ulaştırma araçları" ve 'Bilgisayarların elektrik, optik ürün imalatı' kalemlerinin bazı aylar eksi verse bile 2012 sanayi üretimine etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgi, "Bu iki kalemde mevsimsel bazı etkiler görüyorduk. 2012 yılının tamamına baktığımızda bu iki kalemin etkisinin büyük olduğu anlaşılıyor. Bu durum sürdürülebilir mi, bunun yanıtını vermek zor" dedi. Şubat ayında gerçekleşen yüzde 4,4'lük sanayi üretimi büyümesinin arkasında da "Ulaştırma araçları" ve 'Bilgisayarların elektrik, optik ürün imalatı' kalemlerinin olduğuna dikkat çeken Girgi,

        "Mart ayı kötüydü fakat nisan ve mayıs aylarında en önemli katkı sağlayıcı oldu. Bir de bu kalemlerin daha önceden daralan ya da yatay seyreden kalemler olduğunu unutmamak gerekli. Fatih projesi kapsamında içeride üretilen tablet bilgisayarlar bu kalemi pozitif etki yapar! diye konuştu.

        BİLGİSAYARLARIN ELEK. OPTİK ÜRÜN

        İMAL. KALEMİNİN SON 1 YILLIK SEYRİ

        2011

        Mayıs 7,4

        Haziran 10,7

        Temmuz 10,5

        Ağustos -9,3

        Eylül -14,1

        Ekim -3,2

        Kasım 54,8

        Aralık 5,7

        2012

        Ocak -35,1

        Şubat 30,5

        Mart 12,6

        Nisan 41,9

        Mayıs 57,4

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ