Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kreş parası devletten! - Makro Ekonomi Haberleri

        Erdal ŞEN / HT GAZETE

        Kadın sivil toplum kuruluşlarının uzun zamandır istediği çalışan kadına kreş yardımı hayata geçiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, gelir puanlaması yapılıp ailelerin 0-5 yaş çocukları için kreş ücteni devletin ödeyeceğini söyledi. Asan 'çok zenginler' hariç olabildiğince çok çalışan kadının kreş yardımı almasını istediklerini söyledi

        Çalışan kadına destek olmak ve kreşleri özendirmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı radikal bir adım atmaya hazırlanıyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı proje faaliyete geçtiğinde gelir puanlaması yapılıp çalışan kadınların 0-5 yaş arasındaki çocuklarını verdikleri kreş ücreti devlet tarafından karşılanacak. İmkandan yararlanacak olan kadınların kimler olduğu ise gelir puanlamasına göre tespit edilecek.

        Projeyle ilgili bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, devlet tarafından verilecek kreş yardımından yararlanmasının en önemli şartının kadınnı 'çalışması' oyduğunu söyledi. Asan'ın verdiği bilgilere göre, TÜSİAD, AÇEV, KAGİDER ve Dünya Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan proje uyarınca, çalışan kadınlar kreş yardımından faydalanmak için bakanlığa başvuracak. Başvurular, bakanlık tarafından oluşturulan Soybis sistemi çerçevesinde, başvuran kişinin gelir düzeyi belirlenecek. Ancak yasal bir engelle karşılaşılmaması için, başvuran kişinin buna onay vermesi gerekiyor.

        Bakanlık eş zamanlı olarak Soybis'in doğru işlemesini sağlamak için TÜBİTAK'la da temas halinde. Kişiye ait gelirler, mali kayıtlar ve diğer gelir kalemleri üzerinden her kişi ile ilgili bir puanlama yapılacak. Puanlamanın nasıl hesaplanacağını ise, TÜBİTAK'ın hazırlamakta olduğu bir yazılım tespit edecek. Bunun sonucunda 0 ile 100 arasında bir puan verilecek. Bakanlık hangi puanın baz alınacağını henüz tespit etmiş değil. Ancak Bakan Asan, 'çok zenginler' olanlar hariç, mümkün olduğunca çok çalışan kadının bu projeden istifade etmesi yönünde olduğunu söyledi.

        STK'LAR 300 TL DESTEK BEKLİYOR

        Aşkın Asan, verilmesi düşünülen kreş desteğiyle ilgili henüz net bir rakam olmadığını belirtirken, STK'ların talebinin 300 TL civarında olduğunu aktardı.

        Kreş yardımı ise kişiye değil, doğrudan kreşe ödenecek.

        MAHALLE ARASI KREŞLER

        Bakanlığın bir diğer projesi de her mahalleye kreş açmak. "Kadın kooperatifleri aracılığıyla mahalle arası kreşler kurulması" projesinden söz eden Bakan Yardımcısı Asan, kooperatifçilik kanununda bir takım değişiklikler yapılarak kadının lehinde iyileştirmeler yapacaklarını ardardı. Kadın Kooperatiflerin'nin cazip hale getirilmesi ile birlikte bu kooperatifler eliyle her mahallede kreşler açılmasının planlandığını kaydeden Asan, böylece kadın istihdamına da ciddi bir katkı sağlanacağını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ