Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kilit rol üstlendi! - Makro Ekonomi Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı, tıpkı geçtiğimiz günlerde parasal genişleme kararı alarak dünya piyasalarını sakinleştiren Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası başkanları gibi piyasayı rahatlatacak önemli bir karar bekliyor.

        İkinci çeyrek büyüme rakamının yüzde 2.9’la beklentilerin altında gelmesi Merkez’in faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri güçlendirmişti. Ancak dün açıklanan verilere göre Türkiye’nin bütçesi 2012’nin ocak-ağustos döneminde 8.5 milyar lira açık verdi. Bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.8 oranında artarak 220.5 milyar liraya, bütçe giderleri ise yüzde 16.3 oranında artarak 229 milyar liraya çıktı.

        Normalda bütçe açığının artması Merkez’in daha sıkı durmasını gerektiriyor. Ancak bütçe açığının rakamsal olarak büyük görünmesine rağmen Merkez Bankası’nın bütçe rakamını önceden tahmin edebileceğini belirten piyasa uzmanları, faiz koridorunun üst sınırının 1 puan indirileceğini tahmin ediyor. Bütçe rakamlarının kötüleşmesine rağmen Merkez’in faiz koridorunun üst bandını 1 puan indirmesiyle kredi faizleri aşağı çekilecek. Bu ise yılın geri kalan döneminde ekonomik aktiviteyi canlandırarak vergi gelirlerini artıracak. Bütçenin gelir tarafı bir miktar düzelecek.

        HEDEFİN YÜZDE 40’INI BULDU

        Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe gerçekleşmelerine göre yılın ilk sekiz ayında bütçe açığı 8.5milyar lira ile yıl sonu bütçe hedefinin yüzde 40’ına ulaştı. Bu rakamgeçen yıl aynı dönemde 2.1 milyar lira fazla olarak karşımıza çıkmıştı. Yılın ilk sekiz ayında ise KDV ve ÖTV gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 ve yüzde 6.4 arttı. Ancak, aynı rakamlara reel bazda baktığımızda geçen yılın ilk sekiz ayına kıyasla KDV ve ÖTV sırasıyla yüzde 6.4 ve yüzde 2.9 azaldı. Reel vergi gelirleri de yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 1 arttı.

        BÜTÇEYİ NE KURTARIR?

        Bütçe cephesinde kötüleşmenin özellikle yavaşlayan iç talepten etkilenen vergi gelirleri kanalıyla devam ettiği görüldü. Hükümetin bütçe performansındaki kötüleşmeyi düzeltmek için 10 milyar TL tutarında bir paket üzerinde çalıştığına dair haberler ise bütçe için bir umut olmuş durumda. Bu pakette otomotiv ve sigaraya yapılacak vergi artışları, tapu harçlarına konulabilecek yeni vergiler ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi muafiyetinin kaldırılması yer alıyor. Paket hakkında kesin bir sonuç olmasa da, uygulamaya geçirilmesi halinde bütçe performansını olumlu etkileyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ