Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankalar büyüdükçe yönetici sayısını artırıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        ING Bank 2’si uluslararası gruptan olmak üzere 2008’de toplam 11 yeni genel müdür yardımcısı kadrosu tahsis ederek bu kadrolara atamalar yaparken, ING Bank, sayısı 19’a ulaşan genel müdür yardımcısı ile Türkiye’de bankacılık sektörünün en fazla üyesi olan üst yönetim kadrosunu oluşturmuş oldu. ING Bank’tan konuyla ilgili verilen bilgide, 2007’de bu sayının 11 olduğu ve 2008’le birlikte bankanın büyüme hedefleri doğrultusunda, farklı iş kollarına yatırım ve stratejik öncelikler çerçevesinde gerçekleştirilen yapılanma ile GMY sayısında da artışın söz konusu olduğu kaydedildi.

        Bankaların giderek keskinleşen rekabet ortamında gündeme getirdikleri büyüme ve yeniden yapılanma politikaları yanı sıra hizmet alanlarındaki uzmanlaşma çerçevesinde GMY sayılarında ve üst yönetim kadrolarında genişleme eğiliminin devam edeceği belirtiliyor.

        AKBANK 18 GMY İLE İKİNCİ SIRADA

        Genel Müdür Zafer Kurtul'un yönetimindeki Akbank’ta ise bankanın büyüme politikalarına paralel olarak 2007 ortalarında başlayan üst yönetim kadrolarındaki genişleme 2008'de devam ediyor. 2008 içinde iki görev değişikliği ve iki yeni atama olmak üzere Akbank GMY kadrosuna 4 yeni isim katıldı. Cem Mengi, Ak Yatırım Genel Müdürü olan Ziya Akkurt'un yerine kurumsal bankacılıktan sorumlu GMY olurken, Yönetim Kurulu Başkanlığı Danışmanlığı görevine getirilen Hayri Çulhacı'nın yerine de Burak Tansan strateji ve kurumsal iletişimden sorumlu GMY olarak atandı. Ağustos 2008 itibariyle de Cem Muratoğlu bireysel bankacılık pazarlamadan, Mine Kömünan da ödeme sistemlerinden sorumlu GMY oldular. Ayrıca Akbank Yönetim Kurulu aldığı bir kararla Perakende Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil ile Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Reşit Toygar'ı mevcut görevlerini koruyarak Haziran 2008 itibariyle Genel Müdür Vekili olarak atadı. Bu değişikliklerle birlikte Akbank’ta Ağustos 2008 itibariyle GMY sayısı 18’e çıkarken, bu rakamla Akbank en büyük dört özel sektör bankası içinde GMY kadrosu en geniş banka oldu.

        ZİRAAT'TE 10, İŞ BANKASI’NDA 13 GMY VAR

        Aktif büyüklüğü itibariyle Türk bankacılık sektörünün en büyük bankası olan Ziraat Bankası üst yönetiminde uzun dönemdir 10 GMY hizmet veriyor. Ersin Özince’nin Genel Müdürlüğündeki İş Bankası’nda ise Ağustos 2008 itibariyle GMY sayısı yapılan son iki atamayla birlikte 13 olarak açıklandı. Bütçe ve Planlama Müdürü olarak görev yapan Serdar Gençer ile Yazılım Geliştirme Müdürü olarak görev yapan Hakan Aran İş Bankası’nın yeni genel müdür yardımcıları oldular.

        Özel sektör bankalarında ilk dört içinde yer alan ve Tayfun Bayazıt’ın CEO ve Genel Müdür olarak görev yaptığı Yapı Kredi’de ise Ağustos 2008 itibariyle 3’ü Unicredit kökenli olmak üzere 15 GMY bulunuyor. Yapı Kredi’de son atamayla Kurumsal İletişim’den sorumlu olarak Murat Ermert Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi.

        GARANTİ VE FİNANSBANK’TA 15 GMY

        Bankacılık sektöründe en yüksek sayıda GMY'ye sahip bankalardan biri de Garanti Bankası. Garanti’de GMY kadrosu gerek isim gerekse sayı olarak uzun dönemdir istikrarını korurken, Genel Müdür Ergun Özen, 15 genel müdür yardımcısı ile birlikte çalışıyor. Garanti Bankası ayrı hizmet alanları olarak gördüğü ödeme sistemlerini ve mortgage hizmetlerini bağımsız şirket ve genel müdürlük halinde yapılandırdı. Bu nedenle son yıllardaki tek değişim Mehmet Sezgin’in Garanti GMY görevinden Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü olmasıyla gerçekleşti.

        Garanti ile birlikte en yüksek genel müdür yardımcısına sahip bir diğer banka da Finansbank oldu. Yunanistan’ın önde gelen finans grubu NBG’ye satılan ve 2003 yılından bu yana Sinan Şahinbaş’ın Genel Müdür olduğu Finansbank’ta 2008 yılında yapılan dört yeni atamayla birlikte toplam GMY sayısı 15’e ulaştı. Dexia’ya satılan ve Hakan Ateş’in Genel Müdürlüğünü yaptığı Denizbank’ta ise 1’i yabancı 9 genel müdür yardımcısı hizmet yapıyor. Eurobank Tekfen’de Mehmet Sönmez Temmuz 2008 itibariyle Genel Müdür olurken, bankada 10 GMY hizmet veriyor.

        Kamu bankaları kategorisinde ise temel bankacılık alanları yanı sıra bireysel bankacılık alanında da hizmetlerini yaygınlaştıran Halkbank’ta GMY sayısı yapılan son atamayla 12’ye çıkarken, Vakıfbank’ta bu sayı 10 olarak bildirildi.

        CITIBANK 14 VE HSBC 6 GMY

        Türkiye'de faaliyet gösteren yüzde 100 yabancı sermayeli iki banka olan Citibank ve HSBC ise farklı bir tablo ortaya koyuyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Steve Bideshi'nin yaptığı Citibank'ta Haziran 2008 itibariyle göreve gelen Serra Akçaoğlu, bankanın ilk Türk genel müdürü olurken, 2007 sonu itibariyle bankada 14 GMY kadrosu bulunuyor. Piraye Antika'nın Genel Müdürü olduğu HSBC'de ise 6 GMY var. HSBC'de 6 GMY'den 5'i aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapıyor.

        YENİ KATEGORİLER YENİ ÜNVANLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ