Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kapadokya'nın en iyi otelleri - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜMAY YAZICI ARAŞTIRDI

        FOOD and TRAVEL'in Eylül sayısı Kapadokya otellerini mercek altına aldı.Bölgenin alametifarikası mağara evleri bugün, adlarından yurt dışında da söz ettiren butik oteller. Yörenin zengin tarihine uyumlu bir şekilde restore edilen butik oteller keyifli bir tatil için biçilmiş kaftan. Kapadokya Anadolu’nun göbeğinde bir masal diyarı. Rüzgar ve yağmur tanrılarının elinden çıkmış büyüleyici bir doğal eser… Yörenin alametifarikası peribacaları, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel butik otellerine komşuluk yapıyor. Bahsettiğimiz butik oteller, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere tanıklık etmiş bölgedeki mağara ve taş evlerin tarihi ve doğal dokusuna zarar verilmeden restore edilmesiyle oluşturulmuş. Konuklarına her türlü konforu, tasarım dünyasının son eğilimlerini yörenin atmosferiyle uyumlu olarak sunan en güzel butik otelleri sizin için derledik.

        LES MAISONS DE CAPPADOCE

        Uçhisar

        1300 metre yükseklikte yer alan ve nefes kesici bir manzarayla güçlü bir tarihe sahip Uçhisar Köyü’nün büyüsüne kapılanlardan biri de Fransız mimar Jacques Avizou. Avizou köydeki 18. ve 19. yüzyıldan kalma 14 taş konağı yerel zanaatkârların da yardımıyla restore edip villa-stüdyo tarzındaki Les Maisons de Cappadoce’u, yani Kapadokya Evleri’ni yaratmış. Restorasyon 10 yıldan fazla bir süre almış. Ama verilen emeğe değmiş. Günümüz konfor anlayışına göre, ama tarihi çekiliciliği de bozulmadan tasarlanan villaların hepsi Güvercinlik Vadisi’nin benzersiz manzarasına nazır. Her birinin kendi özel girişi ve bahçesi var. Üç, iki ve tek yatak odalı olmak üzere üç tip olan villaların içleri rengarenk kilimler, halılar ve otantik Avanos çömlekleriyle döşeli. Dekorasyon ve manzaranın romantik atmosferini, isterseniz her sabah fırından çıkan sıcacık ekmekle birlikte kapınıza bırakılan kahvaltı servisi tamamlıyor.

        Stüdyo odada iki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 130-180 € arasında değişiyor.

        Tel: 0384 219 28 13; www.cappadoce.com

        MUSEUM HOTEL

        Uçhisar

        Museum Hotel’in odalarından restoranına, resepsiyonundan dış mekanlarına kadar her yeri, adına yakışır bir biçimde, Nevşehir Müzesi’ne kayıtlı antikalarla döşenmiş. 20’si mağara, 10’u taş olmak üzere toplam 30 odası var. Odaların en görkemlisi, Muhteshem isimli süit. Bir zamanlar Avrupalılar’ın Sultan Süleyman için kullandıkları ‘muhteşem’ tabirinden ilham alınarak adlandırılan süite kendi özel mağara tünelinden ulaşılıyor. Biri kaya, diğeri kemerli olmak üzere iki ayrı yatak odası, iki farklı banyosu, özel mağara şarap mahzeni bulunan süitte kalanlara, özel bir hizmetkâr servis yapıyor. Her şeyiyle sultanlara layık süit ayrıca Kapadokya’nın en pahalı mağara otel odası (Gecesi, iki kişi için kahvaltı ve KDV’nin yanı sıra özel hizmetkar, çift yön VIP havaalanı transferi ve odadaki tüm içkiler dahil bin 650 €). Restoranda tattığınız yöreye özgü yemeklerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız otelin şefleri tarafından verilen yemek derslerine katılabilirsiniz. Eğer golfa meraklıysanız burası tam size göre. Otelin düzenlediği Cross Golf (doğal ortamda oynanılan ve doğaya saygılı bir golf türü) kurslarına da kaydolabilirsiniz.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 130 €’dan başlıyor.

        Tel: 0384 219 22 20; www.museum-hotel.com

        SERİNN HOUSE

        Ürgüp

        Moooi marka siyah avize, bir heykeli andıran Ron Arad imzalı kırmızı koltuk, parlak renkli ve geometrik desenli halı, Vitra marka açık mavi koltuk, Werner Aisslinger marka plastik çekmeceler… Bunları görünce New York Times gazetesinin neden Serinn House’u Kapadokya’nın ‘ilk gerçek tasarım oteli’ olarak tanımladığını daha iyi anlıyorsunuz. Eskiden ev olan binası Esbelli taşları kullanılarak restore edilen Serinn House, yöredeki diğer butik otellerin aksine, modern ve minimalist bir üslupla dekore edilmiş. Butik otelin her biri farklı şekilde tasarlanmış beş odası var. Odaların şık ve sade tasarımları mimar Rifat Ergör imzalı. Mutfaktan yükselen mis kokuların yaratıcısı ise Defne Koryürek. Koryürek’in hazırladığı menüde Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından da lezzetli yemekler sunuluyor. Özellikle de terasa servis yapılan kahvaltısı çok güzel. Kendi yapımları olan meyveli turtadan ya da yanında yörede yetişen vişne ve kayısıyla servis yapılan sıcak focaccia’dan (İtalyan pide ekmeği) gözünüzü alabilirseniz önünüzde uzanan Ürgüp’ün eşsiz manzarasının da tadını çıkarın.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 150 $’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 60 76; www.serinnhouse.com

        ESBELLİ EVİ

        Ürgüp

        Adını Ürgüp’te yer aldığı mahalleden alan Esbelli Evi, sıcacık atmosferiyle konuklarına kendilerini evlerindeymiş gibi hissettiriyor. Dokuz terk edilmiş taş ev ile 5. ve 6. yüzyıldan kalma mağara evlerinin restore edilmesiyle oluşturulmuş butik otelin 10 odası var. Sahibi Süha Ersöz’e yakın çevresi oda sayısını arttırması için ısrar etmiş, ancak Ersöz Esbelli Evi’nin büyüyüp ev sıcaklığını yitirmesini istememiş. Kimi şömineli, kimi de kendiliğinden merdivenli ya da bacalı odalar, Ersöz’ün büyükannesinin kilimleri ve annesinin yaptığı dantel perdelerle döşeli. Kahvaltısı da bir annenin elinden çıkma sanki: Taze sıkılmış portakal suyu, peynir, zeytin, domates, salatalık, haşlanmış yumurta, fırından yeni çıkmış ekmek ve ev yapımı reçeller… Akşam da Ersöz’ün geniş opera ve caz koleksiyonu eşliğinde yöreye özgü şaraplardan yudumlayabilirsiniz.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 100 €’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 33 95; www.esbelli com.tr

        GAMİRASU CAVE HOTEL

        Ayvalı

        Gamirasu Cave Hotel, yörenin nispeten el değmemiş ve sükûnetin hakim olduğu köylerinden birinde, Ayvalı’da yeşil bir vadinin üzerinde yer alıyor. Yedi adet eski taş konakla tarihi bir manastırdan oluşan yapısı, alternatif tıp ilkelerine uygun olarak demir ve beton kullanılmadan restore edilmiş. Mis gibi kokan güllerle bezeli ve akasya ağaçlarına kurulmuş hamakların bulunduğu bahçesi, insanın yenilenip dinlenmesi için bire bir. Forbes dergisi tarafından bu yıl Orta Doğu’nun 10 ultra lüks otelinden biri olarak secilen Gamirasu’nun 18 odası var. Odaların bazıları eskiden Hristiyan rahiplerin inzivaya çekildiği hücreler. Otelin mutfağında kullanılan ürünler tamamen doğal. Dilerseniz siz de mutfağa girip Kapadokya mutfağı hakkında bilgi edinebilir, ev şarabı ve üzüm pekmezi yapmayı, taş fırında köy ekmeği pişirmeyi öğrenebilirsiniz. Kahvaltıdan sonra otelin bulunduğu vadinin derinliklerine doğru akan nehre paralel yürüyüş yolunda yürümek, gerçek bir terapi. Restoran hariç her yerinde evcil hayvanın kabul edildiğini, arzu edilirse vejetaryen konuklarına özel yemek yapıldığını da ekleyelim.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 95 €’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 74 85; www.gamirasu.com

        ELKEP EVİ

        Ürgüp

        Elkep Evi, Ürgüp’ün en yüksek noktasında, kayaların içine tünemiş bir butik otel. Odaların kendilerine özel teraslarını aydınlatan ışıklar geceleyin uzaktan bakılınca, kayaların üzerine serpilmiş yıldız tozlarını andırıyor. Butik otelin 21 odasının tamamı ahşap döşemeli ve geniş. Bazı odaların kendi hamamı bulunuyor. Elkep Evi’nin en güzel yeri ise şüphesiz terası. Terasının nefes kesici bir manzarası var: Bütün Ürgüp ayaklarınızın altında. Burada edilen kahvaltının tadı da bir başka. Peynir, zeytin, domates, salatalık, ev yapımı reçeller, taze ekmek, yumurta ile tam Türk usulü bir kahvaltı sizi bekliyor. Üstüne bir de yörenin kadınlarının gözünüzün önünde açtığı, sıcak sıcak masanıza servis yapılan gözlemeler de eklenince kahvaltı bir ziyafete dönüşüyor.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 70 €’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 60 00; www.elkepevi.com

        SACRED HOUSE

        Ürgüp

        Kendine ait bir ruhu, aurası ve enerjisi olan bir sığınak Sacred House. Binası 250 yıllık bir Rum konağı olan butik otel, C.S. Lewis’in Narnia Günlükleri adlı eserindeki sihirli dolabı andırıyor: İçeri girdiğinizde sizi bir masal dünyası karşılıyor. 2004 yılında açılan butik otelin her biri farklı şekilde dekore edilmiş yedi odası var. Antika pirinç yataklar, el yapımı komodinler ve dolaplarla döşeli, kimi yüksek kemerli, kimi de kayaya oyulmuş odaların konseptini yansıtan isimleri (Anka’nın İni, Şövalye vb.) bile masalsı. Kristal şişelerle odalara bırakılan ev yapımı vişne likörü ile akşamüstü gezmeden dönenlere sunulan kek ve şarap, müessesenin ikramı. Özellikle Ermeni ve Rum mezeleriyle öne çıkan menüsünün antika servis takımları ile şövalye masalarındaki sunumu da butik otelin masalsı atmosferini tamamlıyor.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 180 $’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 71 02; www.sacred-house.com

        KAYADAM

        Ürgüp

        Kayadam’ın altı odası var. Söylentilere bakılırsa odaların bir kısmı eskiden mezarlık olarak kullanılıyormuş. Ama bu sizi korkutmasın. Zira yüzlerce yıl öncesinden bahsediyoruz burada. Hem artık bu odalar yaşam ve zarafet dolu. Odaların dekorasyonundaki ince zevk, sahibi Kısmet Çiner’in karakterinin yansıması. Gelenlerin müşteri gibi değil, misafir gibi karşılandığı butik otelin tüm odaları kayanın içine oyulmuş ve özenle dekore edilmiş. Hepsi ahşap mobilya, Osmanlı çinileri, renkleriyle göz alan geleneksel halılar, el işi yatak örtüleriyle döşeli. Eğer kalabalık bir aileyseniz size tavsiyemiz Kayadam’a bağlı Villa Bacchus. Her türlü konforun sunulduğu Villa Bacchus’de odalar tek tek de kiralanabilir, evin tamamı da. Restoranında Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından da örneklerin sunulduğu butik otelin mağara şarap mahzeninde yöreye özgü şaraplardan tadabilirsiniz.

        Kayadam’da iki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 120 $.

        Villa Bacchus’de iki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 120 $’dan başlıyor.

        Tel: 0384 341 66 23; www.kayadam.com

        YUNAK EVLERİ

        Ürgüp

        Eskiden yörenin kadınları evlerinde su bulamadıkları için çamaşırlarını yıkamak ve temizliklerini yapmak için mahalle meydanlarındaki çeşmelerde toplanırlarmış. Bir yandan işlerini görürken diğer yandan da laflarlarmış. Hem butik otele hem de butik otelin yer aldığı mahalleye adını veren Yunak, işte bu çeşmelerden geliyor. Ürgüp’ün merkezinde, özenle restore edilmiş 5. ve 6. yüzyıldan kalma altı kaya evle bir 19. yüzyıl konağından mürekkep Yunak Evleri’nin 20’si standart, üçü delüks ve yedisi süit olmak üzere toplam 30 kaya odası var. Odalar el işi dantel perdeler ve yatak kenarları, eski sandıklar, antika komodinler, Osmanlı örtüleri, eski pirinç ferforje karyolalar ve Türk halılarıyla donatılmış. Restoranın her gün değişen menüsünde Türk ve Osmanlı mutfağından örnekler sunuluyor. Avlusundaki kocaman minderlere kurulup bir yandan Türk kahvenizi yudumlayıp bir yandan da nargilenizi tüttürürken gün batımı manzarasının keyfini sürmek de cabası.

        Standart odada iki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 160 $.

        Tel: 0384 341 69 20; www.yunak.com

        ANATOLIAN HOUSES

        Göreme

        Romantizm kalesi Anatolian Houses, güneş guruba dalarken ama özellikle de avlusuna mehtap vurunca insanın ayaklarını yerden kesiyor. Geçmişin gelenekleriyle günümüz konfor anlayışının zarif bir bileşimi olan butik otelin yapısı, altı yıl süren titiz bir restorasyonun ürünü. 2006’nın Mayıs ayında açılan Anatolian Houses’ın her biri bir sanat koleksiyonunu andıran 19 odası var. Odalar, Anadolu tarihinin farklı dönemlerinden esinlenilerek dekore edilmiş. Dekorasyonunda ayrıca müzeye kayıtlı tarihi eserlerin de kullanıldığı butik otelin avlusundaki çeşmeden kendinize bir bardak şarap doldurup inanılmaz gün batımını seyredebilirsiniz.

        İki kişi için oda-kahvaltı, KDV dahil 300 $’dan başlıyor.

        Tel: 0384 271 24 63; www.anatolianhouses.com.tr

        ULAŞIM

        Kapadokya’ya Nevşehir ve Kayseri’den karayoluyla ulaşabilirsiniz. THY’nin (0212 444 0 849; www.thy.com) haftanın her günü İstanbul, Ankara ve İzmir’den Nevşehir’e, Pegasus Airlines’ın da (0212 444 0 737; www.flypgs.com) hafta içi İstanbul’dan Kayseri’ye uçuşu var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ