Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Uçaklar nasıl iner nasıl kalkar? - Medya Haberleri

        VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        Saba Tümer sizin için İstanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi'nde Trafik Kontrol Müdürü Mustafa Kıvrak'la birlikte..

        Hava Trafik Kontrol Merkezi 3 üniteden meydana geliyor. Saha Kontrol Kulesi Yaklaşma Kontrol Kulesi ve Meydan Kontrol Kulesi olarak.

        Video yayına hazırlanıyor..

        Günde kaç uçak iniyor ve kalkıyor?

        Kış ve yaz olarak farklılık gösteriyor ancak İstanbul'un trafiği her zaman yoğun oluyor. Kış ortalaması 700 iken yazın 800-900 arasında oluyor. Burada İstanbul dışında diğer yakın meydanlara da Hava Trafik Kontrol Hizmeti veriliyor. Bunlarında trafiği eklenirse rakam büyüyor.

        Kaç kişi çalışıyor burada?

        İstanbul Hava Trafik Kontrol Merkezinde 130 kontrolör çalışıyor. Sabiha gökçen hava Limanında da 11 kontrolörümüz çalışıyor. Gündüz ve gece ekipleri olarak vardiyalı çalışıyor.

        Yapılan iş çok ağır olduğu için sürekli yapılması mümkün değil bu nedenle ekipler buna göre ayarlanır ve belli sürelerde pozisyon değiştirilir.

        Çalışma şartları sıkı mı çalışırken birbirleriyle ileşim kurabiliyorlar mı yoksa sadece uçakları izlemek zorundalar mı?

        Sosyal yaşantısı olmayan biri bu işi zaten yapamaz. Bir hava trafik kontrolörünün sosyal yaşantısı normal bir kişiden daha iyi olması gerekiyor ki boardun başına geçtiği zaman hava trafiğini çok rahat bir şekilde idare edebilsin. Bir kontrolör eşi ile kavga etmiş olsa da aynı bir sanatçı gibi sahneye çıktığında, o boardun başına geçtiğinde bunları dışarıda bırakır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ