Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Mercedes-Benz'de 35 bin kişinin çalışıyor - Otomobil Haberleri

        Emre ERGÜL-HT GAZETE

        Almanya’nın Stuttgart kentindeyiz... Kısa bir yolculuktan sonra 100. yaşını 20 milyonuncu otomobil ile kutlayacak olan Mercedes’in Sindelfingen Fabrikası’ndayız... Burada, yüzde 20’sini 60 ülkeden yabancının oluşturduğu 35 bin kişi çalışıyor. Bunların 8 bini tasarımcı. Günde 2 bin 500 otomobil üretiliyor. Yani 35 saniyede bir araba... 2.9 km’lik bir alanda enerji merkezi, okulu, itfaiyesi, tıp merkezi...

        Ne ararsanız var...

        Göğsünü gere gere “Monaco’dan büyüyüz” diyen Alman mihmandarımızla ilk durağımızClass’ın gövdesinin yapıldığı bölüm... Bir fabrikadan çok, ‘I, Robot’ filminde Will Smith’in robotlarla burun buruna geldiği sahneyi hatırlatıyor... Dile kolay tanesi 10 bin ila 50 bin Euro arasında tam 5 bin robot çalışıyor. İlk robotun ‘işe giriş tarihi’ 1971... Etrafı kapatılmış bölgeler düşünün. İçinde zırt pırt ileri geri giden robot kolları kutulardan aldıklarını monte ediyor ya da monte edilenleri kontrol ediyor. Burada akla hemen ‘İnsan istihdamı bitiyor mu?’ sorusu geliyor. Gururlu mihmandarımız “1990’da 30 bin kişi çalışıyordu. Günde 1000 araç çıkıyordu. Bugün daha teknoloji olarak daha sofistike 1700 araç çıkıyor” desede şirketin resmi rakamları 2 bin 500 diyor... Yani 2.5 katı... Siz hesap edin, ‘Robot mu insan mı’ polemiğinin sonunu...

        TÖRKİŞ İHRACAT!

        İkinci nokta, araçların iç ve dış yan panellerinin ‘yapıştırıldığı’ bölge... Bir aracın gövdesinde 5 bin kaynak noktası var... Mercedes’in hedefi bu sayıyı azaltmak. O yüzden de tutkal kullanıldığına dikkat çekiliyor. Akla hemen kırtasiye tutkalı gelmesin. İçecek formülü gibi sır gibi saklanan bu tutkal özel, İsviçre’de üretiliyor.

        RAKAM İLGİNÇ: SADECE 1

        Class’a kullanılan tutkalı yan yana ekleseniz 272 metreyi buluyor. Bir futbol sahasının boyunun 100 metre olduğunu hatırlatayım. Robottur, özel tutkaldır derken, özlediğimiz ‘Törkiş hareket’ şirketin Otomobil PazarlamaSatış Türkiye Müdürü Şükrü Bekdikhan’dan geliyor. Bekdikhan bize 2 yıldır yaptıkları ‘TL ihracatı’nı şöyle anlatıyor: “Türkiye’de araç satışını TL ile yapıyoruz. Almanya bize Euro fiyatı belirleyip, biz de kurdan TL ile fiyat çıkarmıyoruz. 2 yıldır TL ile çalışıyoruz. Satıştan elde edilen TL’yi de Mercedes merkezine ihraç ediyoruz. Onlar da bu parayı yan sanayide kullanıyor. Malı TL ile getirip TL ile satmak önemli...

        RAKAMLARLA

        Rakamlarla 280 bin: Daimler’in dünya çapındaki çalışan sayısı 5700: Türkiye’deki çalışan sayısı 20 bin: Aksaray’da yıllık kamyon üretim kapasitesi 3 milyar: Türkiye toplam ciro (Euro) % 11: Mercedes Benz Türkiye’de 2014’te kadın çalışan oranı. % 16: Türkiye’deki kadın yönetici oranı. 319 müdürün 52’si kadın.

        YERLİ OTO MEYDAN OKUMA

        Rainer Genes’in ‘yerli oto’yla ilgili fikirleri şöyle: “Hükümetin yerli oto kararlılığını takip ediyoruz. Sektörde iyi oyuncu olmak için sadece Türkiye yetmez. Küresel oyuncu olmak gerekir. Çizimden araç yaratmak kolay değil. Türkiye’de para var ama dünyada da rekabet var. Çok ciddi yatırıma ihtiyacınız olacak. Tabii bir yandan da dünyada buna bir ihtiyaç var mı ona da bakmak lazım. Açıkçası büyük şirketlerle rekabet düşünülürse bu çok büyük bir meydan okuma. Örneğin elektrikli otomobil... Bunu önemli görüyorum. ABD’deki Tesla başardı. Bugün için rolemodel olmayı başardı. Ama uzun vadede ne yapacağını göreceğiz. Yapılacak Türk arabası da bir niş marka kalabilir.

        'İSTİKRARLI ORTAMA İHTİYAÇ VAR'

        ‘İstikrarlı ortama ihtiyaç var’ 2013’te Türkiye’nin en çok vergi veren sanayi kuruluşu olan Mercedes’in Türkiye CEO’su Genes sorularımızı yanıtladı:

        - (Seçimler) İstikrarlı iş ortamı için sürprizlere yer yok. Planlama yaparken yasal yükümlülüklerinvergilerin değişmeyeceği üzerine çalışıyoruz. Net olarak istikrarlı ortama ihtiyaç var. Bu ülkeye çok yatırım yaptık. Türkiye’ye inanıyoruz, nüfus 80 milyon ve yaş ortalaması 30... Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz.

        - 48 yılda Türkiye’ye yapılan yatırım 885 milyon Euro’ya ulaştı. Aksaray Kamyon Fabrikası’na 2010 itibarıyla 5 yılda 130 milyon Euro’yu bulacak yeni bir yatırım yapıyoruz. 2014’te Hoşdere Otobüs Fabrikası’na da 23 milyon Euro’luk yatırım yaptık

        - Türk pazarına güvenimiz var. İran’a yaptırımlar kalktığında önemli bir pazar olacak. Irak ve Suriye’de de durum aynı. Aksaray, Ortadoğu’ya stratejik bir nokta. Aksaray fabrikası Ortadoğu açısından çok önemli.

        - Kamyonda % 50 pazar payı ile lideriz. Şehirlerarası otobüs pazarında da % 60 payla liderliğimiz var. İlk 3 ay başarısı bizi şaşırttı. Mart ayı rekor ayıydı bizim için. Yüzde 4’lük büyüme beklentisi içindeyiz. Döviz kuru bu kadar dalgalı olduğunda biz de tedirgin oluyoruz. 2015’in başarılı bir yıl olmasını, ilk çeyrekteki başarısını artırmasını bekliyoruz. Türkiye’nin yüzde 3.54 arası büyümesi şart.

        OTOMOBİLLE İLK GEZEN BİR KADIN

        - Stuttgart’daki ‘Mercedes-Benz Müzesi’ndeyiz. İşte ilginç notlar: İlk otomobili yapan bir erkek... Ama ilk ‘otomobil gezisi’ni yapan bir kadın: Bertha Benz... Kocası Karl’ın yaptığı aracı ‘kaçıran’ Bertha Hanım, 180 km’lik bir yolu kat ediyor ve tarihe geçiyor.

        -Mercedes ismi 1902’de doğuyor. İşadamı Emil Jellinek yatırım yapınca, araca kızının ismi Mercedes veriliyor.

        - Galler Prensesi Diana, Aralık 1991’de 500 SL alıyor. Ama ‘Niye Alman oto’ tepkileri üzerine aracı 6 ay sonra, henüz 7 bin km’de geri verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ