Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Motorlu araç sigortalarında Eksper atama yönetmeliği değişti - Otomobil Haberleri

        Resmi Gazazete'de yayımlanan yönetmelik çerçevesince motorlu araç sigortalarında ekspertiz ücreti, Hazine Müsteşarlığınca tespit edilecek taban ekspertiz ücret tarifesinden az olmayacak şekilde taraflar arasında serbestçe belirlenecek. Yönetmelik ile sigorta eksperinin sigortacı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanması, eksperin iş kabulü, asgari ücret tarifesinin tespiti de dahil olmak üzere ekspertiz ücretinin belirlenmesi ile ilgili usul ve esaslar belirlendi.

        HASAR İHBARININ ALINMASINDAN EN GEÇ BİR İŞ GÜNÜ İÇİNDE

        Buna göre, motorlu araç sigortalarında, sigortalı veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından hasar ihbarlarının sigorta şirketine yapılması gerekecek. Sigorta şirketleri, hasar ihbarlarının alınmasından itibaren en geç 1 iş günü içinde hasar dosyasını şirket nezdinde açacak ve dosya bilgisini Müsteşarlıkça belirlenecek şablona uygun olarak ilgili sigorta poliçeleriyle irtibatını kurarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine iletecek. Sigorta eksperi, sigortacı, sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanabilecek.

        ATAMA BİLGİSİ EKSPER ATAMA VE TAKİP SİSTEMİNE GİRECEK

        Sigorta şirketi, motorlu araç sigortalarında ihbarın alınmasından itibaren en fazla 1 iş günü içinde ilgili dosya için eksper atanıp atanmayacağına ilişkin bilgiyi merkeze iletecek, varsa eksper atama bilgisi Eksper Atama ve Takip Sistemine (EKSİST) girecek. Sigorta şirketince atanan eksper tarafından yapılan tespitlere, 3 iş günü içinde sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından itiraz edilebilecek. Motorlu araç sigortalarında sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından, her aşamada eksper atanabilecek.

        Sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından atanan eksper tarafından yapılan tespitlere, 3 iş günü içinde sigorta şirketi tarafından itiraz edilebilecek. Sigorta şirketleri, sigorta poliçelerinde sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişilerin de eksper tayin edebileceği bilgisine yer vermek zorunda olacak.

        HAKEM EKSPER ATAMASI

        Motorlu araç sigortalarında, eksper raporlarının EKSİST'e girişine ilişkin bildirim yapılmasından itibaren 3 iş günü içinde taraflardan birinin talebi halinde hakem eksper atanacak. Hakem eksper ataması, en az 10 yıl bilfiil sigorta eksperliği yapmış olan sigorta eksperleri arasından, Müsteşarlıkça belirlenecek bölge, branş, iş dağılımı gibi objektif kriterler dikkate alınarak EKSİST üzerinden tesadüfi olarak yapılacak. Hakem eksper, atama tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içinde dosya üzerinden inceleme yaparak raporunu hazırlayacak. Hakem eksper tarafından düzenlenecek rapor, nihai rapor olarak kabul edilecek. Yönetmelik çerçevesinde EKSİST üzerinden atama bildirimini alan eksper, kendisine teklif edilen işi kabul edip etmediğini en geç 1 iş günü içinde EKSİST üzerinden bildirmediği takdirde işi kabul etmiş sayılacak. Zorunlu sigortalarda, Müsteşarlık tarafından esasları belirlenecek eksper listesine kayıtlı eksperlerin iş kabulü zorunlu olacak. Müsteşarlık, iş tayininin adil dağılımı için gerekli tedbirleri alacak.

        ÜCRETLER

        Motorlu araç sigortalarında ekspertiz ücreti, taban ekspertiz ücret tarifesinden az olmamak üzere taraflar arasında serbestçe belirlenecek. Sigorta şirketi tarafından atamalarda, atanan eksperin/eksperlerin ücreti, şirket tarafından ödenecek. Sigorta şirketi tarafından süresinde eksper ataması yapılmaması halinde, sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından atanan eksperin ücreti, sigorta şirketi tarafından ödenecek. Motorlu araç sigortalarında sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından yapılan atamada, atanan eksperin ücreti, atamayı yapan tarafça ödenecek. Sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından atanan eksperin ücret ödemesi sigorta şirketi tarafından yapılacak. Hakem eksperin ücreti, taban ekspertiz ücret tarifesine göre atamayı talep eden tarafça karşılanacak.

        TABAN EKSPERTİZ ÜCRET TARİFESİ

        Motorlu araç sigortalarında uygulanacak taban ekspertiz ücreti, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdindeki Sigorta Eksperleri İcra Komitesi ve Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğinin (TSB) görüşleri alınarak Müsteşarlıkça belirlenecek. Taban ekspertiz ücret tarifesi, Müsteşarlıkça aksine bir düzenleme yapılmadıkça her takvim yılı başında TÜİK tarafından belirlenen üretici fiyatları endeksinde gerçekleşen artış oranında artırılarak uygulanacak.

        Müsteşarlık, gerekli görülmesi halinde diğer branşlar için ücret tarifesi belirleyebilecek. Onarım servislerinin değerlendirilmesi, Müsteşarlıkça belirlenecek esaslar dahilinde ilgili branşta ruhsat sahibi olan eksperler tarafından yapılabilecek. Yönetmeliğin taban ekspertiz ücret tarifesi bugünden itibaren yürürlüğe girerken, diğer maddeler 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Müsteşarlığın "Sigorta Eksperleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" ile de eksper tayini ve ekspertiz ücretine ilişkin madde yürürlükten kaldırıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ