Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Adanalıyık, Amerika’da otobüsün kralıyık - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye ‘yerli ve milli araç’ için ısrarla binek otomobil pazarına yönelik projeler üzerine kafa yorarken, Çukurova’nın küllerinden doğan markası Temsa, ABD pazarında otobüs ‘dersi’ vermeye başladı.

        2010 yılından bu yana dünyanın uyulması en zor şartlarını talep eden pazarı olan ABD’de otobüs satan ve sattığı ürünleri çeşitlendiren Temsa, şimdi de bu ülkede üretim yapmak üzere fırsat kollamaya başladı. Distribütörü CH Bus Sales aracılığıyla 5 yılda 700’ü aşkın otobüs satan Temsa, yakın gelecekte yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımla Georgia Eyaleti’nde bir üretim tesisi için çalışmalara başladı. Üretimin de başlamasıyla Temsa, bugün ürün sunabildiği, yaklaşık 2 bin adetlik lüks otobüs pazarı yerine 5 bin adetlik daha büyük bir pazarın oyuncusu haline gelecek, yüzde 10 olan pazar payı da katlanacak.

        Temsa’nın ABD pazarı için özel olarak geliştirdiği TS35E’yi sunduğu, Atlanta’da düzenlenen UMA Motorcoach Otomotiv Fuarı’nda konuşan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, “ABD pazarına çeyrek asırdır ABD dışından giriş yaparak ana oyunculardan biri olmayı başaran ilk ve tek üretici olduk” dedi. Sabancı Holding’in Amerika’da üretim konusunda tecrübesi olduğunu söyleyen Pekarun, Tennessee’de üretim yapan Kordsa’nın rekabetin zor olduğu ABD pazarında, kâr ettiğini ifade etti.

        ABD yollarında 700’ü aşkın Temsa markalı otobüsün hizmet verdiğini belirten Genel Müdür Dinçer Çelik ise ABD’de operatörlere en geniş ürün gamını sunan üretici olduklarını ifade etti. Çelik, “700’ü aşkın aracımız 200’den fazla operatörde, 40’tan fazla eyalette yollarda. 2016’da ilk hedefimiz 1000’li rakama ulaşmak” dedi.

        'ABD KARAYOLLARI YETKİLİLERİ İKİNCİ KAPI TECRÜBEMİZE BAŞVURDU'

        ABD için geliştirdiği yeni otobüslerle, pazara öncülük yapan Temsa, kısa zamanda adeta otorite oldu. Amerikan Karayolları Güvenliği Dairesi, otobüslerin güvenliğiyle ilgili bir toplantı için Temsa’yı davet etti. Temsa Ar-Ge ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü İbrahim Eserce, “Amerika’da otobüsler tek kapılı. Bir otübüste çıkan yangında otobüsün arkasında oturan yolcuların bir kısmının dumandan ölmesi, ikinci kapıyı gündeme getirdi. Yetkililer, ikinci kapının güvenliğini ve Avrupa’daki uygulamayı öğrenmek için bizi çağırdı” dedi. ABD pazarında üç farklı modeli bulunan Temsa Silikon Vadisi’nin de tercihi oldu. Google, Facebook, Twitter, Apple gibi önde gelen şirketler çalışanlarını taşıyan araçlarını Temsa ile değiştirmeye başladı.

        4 GÜNLÜK FUARDA REKOR ÖNSATIŞ YAPILDI

        9-12 Ocak 2016 tarihleri arasında ABA Amerikan Otobüs Birliği Fuarı’na katılan Temsa, 31 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında da Atlanta’daki UMA Fuarı’nda yeni ürünlerini sergiledi. Temsa fuarda 17 adetle rekor satış gerçekleştirdi. Ayrıca 35 otobüs için de önsatış anlaşması yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ