Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Orjinal yedek parçaya izin - Otomobil Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTURK

        Türk Patent Enstitüsü (TPE), tüketiciyi korumak amacıyla yedek parça kullanımının yoğun olduğu sektörlere yönelik önemli bir adım atıyor. Birleşik bir ürüne bağımlı olan parçaların, orijinal görünümü kazandırmak üzere onarım amacıyla kullanılması, tasarım hakkının ihlali sayılmayacak.

        KORUMA DIŞINDA TUTULACAK

        Bu da ana üretici dışındaki üreticilerin de orijinal görünümlü parça üretebilmesinin önünü açacak. Böylece, orijinal parça kullanım sıkıntılarının aşılması ve yedek parça fiyatlarının ucuzlaması bekleniyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda onaylanan ve TPE tarafından hazırlanan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı ile pek çok tüketicinin mağduriyet yaşadığı yedek parça sorununa çözüm getirilecek.

        TPE’nin Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ve geçmiş yargı kararlarına dayanarak hazırladığı düzenlemeye göre, bütünleşik bir ürünün parçaları artık patent koruması dışında tutulacak. Otomobil kapısı, motor bloku ya da tampon gibi bölümlerde yedek parçaların, ürüne orijinal görünümünü kazandırmak üzere onarımda kullanımı, patent ihlali sayılmayacak. Hak sahibi, yeni model olarak üretilen bir üründe, tasarım haklarını kullanabilecek. Bu düzenleme, yan sanayinin de önünü açacak. Bir araca orijinal görünüm kazandırmak için yedek parça üretilmesi ve kullanılması artık mümkün olacak.

        TASARIMA DÜNYADA YENİ OLMA ŞARTI

        Taslağa göre tescil edilmek için başvurulan tasarımlara, yenilik incelemesi yapılacak. Tasarımlar, yeni ve ayırt edici olma şartlarını taşımak zorunda olacak. Aksi halde tasarım tescili iptal edilecek. Tasarımın dünyanın hiçbir yerinde daha önceden bilinmemesi şartı aranacak. Tescil süreci dışında, tescil işlemi tamamlanmış bir patent için de itiraz hakkı getirilecek. Taslakla birlikte patent ihlaline de ağır cezalar getirilmesi gündemde.

        PATENT IHLALINE AĞIR CEZALAR GELIYOR

        Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile patent ihlalinde uygulanacak yaptırımlar konusunda yasal boşluk oluşmuştu. Taslakta 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 27 milyardan 46 milyar TL’ye kadar ağır para cezası öngörüldü.

        COGRAFİ İŞARETE AMBLEM

        Taslağa göre, coğrafi işaret tescil maliyetleri azaltılırken, süreçleri kısaltılacak. İlan ücreti de kaldırılacak. Coğrafi işarete de amblem zorunluluğu geliyor. Tescil edilmiş coğrafi işaretin kullanım hakkına sahip olan kişiler, ambalajın üzerinde enstitü tarafından oluşturulan amblemi kullanabilecek. Üniversitelerdeki buluş potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla akademisyen ya da öğrencilerin buluşlarının hak sahibi üniversiteler olacak. Kamu kurumlarında geliştirilen buluştan elde edilen gelirin üçte biri buluşçuya kalacak. İşçiler tarafından geliştirilen buluş hakkı da işverene ait olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ