Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Türkiye'nin potansiyeli yılda 2 milyon araç - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / GAZETE HABERTÜRK

        Büyüme stratejilerini tamamen Çin üzerine kurmuş olan dünya markaları, bu pazarın her ne kadar 2016’da da büyümesi beklense de, riskler içermeye başladığından, alternatif arayışlarına girdiler. Almanya’nın önde gelen iki premium markası BMW ve Mercedes’le, Duisburg merkezli otomotiv araştırma şirketi CAR Enstitüsü üst düzey yöneticileri alternatif pazarlar içinde yılda 2 milyon adetlik binek otomobil pazarı potansiyeliyle Türkiye’nin dikkat çektiğini dile getirdiler.

        Duisburg Merkezli CAR Enstitüsü adına konuşan Ferdinand Dudenhofer, bu yıl 1 milyon 130 bin aracın satılmasının beklendiği İran’ın 2020 yılındaki potansiyelinin 1 milyon 600 bin araç olduğunu, bunun da bugünkü İtalya pazarına eşdeğer bir büyüklük olduğunu vurguladı. Dudenhofer Türkiye’nin yılda 2 milyon adet otomobilin satılabileceği bir pazar potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Daimler Başkanı Dieter Zetsche, Cenevre Otomobil Fuarı’nın başlamasından kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, yeni açılan pazarlarda somut imkânlar olduğunu gördüklerini belirtirken, Duisburg Merkezli CAR Enstitüsü, Hindistan, Endonezya, Tayland, Vietnam gibi Uzak Asya ülkelerinin tıpkı Çin gibi gelişecek ekonomilere sahip olduğunu ve büyük potansiyelleri bulunduğuna inandıklarını belirtti.

        Bazen beklenmeyen gelişmelerin fırsatlara gölge düşürdüğünü belirten Dieter Zetsche, “Şu sıralar zor günler geçiren Türkiye’de geçen yıl 730 bin otomobil satıldı, bu rakam ülke potansiyelinin çok altında” değerlendirmesinde bulundu.

        YENİ PAZARLAR LÜKSE İLGİ DUYUYOR

        Daimler Başkanı Dieter Zetsche, Cenevre Otomobil Fuarı’nın başlamasından kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, yeni açılan pazarlarda somut imkânlar olduğunu gördüklerini dile getirdi. Dieter Zetsche “Kısa bir süre öncesine kadar yerli markaların çok güçlü olduğu Güney Kore’de acaba 1000 adet otomobil satabilir miyiz diye düşünüyorduk, bugün bu ülkede yılda 30 bin araç satıyoruz. Tıpkı bu ülke gibi, premium araçlarının hiç şansının olmadığı düşünülen Hindistan’da da bugüne dek görülmemiş fırsatlar olduğunu gözlüyoruz” dedi.

        'PAZARIN BÜYÜMESİ İÇİN VERGİ İNMELİ'

        Geçen hafta gerçekleştirilen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği TAYSAD Genel Kurulu’nda konuşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, “Biz hiçbir zaman ‘Vergiler azaltılsın, pazar büyüsün’ demedik ama artık pazarın ciddi olarak büyümesi lazım. Bundan sonra biz Türkiye’de büyük yatırımlar istiyorsak, pazarın biraz büyümesi lazım. Pazarın büyümesi için de vergilerin azaltılması şart” diye konuştu.

        KAPILARI AÇILAN İRAN, TÜM BATI'NIN İŞTAHINI KABARTIYOR

        Dün kapılarını kapatan Cenevre Otomobil Fuarı sırasında konuya ilişkin konuşan BMW Başkanı Harald Krüger marka olarak henüz İran pazarıyla ilgili bir kararlarının olmadığını, ancak sadece Çin’in büyümesine dayalı bir büyümenin de sağlıklı olmadığı için alternatif pazarlara yoğunlaşmak gerektiğini dile getirdi. Daimler ise İran’la yeniden çalışmak için girişimlere başladı bile. Mercedes’in 2007 yılına kadar işbirliği içinde olduğu, İran Khodro Grubu şirketlerinden Setareh ile binek otomobillerinin İran distribütörlüğü konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğu konuşulmaya başlandı bile.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ