Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Sürücüsüz otomobil sayısı 2035'e kadar artacak - Otomobil Haberleri
        1

        Tesla Motors ile otomobil sektöründe, SpaceX ile uzay taşımacılığında bir dizi yeniliğe imza atan ABD’li milyarder işadamı Elon Musk'un hava, deniz, kara ve demiryollarının ardından "beşinci ulaşım biçimi" olarak nitelendirdiği projesi Hyperloop One adım adım gerçek oluyor.

        2

        Hyperloop One, ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde kullanılacak.

        3

        Sistemin, normal şartlarda ortalama 2 saat süren Dubai – Abu Dabi yolculuğunu 12 dakikaya indirmesi bekleniyor.

        4

        Proje, yolcuları taşıyan kapsüllerin bir yerden diğerine fırlatılması için hava basınçlı tüplerden oluşan bir ulaşım sistemi kurulmasını öngörüyor.

        5

        Hyperloop, 560 kilometrelik mesafenin 45 dakikadan daha az sürede kat edilmesini sağlayabilir.

        6

        Ancak, Uçak, demiryolu, otomobil ve gemilerin ardından beşinci ulaştırma aracı olması hayal edilen Hyperloop, başarılı olabilmek için potansiyel rakiplerini de saf dışı bırakmak zorunda.

        16

        Otomobillerindeki oto-pilot yazılımı geçen sene tanıtan Tesla, halihazırda bazı modellerinde yarı-sürücüsüz deneyim yaşatıyor.

        17

        Tesla'nın şu an sahip olduğu sürücüsüz otomobiller yollarda üstün bir performans sergileyemese de gerekli anlarda sürücüye yardımcı olacak şekilde tasarlanmış.

        18

        Ancak şirketin kurucusu ve CEO'su Elen Musk, yeni geliştirecekleri yazılımı, "Basitçe söylemek gerekirse aracın içerisine yerleştirilmiş bir süper bilgisayar" olarak tanımladı.

        19

        Musk, henüz geliştirme aşamasında olan yazılımın şimdilik "gölge modu"nda çalıştırıldığını açıkladı.

        20

        Tamamıyla işlevsel olabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu belirtilen yazılımın, şu an sadece geri planda veri depoladığı bildirildi.

        21

        Musk, şirketinin bir gün gerçek anlamıyla sürücüsüz otomobil üreteceğine inandığını açıkladı.

        22

        Musk'ın açıklamasının yatırımcı toplantısına kısa bir süre kala gelmesi, Tesla'nın henüz kara geçmemesi sorununu geri planda tutma çabası olarak değerlendirildi.

        23

        Tesla'nın S ve X serilerinde sürücüsüz mod özelliği bulunuyor. Bu mod tamamıyla işlevsel olmasa da otomobilin şeritte kalmasını ve trafikte ilerleyebilmesini sağlıyor.

        24

        Tesla'nın yeni otomobili Model 3, 2017 yılında piyasaya çıkacak. Şimdiye kadar üretilen en ucuz Tesla otomobili olan Model 3 şimdiden 400 binden fazla ön sipariş aldı.

        25

        İŞTE SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARLA İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

        26

        Singapur, ilk kendi kendine giden belediye otobüsünün test sürüşünü yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl start verilen proje kapsamında 2 otonom otobüsü test etmeye hazırlanan Singapur, 6 kilometre uzunluğundaki parkurdaki testlerin ardından bu araçları kullanıp kullanmayacağına karar verecek.

        27

        Testlerden olumlu sonuç alınırsa kentteki otobüsler kademeli bir şekilde bu modeller ile değiştirilecek.

        28

        Projenin ne zaman hayata geçeceği ve maliyeti konusunda ise henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

        29

        Singapur bu projeyi hayata geçirebilmek adın çeşitli kuruluşlarla işbirliğine de gitmiş, bu kapsamda Infocomm Research, A*STAR (Singapur Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı) ve Singapur – MIT işbirliğinden doğan SMART ile güçlerini birleştirmişti.

        30

        İŞTE SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLDE GELİNEN NOKTA

        31

        Google ve diğer sürücüsüz otomobil teknolojileri geliştire şirketler, trafikteki insan sürücülerin büyük tehlike oluşturduklarını ve insanların direksiyondan ayrılması halinde trafiğin daha güvenli olacağını savunuyorlardı.

        32

        Hatta, yakın gelecekte insanlara otomobil kullanmayı yasaklayacak yasaların hazırlanması için Google ve diğer teknoloji şirketlerinin, hükumetlere tavsiyeler verdikleri de biliniyor.

        33

        ABD’deki yeni kaza bu görüşün haklılığını ispatlar gibi, dikkatsiz bir sürücünün son hızla Google aracına çarpmasıyla yaşandı. Bir kavşakta yeşil ışığın yanmasıyla harekete geçen Google’ın sürücüsüz otomobiline, yan yoldan gelen ve kırmızı ışık yanmasına rağmen durmayan başka bir araç çarptı.

        34

        Çarpışma sonunda, Google’ın aracı sağ yanından ağır hasar aldı ancak ne Google’ın test sürücüsü ne de çarpan aracın sürücüsü yaralanmadı. Google’ın açıklamasına göre, sürücüsüz test otomobilinin, yeşil yandıktan 6 saniye sonra harekete geçtiği vurgulanıyor. Yani araç yeşili görür görmez yola atlamış değil.

        35

        Buna rağmen sürücüsüz otomobillerin, üzerlerine gelen dikkatsiz insan şoförlerden kurtulabilmek konusunda çaresiz kaldığı da dikkatlerden kaçmıyor.

        36

        Aracın tüm kontrolü bir insanın elinde olsa bu kaza önlenebilir miydi? Bu sorunun cevabı, kaza hakkındaki soruşturma tamamlandığında ve kamera kayıtları incelendiğinde anlaşılacak.

        37

        New York Times Gazetesi konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Apple, Project Titan kod adıyla bilinen projeyle ilgili bölümleri kapattı ve onlarca çalışanı işten attı. Apple’ın otomobilleri 2019’da piyasaya süreceği iddia edilmişti.

        38

        Merkezi ABD'de bulunan uluslararası enformasyon, analiz ve danışmanlık şirketi IHS, 2035 yılına kadar 76 milyon sürücüsüz aracın dünya yollarında olmasının beklendiğini duyurdu.

        39

        IHS'ten yapılan açıklamada, sadece 2035 yılında dünyada 21 milyon sürücüsüz aracın satılmasının öngörüldüğü belirtildi.

        40

        Söz konusu sayıların daha önce yapılan tahminlerden yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, tahminlerdeki artışın son zamanlarda otomotiv endüstrisinde teknoloji yatırımları yapan şirketlerin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerindeki gelişmelerden etkilendiğine işaret edildi.

        41

        Açıklamada, sürücüsüz araçların benimsenmesi ve yayılmasında ABD'nin önderlik edeceği, 2020'de ülkede binlerce sürücüsüz aracın satılmaya başlanmasının ve bu sayının 2035'te 4,5 milyona yükselmesinin beklendiği yorumu yapılırken, Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatlarından önce Japonya'nın sektörde yatırımını artıracağının öngörüldüğü bilgisi de paylaşıldı.

        42

        Çin'de sürücüsüz araçların yaygınlaşmasının daha geç başlamasının tahmin edilmesine karşın ülkede yeni teknolojilere karşı artan tüketici talebi doğrultusunda 2035'te 5,7 milyon aracın satılmasının beklendiğine yer verilen açıklamada, 2035 yılında Batı Avrupa'da 3 milyon, Doğu Avrupa'da 1,2 milyon Ortadoğu-Afrika bölgesinde 1 milyon ve Japonya ile Güney Kore'de 1,2 milyon sürücüsüz aracın satılmasının öngörüldüğü belirtildi.

        43

        IHS Otomotiv Araştırma Müdürü Egil Juliussen, sürücüsüz araç satışlarının 2025'te dünya genelinde 600 bine ulaşacağını aktararak, "Tahminimiz 2025-2035 yılları arasında önemli küresel otomotiv piyasalarında sürücüsüz araç sayısında yıllık yüzde 43 artış görülmesi." değerlendirmesinde bulundu.

        44

        Amerikalı teknoloji devi Google ile İtalyan Amerikan otomobil üreticisi Fiat Chrysler (FCA) mayıs ayında sürücüsüz otomobil üretmek için anlaştıklarını duyururken, Apple'ın da bu alanda araştırmalarını hızlandırdığı ifade ediliyor.

        45

        Teknoloji ve otomotiv devleri de internet aracılığıyla taksicilik yapmaya olanak sağlayan Uber gibi mobil uygulamalara yatırımlarını hızlandırıyor.

        46

        Geçen ay, ABD'li teknoloji şirketi Apple, Çin'de Uber'in rakibi olan Didi adlı şirkete 1 milyar dolar, Alman otomotiv devi Volkswagen de İsrailli Gettadlı şirkete 300 milyon dolar yatırım yaptığını açıklamıştı.

        47

        Uber, bu ayın başında, Suudi Arabistan'daki en büyük fon olan Kamu Yatırım Fonu'ndan 3,5 milyar dolarlık kaynak bulduğunu bildirmişti.

        48

        Öte yandan IHS Otomotiv Baş Analisti Jeremy Carlson, gelecekte mobilitenin farklı teknolojiler ve modeller içererek sürücüsüz araçların bu alanda merkezi bir rol oynayacağını vurguladı.

        49

        Carlson, söz konusu araçların giderek daha fazla elektrikli batarya ile gelenekselin dışında itiş gücü teknolojileri kullanabileceğini söyledi.

        50

        IHS'nin açıklamasında ayrıca, sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili yazılım ve siber güvenlik risklerinin önemine dikkat çekilirken, trafik önlemleri için yeni düzenleyici standartlara ve yasalara ihtiyaç olduğu kaydedildi.

        51