Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil "SUV'da satışların nedeni kıskançlık" - Otomobil Haberleri

        Meltem ERSOY / Gazete HABERTÜRK

        Röportajlarınsonunda yayın için“Olağandışı birdurum olmazsa” diyerek tarih belirtmekbenim için bir ağız alışkanlığı. Bu kez ilk defa gerçekten ‘olağandışı bir durum’yaşandı ve darbe girişimi nedeniylebu röportajın bekleme süresi uzadı.

        Türkiye’nin içinden geçtiği sıradışı günleritakiben normalleşme ve iş dünyasının talepettiği gibi odağı ekonomiye çevirebilmeçabaları içerisinde bu röportajı dikkatinizesunuyoruz. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker ile otomotiv sektörününyıl sonu hedeflerini ve tüketicieğilimlerini konuştuk:n Artan fiyatlara rağmen otomobil aşkıbitmiyor ve satışlar artıyor.

        Fiyatlardanhangi segment nasıl kârlı çıktı?Bu yılın ilk 6 ayında toplam satışlardayüzde 2’lik bir artış var. Segmentlere

        baktığımız zaman kurlardaki olumluhavadan ötürü segmentlerde bir geçişyaşandı. A segmentinden B segmentinegeçişler oldu ve halen var çünkü fiyatlaryakın. Artık ucuz araba diye bir şey yok. 40-50 bin TL’den ucuz araba yok. Artık yeni birsegment aralığı oluştu, bu da segmentlerarası yukarıya doğru geçiş yaptırdı.

        Artıkinsanlar yeni fiyatlara alıştılar. Satılanotomobillerin yüzde 70’i krediyle satılıyor,kredi faiz oranları 1’in altına düşmeyebaşlayınca insanların eli rahatladı ve yenifiyatlara alıştı. Bundan 2 sene önce 50 binTL’ye bu araba deseydim ‘Olur mu? Çokpahalı” derdiniz, ama artık alışıldı. Özelliklede SUV dediğimiz ufak jeep denebileceksegmentte bu eğilim var. Ortalama yüzde2 iken, SUV segmentinde yüzde 19’lukbüyüme olmuş durumda. Geçen sene 45bin tane SUV satılırken bu sene 53 bin tanesatılmış. Gayet iyi bir rakam. Bu şekildedevam edecek.

        SUV’un bu kadar hızlıyükselmesinin nedeni ne?

        Tabii güvenlik duygusu var o kesin,ama en büyük sebeplerden biri biz Türkhalkı olarak biraz kıskancız.‘Komşunun jeep’i var, ben deistiyorum” gibi düşünülüyor.Fiyatlar yaklaşınca birbirine osegment de giderek cazipleşiyortüketicinin özünde. En büyük sebebi bu.

        Yıl sonu hedefi nedir?

        1 milyon rakamı telaffuz ediliyor çok busene için. Son gelişmelerin etkisi ne olacak,henüz belirsiz tabii ama aşağı yukarı geçenseneyle paralel sonuç beklemek yanlışolmaz.

        ‘Benim olmasın amalüks olsun' diyenlerfiloyu büyütüyor

        Satışları artıran en önemli unsurlardanbiri kiralamadaki artış. Artış sürer mi?2016’nın en belirgin özelliği filodünyasındaki hareketlilik. Artık gençlerotomobil sahipliğinden ‘Sigortayla,lastikle uğraşmayıyım’ düşüncesiylevazgeçiyor. Kiralamaya öneliyor sahipolmaktansa. Pazarı olumlu yönde etkiliyorbu eğilim. Daha da devam edecek gibi.

        Maliyet olarak daha mı kârlı kiralamak?

        Cazip bir seçenek. Ayda bin-bin 500 TL bütçenizvarsa çok güzel otomobillere binebiliyorsunuz. Bubir tercih. “Sahip olmayayım ama üst segmenttearabaya bineyim” diyorsanız kiralama mantıklı.

        KREDİLİ SATIŞTA FİNANSMANŞİRKETİNİN PAYI % 47’YE ÇIKTI

        Bir dönem yükselen faizlerson dönemde yine düştü. Busüreçte kredili alımlarda neleryaşandı, tüketici elini çekti mi?

        Kredi faizinde yüzde 1’likduygusal sınır var, altına düşüncebaşlıyor çalışmaya. Biz dekullanıyoruz, 0.99’lar,

        0.89’lar işe yarıyor.Sektörde ortalama vade32 ay. Taşıt kredilerindeartık tüketici finansmanışirketleri bankalardandaha ağır basmaya başladı. Sonrakamlara göre, tüketicilerin yüzde47’si finansman şirketlerinden,yüzde 53’ü bankalardan kredialıyor. Kredili satışlarda tüketicifinans şirketleri öne çıkıyor. Bubazen anlaşmalı şirketler aracılığıylaoluyor, mesela bizde böyle. Bazende otomotiv şirketleri kendibünyelerinde finansman şirketikuruyor. Tüketici finansmanşirketlerini daha fazlatercih etmeyebaşladı.

        Paydaşlarlamaliyet paylaşarakbankadan ucuzakredi sağlayabiliyorsunuz.Bankadan daha hızlısınız,showroom’da otururken1-2 saate kadar her şey bitiyor,arabasını alıp gidiyor müşteri.

        BREXIT SONRASI TÜRKİYE’YEYENİ YATIRIM GELEBİLİR’

        Brexit kararı ihracat ağırlıklısektörü ve sizi nasıl etkiliyor?

        Yatırım açısından bakıldığında,belki bazı markaların yatırımlarıTürkiye’ye gelebilir. Bir Japonmarkasının İngiltere’de üretimi vardiyelim, o mesela Türkiye’ye gelebilir.Bir olasılık da olsa bu, var böyle birolasılık. Öte yandan, İngiltere bizim önemli bir müşterimiz. İhracatımızınyüzde 30-40’ı İngiltere’ye gidiyor.Büyük bir pazar orası.

        Brexit tartışmalarıbaşladığından beri yavaşlamavardı İngiltere pazarında, siz nezaman hissettiniz?

        İlk çeyrekte zaten yavaşlamabaşlamıştı. Memnun değilizpazardan tabi. Pazarda yüzde15’lik bir daralma oldu, biz de

        bundan etkilendik. Hızlı toparlanmaolmayacak gibi gözüküyor, biz deoradaki açığı nasıl kapatırız diyeçalışıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ