Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil "Sözleşmesi imzalanan otomobil için ÖTV farkı uygulanamaz" - Otomobil Haberleri

        Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, birçok tüketiciden, bedelinin bir bölümü ödenen ve satış sözleşmesi imzalanan otomobiller için ÖTV artışı gerekçe gösterilerek fiyat farkı istenildiğini, ancak Tüketici Kanunu uyarınca, 25 Kasım'dan önce anlaşılan fiyat üzerinden sözleşme imzalanan otomobillere ÖTV farkının uygulanamayacağını, bu şekilde fark ödemiş tüketicilerin bu miktarın iadesini talep edebileceklerini söyledi.

        Ağaoğlu yaptığı açıklamada, binek otomobillerde uygulanan ÖTV oranlarında değişikliğe gidilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın, 25 Kasım Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

        Kararın yürürlüğe girmesinin ardından firmaların hızla fiyat güncellemesi yaptığını ifade eden Ağaoğlu, bazı tüketicilerin tam araç alma aşamasındayken bu güncellemeyle karşı karşıya kaldığını anlattı. Ağaoğlu, şöyle konuştu:

        "Birçok tüketici 25 Kasım'dan önce beğendiği, anlaştığı, sözleşmesini imzaladığı aracını cuma gününden itibaren almaya gittiğinde ÖTV artışıyla karşılaştı. Birçok tüketici, parasının bir bölümünü ödediği, sözleşme yaptığı otomobiller için ÖTV artışı nedeniyle kendilerinden fiyat farkı talep edildiği yönünde şikayette bulundu. Aslında 6502 sayılı Tüketici Kanunu, bu konuda çok açık hükümler içermektedir ve tüketiciyi bu anlamda korumaktadır."

        FİYAT FARKSIZ TESLİM YASAL ZORUNLULUK

        Yasanın fiyat etiketi başlıklı 54. maddesinin 2. fıkrasının, "Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyatla kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır." şeklinde düzenlendiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle devam etti:

        "Kaldıki aynı yasanın tüketici sözleşmelerindeki haksız şartları düzenleyen 5. maddesi, sözleşmelerin tüketici aleyhine değiştirilmesini yasaklamaktadır. Dolayısıyla satıcı konumundaki bayilerin, sözleşmelerde belirtilen fiyattan siparişini aldıkları ve sözleşmesini imzaladıkları araçları, tüketicilere fiyat farksız teslim etmeleri yasal zorunluluktur. Vergi artışı veya bir başka nedenle ücret farkı talep edilmesi Tüketici Kanunu'na aykırıdır. Dolayısıyla sipariş ettiği ve sözleşmesini imzaladığı otomobili teslim alırken, ÖTV'den kaynaklanan fiyat farkı ödemek zorunda bırakılan tüketici, 3480 liraya kadar olan tutarlar için tüketici hakem heyetlerine başvurarak, ödediği farkın iadesini isteyebilir. İlgili kanuna göre tüketici, bu fiyat farkını geri alabilir."

        Ağaoğlu, ÖTV farkının ancak "tüketicinin sözleşmesinde değişiklik olacağına dair hüküm bulunması ve satıcının bu hükmün tüketiciyle müzakere edildiğini kanıtlaması" halinde söz konusu olabileceğini söyledi. Ağaoğlu, "Nihai fiyatta bir değişiklik olacağına dair lehte ve aleyhte tüketiciyle müzakere edilmiş olunması gerekir. Aksi halde fiyat farkı konulamaz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ