Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 3 saat direksiyon tutan ehliyet alıyor - Otomobil Haberleri

        Özellikle, sürücü adaylarına verilmesi kanunen zorunlu olan direksiyon dersleri, kursların fiyat rekabeti yüzünden verilmiyor. Zaman'ın haberine göre, yalnızca 2- 3saatlik eğitimle yola çıkan sürücüler de kazaya davetiye çıkarıyor. Bu konuda devlet tarafından yapılması gereken denetimlerin oldukça yetersiz olduğunu belirten uzmanlar, sürücü adaylarına da bu eğitimleri son dakikasına kadar almaları çağrısında bulunuyor.

        Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ne göre sürücü adayları 20 saat direksiyon eğitimi almak zorunda. Ancak kursların çoğu bu kanunu uygulamıyor. Kursun bitiminde adaylara 20 saatlik eğitim aldığına dair belge imzalatılıyor. Fiyat konusunda birbirleri ile rekabete giren kurslar, vatandaşa sadece 2-3 saat eğitim veriyor. Bazı sürücü adayları ise bu eğitimi hiç almadan ehliyet sahibi oluyor.

        20 saatlik eğitimi kursların çoğunluğunun vermediğini belirten Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Musa Ayan, "Rekabetten dolayı kurslar bu eğitimi vermiyor. Vatandaşımız da buna yanaşmıyor. Kurs aldım diye belgeye imza atıyor. Ama kendilerinin ve başkalarının hayatlarını düşünmek zorundalar. 2 saat ders alıyor ve sınavı bitiriyorlar. Eğer kurs görevlileri vatandaşın hakkı olan bu eğitimi vermeye yanaşmıyorsa, adaylar kurs yöneticilerine bunun yasal bir zorunluluk olduğunu belirtmeli. Bu eğitim verilmediği için kurslar rahatlıkla 200-250 liraya ehliyet verebiliyor." diyor. Ayan, denetimler konusunda da sıkıntı yaşandığını söylüyor. Sürücü kurslarında yapılan denetimlerin oldukça yetersiz olduğunu ifade eden Ayan, Avrupa'da bu denetimlerin ve eğitimlerin çok sıkı olduğunu vurguluyor. Ayan, "Örneğin Almanya'da 12 saat temel direksiyon eğitimi veriliyor. Bunun ardından sürücüler pratik olarak 50 saate kadar direksiyon dersi almak zorunda." diye konuşuyor. İstanbul'da hizmet veren bir sürücü kursu yetkilisi, kursların yüzde 90'dan fazlasının 20 saatlik direksiyon eğitimini vermediğini söylüyor. Rekabet nedeniyle fiyatların 250 liraya kadar düştüğünü ifade eden yetkili, "Normalde tüm prosedürler yerine getirilse verilecek fiyat 700 liradır. Biz insanlara 20 saatlik direksiyon dersini rekabet nedeniyle veremiyoruz. Vatandaşın da bu konuda ihmali var. Onlar da vakit kaybı olarak görüyor. Birçok vatandaş hiç kursa gelmeden sadece sınava girmek istiyor." ifadelerini kullanıyor.

        Ülkemizde 81 ilde 2 bin 700 sürücü kursu bulunuyor. Kurslara geçen yıl ehliyet almak için 1 milyon 400 bin kişi başvuru yaptı ve hepsi sınavları geçerek ehliyet sahibi oldu. Sürücü adayları ayrıca 35 saat trafik ve çevre bilgisi, 12 saat ilkyardım dersi ve 16 saat motor ve araç tekniği bilgisi dersi de almak zorunda. Yazılı sınava giren adaylar, geçmiş yıllardaki sorulara çalışarak bu sınavı rahatlıkla geçip, ehliyet alabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ