Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil İlk Türk üretimi Çinli araç banttan iniyor! - Otomobil Haberleri

        Mermerler Otomotivin Genel Müdür Yardımcısı Aydın Akyol, yaptığı açıklamada, Çinli ortaklarıyla Chery markası kapsamında Türkiye'de yapacakları yatırımda 3-4 aylık gecikme olduğunu söyledi.

        Arazi tahsisinden kaynaklanan sorunun aşıldığını ifade eden Akyol, otomobil fabrikasının Adapazarı'nda kurulmasına kesin karar verildiğini kaydetti.

        Arazinin büyük kısmını kendi bünyelerinden karşıladıklarını vurgulayan Akyol, şöyle konuştu:

        ''Yatırım içinde dizel motor fabrikası da gündeme geldi. 2 Avrupa firması ve bir de Çin firmasıyla görüştük. Bu projeyi hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz lazım. Otomobil ve dizel motor üretimini en kısa zamanda yapmak için yoğun çalışıyoruz. Otomobil üretimi yatırımını, tek markaya endeksli yapmıyoruz. İleriye dönük yerli bir otomobilin de üretilebilmesine olanak sağlayacak. Son dönemlerde Türkiye'de yerli bir araç üretimi gündemde. Yönetim kurulu başkanı ve icra kurulu başkanımızın çok ciddi çalışmaları var. Türkiye'ye özel araç üretme konusunda çalışmalarımız var.''

        Akyol, sadece Chery'nin üretilmeyeceği fabrikanın, montaj fabrikası olmayacağını dile getirerek, aynı anda 4-5 farklı aracı aynı anda üretebilecek şekilde dizayn edilecek tesis için ekipman siparişlerinin tamamlandığını, kredilerinin sağlandığını anlattı.

        YATIRIM MALİYETİ 350 MİLYONDAN 500 MİLYON DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

        Otomobil fabrikası için ilk başta 350 milyon dolarlık yatırım maliyeti öngördüklerini ifade eden Akyol, şunları kaydetti:

        ''Son dönemlerde 450 milyon dolara yükselmişti. Bunu da aşmış durumda. Dizel motor üretim fabrikası yoktu. Fabrikaya bu bölümün de ilavesi gerekiyor. Avrupa normları hızlı değişiyor. 1 Ocaktan itibaren Euro-5 motorlar başladı. 2014'ün başında Euro-6 devreye girecek. Sektör çok hızlı gelişiyor. Bu konuda adapte olmak zorundasınız. Toplam maliyetimiz 500 milyon doları geçecek. Yıllık kapasitesi 100 bin adet olarak planlandı. İlk açıldığında 20 bin adet olacak sonra 40 ve 60 bine, ardından da 100 bine çıkacak.''

        CHERY'NİN AVRUPA YOLUNDA ''KAPI'', TÜRKİYE...

        Akyol, üretilecek araçların yüzde 60-65'inin ihracatının düşünüldüğünü vurgulayarak, Avrupa'ya açılımda Chery için Türkiye'nin ''kapı'' konumunda olduğunu söyledi.

        Çinli ortaklarının Avrupa'ya Türkiye'den açılmaya büyük önem verdiğini belirten Akyol, ''İlk otomobili 1,5 yıl içinde üretmemiz gerekiyor. Fabrika kurulurken montaj olarak üretime başlayacağız. İlk yerli aracı 6 ay içinde banttan indiririz'' dedi.

        Dizel motor üretim kapasitesinin, alacakları siparişlere bağlı olduğunu dile getiren Akyol, ''Kendimiz de kullanacağız. Ayrıca Türkiye'de başka firmalara ve diğer Uzakdoğu firmalarına da teklif edeceğiz. 1,2 ve 1,5 olmak üzere iki tip motor düşünüyoruz. Euro-5 ve Euro-6 standartlarında motor imal edeceğiz'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ