Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Aston Martin Rapide test - Otomobil Haberleri

        Aston Martin’in Rapide’ini spor otomobilcilerin 4 kapılı modasına Aston Martin’in de ayak uydurması olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aston Martin’in “Sporcu centilmenler” için yaptığı ilk dört kapılı otomobil Rapide değil. Aston’un 4 kapı geleneği aslında Lagonda ile başlar. Geçmiş haftalarda bu sayfada ‘Rüya otomobiller’ arasında zikrettiğimiz Lagonda efsanevi İngiliz markasının ilk 4 kapılısıydı. Çok ciddi kalite sorunlarına rağmen çok tutulmuş, ciddi bir prestij sembolü olmuştu. Ve hâlâ şahane bir otomobil olarak hafızalarda yer almaya devam ediyor. Rapide işte bu geleneğin devamı ve Lagonda’nın mustarip olduğu tümhastalıklardan arınmış bir vaziyette.

        Laf kalabalığını bırakıp işin özüne dönersek Aston Martin, bana göre Ferrari ile birlikte spor otomobillerin ‘Şahıdır’. Gelenek konusunda Maserati ile sporculuk konusunda ise Ferrari ile yarışır. Türkiye’deki ilk testini yapmanın bize kısmet olduğu bu otomobille ilgili söyleyebileceğimen özet şey harika bir otomobil olduğu. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi çizgiler muhteşem. Tipik bir Aston Martin. Daha önemlisi, ilk bakışta 4 kapılı bir Aston Martin olduğunu anlamak mümkün değil. Kapı sayısı artarken çizgilerinden hiç ama hiç taviz vermemiş. Tabii bunda ustaca gizlenmiş kapı kollarının da büyük etkisi var. 20 inchlik jantlar çok yakışıklı. İngilizlerin otomobilin yarı beline kadarı lastik boyu olmalı felsefesine uygun. Kapılar yana ama hafif bir açıyla yukarı doğru açılıyor. Böylelikle kaldırımkenarında park ettiğiniz zaman kapıların açılmaması gibi sorun ortadan kalkıyor. Çok akıllıca.

        İçeri girince dışardaki Aston Martin havası aynen devam ediyor. Sürüş koltuğuna oturduğunuz zaman Vantage veya Virage’dan farklı bir otomobile bindiğinizi düşünmüyorsunuz, hissetmiyorsunuz. Gelelim Aston Martin Rapide’in kullanımına. Ön kaputun altında 6 litrelik 12 silindirli bir dev var. Fakat bu devmotor, topu topu 470 beygir bir güç veriyor. Oysa bu motordan 600 beygir almak bence hiç de zor değil. Eski günlerim olsa Horoz Cemal’le oturup bu motoru yeniden organize eder belki de 700 beygire çıkarırdık. Ancak büyük motorun torku da büyük oluyor. 600 nm’lik tork gerçekten müthiş. Sonuç olarak Aston Martin Rapide insanın kullanmaya doyamadığı ve kıyamadığı bir otomobil.

        Sporculuktan, sporcu görünümden zerre taviz vermeden 4 kişilik bir otomobil yaratmışlar. Paranız var, spor otomobil seviyorsunuz ve çocuklu bir ailesiniz. İşte en güzel seçenek Rapide. 400 bin Euro’luk fiyat hayli yüksek olsa da iyi bir seçenek. Ama bence ederi 330-340 bin Euro.

        300’E RAHAT ÇIKAR BU OTOMOBİL

        Frenler müthiş. Önde 39 arkada ise 36 cm’lik diskler hayli büyük ve bunun sonucunda frenler çok çok çok iyi. Touchtronic vites kutusu, Ferrari ve Maserati’nin kullandığı sistemle hemen hemen aynı. Ferrari’yi aratmıyor. 6 ileri şanzıman 7 ileri de olabilirmiş ama motor bunu gerektirmiyor. Gidiş ise beklenenden kötü. 0’dan yüze 5.3 saniyede çıkıyor. Son sürat konusunda ise elbette daha iyi. 295 kilometrelik son sürat aslında yalan. Rapide 300’e rahatça çıkabilecek bir araç. Yol tutuş da hayli başarılı. Porsche Panamera’dan kötü, Maserati Quattroporte’den daha iyi bir yol tutuşu var. Aston Martin Rapide’in tadını çıkarmak istiyorsanız sport konumda ve manuel kullanmak gerekiyor. Aradaki fark hayret verici.

        SES SİSTEMİ BANG OLUFSEN’E AİT

        Gösterge tablosu çok modern ama sportif. Orta konsoldaki detaylar da öyle. Tek sorun radyonun ekranının çok küçük olması. Arkadaki iki koltuk dizayn ve oturma rahatlığı olarak hayatımda gördüğüm en güzel otomobil koltukları diyebilirim. Rapide’in en güzel yönlerinden biri ses sistemi. Ses düzenini ve sistemini Bang Olufsen sağlamış. Aslında ben Bang Olufsen’i pek sevmem. Sesi dizayna kurban ettiklerini düşünürüm. 1000 watt gücündeki ses sisteminin en önemli unsuru olan sub woofer sürücü koltuğunun altında. Sesi çok açınca poponuzun altında titreşim başlıyor. Bu durumdan çok hoşnut kalmadım ama popo için kötü olan bu durum, kulaklar için ziyafet.

        ARTILAR

        Tork

        İç dizayn

        Donanım

        Koltukların şıklığı

        Dış görünüm

        Sporcu tipten taviz vermemiş olması

        Jantlar

        Abartısız sporcu motor sesi

        EKSİLER

        Çok küçük radyo ekranı

        Daha iyi olması gereken kalkış değerleri

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ