Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Chrysler'i Tofaş satacak - Otomobil Haberleri

        Tofaş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamaya göre, Avrupa ve Türkiye'de Chrysler, Jeep ve Dodge markalı araçların satış haklarına sahip olan Fiat, Türkiye'deki satış ve satış sonrası hizmetler için Tofaş'ı görevlendirdi.

        Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, Tofaş'ın, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Jeep markasının da distribütörlüğünü yürüteceğini belirterek, ''Böylece Tofaş, Chrysler Grubu araç parkı için satış sonrası hizmetlerini de sağlayacak'' dedi.

        Pandır, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Tofaş'ın bu yıl üretimdeki 40. yılını kutladığını hatırlattı.

        Tofaş'ın bugün, 400 bin adetlik kapasiteye sahip olan Bursa'daki otomotiv fabrikasında, 5 markaya birden Ar-Ge'si Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen modeller ürettiğini dile getiren Pandır, dünya klasında üretim (WCM) alanında ulaştığı ''Gümüş'' seviyeyle, Fiat'ın 200 fabrikası arasında en kaliteli üretimi yapan Tofaş'ın, aynı zamanda güçlü ortağı Fiat'ın global stratejisinde etkin bir rol üstlendiğini kaydetti.

        Pandır, Tofaş'ın 2006 yılında 178 bin 434 adet olan toplam üretimini yüzde 74'lük artışla 2010 yılında 312 bin 245 adet seviyesine çıkardığını belirterek, bu yılın ilk yarısında da üretimin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 oranında artışla 167 bin 714 adede yükseldiğini ifade etti.

        Tofaş'ın, yılın ilk yarısında Türk otomotiv sanayinin toplam üretiminin yüzde 27'sini tek başına gerçekleştirdiğini vurgulayan Pandır, Tofaş'ın 2006 yılında yüzde 71 olan kapasite kullanım oranını Haziran 2011 itibariyle yüzde 84 seviyesine taşıdığını anlattı.

        Pandır, son 5 yıl için global otomotiv sektöründe, özellikle ekonomik krizin patlak verdiği 2008'den itibaren sektörün yeni bir yapılanma süreci içerisine girdiğini ifade ederek, sektörün rekabetin gittikçe arttığı bir dönemden geçtiğini, global düşünüp rasyonel hareket edenlerin bu süreç sonunda daha da büyüyeceklerini ve bu nedenle de dünyada güçlerin birleştiğini kaydetti.

        Tofaş'ın ortağı Fiat'ın da 2009 yılında Chrysler'in yüzde 20 hissesini aldığını anımsatan Pandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bu yılın ilk yarısında ise Fiat-Chrysler entegrasyon sürecinin iyice hızlandığına ve ilk meyvelerin nasıl ortaya çıktığına tanıklık ettik. 2011 yılının ilk yarısı ve özellikle ikinci çeyrek, Üst Yönetici (CEO) Sergio Marchionne yönetimindeki Fiat Grubu için bu anlamda çok önemli gelişmelerin yaşandığı başarılı bir dönem oldu.

        Fiat, elindeki Chrysler hisselerini bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 30'dan yüzde 53,5'e çıkardı. Yıl sonuna kadar bu hisselerin yüzde 58,5'e çıkması bekleniyor. Böylece, ilk kez Chrysler'in çeyrek sonuçları Fiat ile birlikte konsolide olarak sunuldu.''

        ''BU SÜREÇTE TOFAŞ'A YENİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR''

        Ali Pandır, Chrysler'in, bu çeyrekte Fiat'ın finansal sonuçlarına, olumlu yönde, büyük bir etkisi olduğunu dile getirerek, Fiat'ın bu yılın ikinci çeyrek gelirinin, Chrysler'in 3,3 milyar avroluk katkısıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'lık artışla 13,2 milyar avro olarak gerçekleştiğini bildirdi.

        Fiat-Chrysler birleşme sürecinin doğal olarak markaların global entegrasyon stratejilerine de yansıdığına işaret eden Pandır, bu doğrultuda markalar adına yeni gelişmelerin yaşandığını, Fiat 500 ile 28 yıl aradan sonra Kuzey Amerika pazarına yeniden adım atıldığını ve bu pazarda sıfırdan yeni bir Fiat bayi ağı kurulduğunu anlattı.

        Pandır, aynı şekilde, bir tarafta Dodge ve Chrysler'in ticari araç markası RAM'ın Kuzey Amerika pazarına odaklanırken, diğer tarafta Dodge Journey modelinin Avrupa'ya Fiat Freemont olarak sunulduğunu dile getirerek, Fiat Freemont'u Türkiye'ye getirme çalışmalarının bulunduğunu ve bu aracın Türkiye'ye gelme ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.

        Fiat-Chrysler entegrasyon sürecinde çizilen bu global tabloda Tofaş'a da doğal olarak yeni görev ve sorumluluklar verildiğine işaret eden Pandır, şunları kaydetti:

        ''Koç Holding ve Fiat ortaklığı Tofaş'ın sorumluluğunda olan Türkiye de Avrupa'daki bu entegrasyon sürecinin paralelinde yeniden yapılanıyor. Bu anlamda ilk adımımızı atıyoruz. Avrupa pazarında uygulanan marka stratejisi doğrultusunda artık daha da güçlenen Lancia markasıyla yolumuza devam edeceğiz.

        Şimdiye kadar 5 markayla Türkiye pazarında yer alan Tofaş, bünyesine Jeep markasını da ekleyecek. Tofaş, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Jeep markasının da distribütörlüğünü yürütecek ve Chrysler Grubu araç parkı için de en üst seviyede kalite anlayışıyla satış sonrası hizmetlerini de sağlayacak. Böylece, Türkiye'deki tüm Chrysler Grubu araç sahiplerine Tofaş güvencesi sunulacak.''

        Pandır, Chrysler Grubu'nun distribütörlüğünün ciroya etkisinin sorulması üzerine de ''Premium markaların çok büyük bir ciro katkısı olmuyor. Tofaş'a finansal etkisi çok büyük olmaz'' dedi.

        ''GÖREV VERİLMESİ HALİNDE YENİ ÜRETİM OLABİLİR''

        Tofaş olarak 5 markaya üretim yaptıklarını anımsatan Pandır, bu organizasyonda görev verilmesi halinde Türkiye'de yeni üretim de yapabileceklerini, ancak şu anda böyle bir fikrin veya projenin bulunmadığını bildirdi.

        Bu arada, Tofaş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamada, ''Avrupa ve Türkiye'de Chrysler, Jeep ve Dodge markalı motorlu taşıtlar ve yedek parçalarının dağıtım, satış ve satış sonrası hizmetleri haklarına sahip olan Fiat Group Automobiles S.p.A. bu mamullerin Türkiye'deki satış ve satış sonrası hizmetleri için Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş'ni 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetkilendirmiş bulunmaktadır'' denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ