Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü VW Beetle test sürüşü - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA/HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        Hitler'in iki yetişkin üç çocuk olmak üzere toplam 5 kişilik her Alman ailesini otomobil sahibi yapmak amacıyla Ferdinand Porsche'a tasarlattığı VW Beetle'ın 75 yıl sonraki test sürüşüne hazır mısınız?

        Tarihi oldukça enteresan bilgilerle dolu olan VW Beetle'ın aslında tarihte başına gelmeyen kalmamış. Önce Porsche'a tasarlatılmış, sonra Hitler onu hayata geçirmek için kendi tasarlamış. Üretilen 3 prototipin üzerine bomba yağmış. Fabrika İngilizlerin eline geçmiş. Sonra iade edilmiş. En sonunda üretimine son verilip yerini Golf'e bırakmış. Fakat yıl 2013 ve o hala yollarda. Hem de ilk üretildiği yıllardaki meşhur ismi VW Beetle'la...

        VOSVOS'UN İLGİNÇ TARİHİ İÇİN AŞAĞIDAKİ RESME TIKLAYINIZ!

        Dışından ilk bakışta, o eski Kaplumbağa nostaljisini veriyor ister istemez. Dile kolay 75 yıldır hafızamıza kazınan en tipik otomobillerden birinin 2013'e kadar taşıdığı izleri ilk bakışta tanımamak mümkün değil. Fakat bir Modern Kaplumbağa'nın içinde olduğunuzu ancak ön konsolda eksik bırakılmamış o tanıdık Beetle Box tasarımı sayesinde hatırlıyorsunuz.

        Aslında dış görünüşe de biraz daha dikkatli baktığınızda ve kafanızdaki kalıpları silmeye çalıştığınızda farklı yeni bir stili farkediyorsunuz.

        1938'den bu yana süregelen ve artık tüm dünyada kendine has bir fanatik kitlesi yaratmış olan Volkswagen'ın Beetle otomobili (artık kaplumbağa denemeyecek kadar hızlı olduğu için bu satırdan itibaren bu tanımlamayı bırakıyoruz), 2013 modelinde spor ve stil bir tasarımla karşımıza çıkmış.

        Muhtemelen VW dizaynırları bu otomobili yeniden tasarlarken hem erkek hem de kadınlara hitap edecek bir tasarım geliştirebilmek için çok uğraşmışlardır. Fakat sonunda arabanın yazının ilerleyen bölümlerinde de göreceğiniz bazı ayrıntıları ve ufak dokunuşlarla bu ikilem çözülüvermiş. Genişlemiş ama kilo almadan kaslı şekilde hacim kazanmış gövde erkeklere, özellikle çamurluk kıvrımları ise kadın sürücüleri cezbetmeye odaklı ve ince düşünülmüş ayrıntılar.

        Dış tasarım açısından baktığınızda arka çamurluk kıvrımı en çarpıcı ayrıntı, vücut geliştirme salonundan çıkmışa benzeyen yeni kaslı yapısı dikkat çekiyor.

        Özellikle arka çamurluğun görünümü artık yılın 1938 değil kesinlikle 2013 olduğunu hatırlatıyor.

        75’LİK DELİKANLIYI BODY BUILDING SALONUNDAN ÇIKARMIŞLAR

        1578/1544 mm önden arkaya iz genişliği olan Beetle'ın uzunluğu 4278 mm, genişliği ise 1808 mm. 1486 mm de yüksekliği bulunuyor.

        Gövde rengi tamponlar, krom ön tampon ve krom yan kapı altı çıtaları ise dış tasarıma estetik bir görüntü vermiş. VW Beetle'ın stil değişikliğini ve yeni havasını verenler de işte bu türden ufak ama bütünlük sağlayan ayrıntılar. Bir de tabi 1.4 litrelik TSI 160 PS motorlarda standart, diğerlerinde opsiyonel olarak konulan ve spor görüntüyü kazandıran unsurlardan biri olarak arka spoyleri unutmamak gerekiyor.

        İç tasarımda ise ilk göze çarpan kuşkusuz Beetle'ın klasikleşmiş torpido gözü. Fazlasıyla ise özellikle Beetle'ı çalıştırdığınızda karşılaşıyorsunuz.

        Navigasyon ve multimedya bölümünün üzerine konuşlanmış üçlü ilave orta kadranda turbo basınç göstergesi, kronometre ve yağ sıcaklığı istatistikleri sürücüye sunuluyor.

        Direksiyonun üstündeki ana kadranda ise üç farklı aydınlatma seçeneği sürücünün tercihine bırakılmış.

        Direksiyon, vites topuzu ve el freninde ise deri bir üçleme dikkat çekiyor. Belki burada bir hatırlatma: Beetle'ın kendini şu ana kadarki hızla geliştirmeye devam etmesi durumunda ince kalan direksiyon simidinin de yeni stile uygun bir şekilde biraz daha kalınlaştırılması özellikle erkek sürücüler için daha da cazip bir yeni tasarım olabilir. Fakat hedefte kadınlar da olduğu için bu çok da hayati bir durum değil.

        UFAK DOKUNUŞLARLA RETROSEKSÜEL

        Elbette otomobil bir zevk işi ve otomobilin sürücünün kişiliğiyle örtüşmesi, keyifli bir sürüş için kaçınılmaz. Bu nedenle bu otomobili iç tasarımının biraz kasvetli olduğu yönünde eleştirenlere karşılık retro bir stile sahip olanlar için alternatiflerine göre çok ciddi avantajlar taşıyor. Alman tasarımcıların aracın çeşitli noktalarına yerleştirdiği ufak tefek ayrıntılar aslında Beetle'ı binen herkes için çok eğlenceli kılabilecek türden. Örneğin arka koltukta seyahat eden yolcular için klasik tutacaklar yerine iliştirilmiş deri tutacaklar bunun en çarpıcı örneklerinden biri.

        İç tasarımda yolda dikkatimizi çekmesindense park halindeyken incelediğimiz bu ayrıntıların ardından artık yola çıkıyoruz. Burada hemen dikkat çekelim. Test ettiğimiz araç bir VW Beetle 1.2 TSI 105 HP DSG.

        KALKIŞTA TEREDDÜT 50 KM’DE YÜKSEK HIZ

        Uzun yıllar bu aracın önceki versiyonlarını kullanmış olanlar, 2013 model bir Beetle'ın gazına ilk bastığında şaşkınlık yaşayabilir. Çünkü Beetle artık spor bir sürüş moduna geçmiş durumda.

        Tiptronik DSG şanzımanla 0'dan 100 km hıza ortalama 9-11 saniye arasında bir sürede çıkan araç, 0'dan 50 km'ye ise çok hızlı bir sürede, yaklaşık 4 saniyede çıkıyor. Aslında kalkış sırasında (1 ve 2'nci vites geçişleri sırasında) kısa bir tereddüt yaşayan (hafif bir gecikme dikkat çekiyor) otomobilin 0-50 km'ye ulaştığı bu süre Beetle'ın devri aldığında bu açığı hızla kapattığını gösteriyor.

        1.2 litrelik şanzıman ve 1.3 tona yakın ağırlığı göz önüne alındığında ise otomobilin hakkını vermek gerekiyor.

        Özellikle virajlarda arka bölümün savrulması ESP sistemi ile kontrol altına alıyor ve Beetle, keskin virajları bile rahatlıkla alabiliyor.

        HIZ BAĞIMLILARINA YAVAŞ, LIFESTYLE’DA HIZLI

        Bir de yeri gelmişken 16/17' jantlar Beetle'ın güçlü performansına ilave olumlu etki sağlamış. Aracın hıza odaklı sert süspansiyon sistemi sürüş sırasında bazı sürücülere rahatsız edici gibi gelebilir fakat Beetle'ın yol tutuştu açısından bu aslında iyi düşünülmüş bir mühendislik ayrıntısı. Burada bir yanlış anlama olmasın, hemen düzeltelim, Beetle’a bir hız otomobili gözüyle bakarsanız birçok açıdan beklentilerinizi karşılamayabilir. Buna karşılık eğer bir lifestyle otomobil gözüyle bakarsanız bu retroseksüel delikanlı gerçekten hızlı.

        Fakat bir şehir otomobili özelliğinin getirdiği handikaplardan biri birçok marka ve model gibi VW Beetle'ın da başında. Eğer otobandan çıkar ve yaması bol bir yola girersiniz, içeride küçük tıkırtılar duyabilirsiniz, fakat bu ses rahatsız edici bir boyutta mı derseniz, hayır.

        5 KİŞİLİK ALMAN AİLESİ HEDEFİNDEN 4 KİŞİLİK OTOMOBİLE

        Sürüş sırasında dikkat çeken ayrıntılar ise bu 75'lik delikanlının içine teknoloji canavarı kaçmış izlenimi veriyor. Yüzde 65 karartılmış arka camlar, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, Türkçe dil seçenekli yol bilgisayarı, yan aynalarda LED sinyal lambaları artık yeni nesil otomobillerdeki son teknolojilerin Beetle'da da bulunan örneklerinden sadece bazıları.

        Bagaj belki çok büyük değil ama ortalamanın üzerinde. Arka koltukta ise iki kapılı Beetle’larda artık klasikleşmiş sorun olan bacak mesafesi ve tavan yüksekliği sorunu, bu versiyonda neredeyse çözülmüş durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ