Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü Opel Zafira Tourer Test Sürüşü - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA/HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        Yıl 1983. İnternet icat edilmiş, ilk mobil telefonlar halka tanıtılmış, Amerikalı astronotlar uzay yürüyüşünü yapmıştı. Dallas dizisi de televizyonlarda fırtınalar estirmeye devam ediyordu. Halkın tamamı devlet bakanlarını tanımasa da JR’ı tanıyordu.

        İşte bu sıralar piyasaya çıktı ilk MPV otomobiller. İlk MPV otomobilin lansmanı Kanada’da yapıldı. Birçok otomobil sevdalısını oldukça garip gelen bu otomobillerin yepyeni bir segmenti peşinden sürükleyeceğini ve bugünün en fonksiyonel uzun yol aile otomobillerinin yaratılmasına yol açacağını çoğu kişi tahmin etmiyordu.

        1987’de Avrupa’da satışları başladı. Bugün ise birbiri ile yarışan çok sayıda MPV model piyasada. Her geçen yıl da yepyeni bir teknolojiyle model revizyonları ve yeni lansmanlar yapılıyor.

        İşte bunlardan bu sıralar en çok göze çarpanı Opel’in Zafira Tourer’ı. Astra GTC'den panoramik cam, Ampera'dan ön far sistemi... Opel mühendislerinin tüm modellerde tek tek geliştirdiği fonksiyonel özellikleri çalan bu otomobil, MPV'lerin Voltran'ını andırıyor.

        2012 yılında Zafira’nın üzerine daha büyük ve daha üst sınıfta bir dizayn eklendi ve adına Tourer dendi.

        1999 yılında Alman devi Opel tarafından üretilmeye başlanan Zafira modelinin, kompakt MPV versiyonu olan Zafirar Tourer, Cenevre’deki otomobil fuarında vitrine çıktı.

        Daha sonrasında yapılan geliştirmelerle, özellikle yakıt tüketimi, karbon emisyonu ve fonksiyonellik gibi noktalara odaklanarak bugün bahsedeceğimiz 2.0 Turbo CDTi modeline kadar ulaştı.

        EuroNCAP’ten 5 yıldızı da takarak yollara çıkan Zafira Tourer’ın tartışmasız en çarpıcı özelliği, işlevselliği.

        İLK GÖZE ÇARPAN "SİHİR KABİNİ"

        Sürücüyü ve yolcularını şaşırtmak üzere tasarlanmış olan Zafira Tourer’ın fonksiyonel özelliklerini anlatmak için söylenecek ilk cümle sanırım, otomobilin içine yerleştirilmiş 30’dan fazla ayrı bölme (saklama bölümü).

        Hepsini bir anda keşfetmeye çalışmayın, uzun vakit alıyor. Fakat ihtiyaç duyduğunuz zaman veya “şurada da bir bölme olsaydı” dediğiniz anda bu küçük sürprizler “ben buradayım” diyerek karşınıza çıkıveriyor. Zaten dizaynırlar bu otomobilin iç kabini için "sihir kabini" tabirini kullanıyor.

        Fakat sürücü koltuğuna oturduğunuzda sürpriz olarak nitelendirilebilecek kolçak dizaynı hemen dikkatimizi çekiyor.

        İlk bakışta basit bir saklama bölümü gibi görünen bu kolçak, iki kademeli sürgüsüyle karşımıza önce bir bardaklık ardından da bir başka saklama bölümü çıkarıyor.

        ARKA ÜÇLÜ BAĞIMSIZLIK SAVAŞINI KAZANDI

        Zafira’nın önceki versiyonlarından daha lüks bir iç tasarıma sahip olan Tourer, ikinci sürprizi ise arka üçlüde karşımıza çıkarıyor.

        Burada Opel mühendislerinin ciddi kafa yordukları ve ince ince dizayn ettikleri arka sıra koltukların üçü de bağımsızlığını ilan etmiş görüntüsü veriyor.

        Daha önce arka üçlünün blok halde sadece öne ve arkaya hareket ettiği koltuk takımı üç birbirinden ayrı ve yanlara-ön ve arkaya hareket edebilen bir tasarıma dönüşmüş.

        Bu dizaynın bir diğer fonksiyonelliği özellikle bagaja gizlenmiş 6 ve 7’nci koltukları kullanmak istediğinizde ön plana çıkıyor.

        Arka üçlüde ortada bulunan koltuğun katlanıp yanlardaki iki koltuk için birer lüks kolçak haline dönüşmesi ve arka ikiliye alan açabilecek şekilde çok yönlü hareket edebilmesi, Zafira Tourer’ın en dikkat çeken işlevsel özelliklerinden biri olarak görülüyor.

        Ya da belki de otomobili bir yük aracına çevirip sadece en öndeki iki koltukla yola çıkmak isteyenler için tüm koltuklar devrilip oldukça geniş hacme sahip bir arka kasa ortaya çıkarabiliyor.

        Arkadaki 2 koltuk her ne kadar çocukların oturabileceği boyutta olsa da 7 koltuk konseptine, hareketli bir yaklaşım getirmiş. Çünkü bagajda saklı iki koltuğu kullanmak istediğinizde öndeki koltukları farklı yönlere hareket ettirerek en iyi koltuk kombinasyonunu sağlayabiliyorsunuz. Burada hemen söyleyelim, bize göre marjinal faydası en yüksek koltuk kombinasyonu (5'ten fazla yolcu ile) arka üçlü koltuktan birini katlayıp kolçak haline getirerek ve koltukları birbirine yaklaştırarak oluşturulan düzen.

        KASLI DELİKANLIYA GÖKYÜZÜNÜ AÇMIŞLAR

        Bu seçeneklerden birini tercih edip yola çıkıyoruz.

        Standart, Tour ve Sport sürüş seçenekleri bulunan Zafirar Tourer’ı biz standart moda kullanıyoruz. Elbette bu sürüş modunun sürücü için biraz sert olduğunu kabul etmek gerek. Fakat isteyen Tour moduna geçerek biraz daha fazla sürüş konforuna sahip olabilir.

        Bu kaslı delikanlıyı Tour modunda kullanıyorsanız veya İstanbul gibi trafiğin her an her yerde yaratılabildiği bir şehirde keşmekeşin tam göbeğine düştüyseniz, daha önce Alman tasarımcıların Astra GTC’ye iliştirdiği panoramik ön camı kapatan sürgüyü arkaya çekip biraz gökyüzünün tadına varabilirsiniz. Fakat burada belki unutulmuş çok küçük bir ayrıntıyı hatırlatmakta yarar var. Uzun yol ve sürücüleri yoran yolculuklarda sürücünün kolunu dinlendirme ihtiyacı için sürücü kabininde kapının üst kısmında belki de iki tutacak yer alabilirdi.

        Bu kaslı gövdeyi rahat taşıyan bir şasiyle vitrine çıkan Zafira Tourer’ın viraj tutuşları oldukça sağlam.

        Artık yeni nesil otomobillerin vazgeçilmezi olan kör nokta sensörünün konuşkan bir moda geçirilebildiği Zafirar Tourer, yolun eğimine, hıza ve kalkış-duruş hamlelerine otomatik olarak şasisini adapte ediyor ve direksiyonun bile zaman zaman hafifleyip zaman zaman sertleştiği bir nabza göre şerbet sürüşü yaratıyor ki buna FlexRide ismi verilmiş. Ayrıca BiXenon farlar da otomobili özellikle geceleyin karşıdan gelenlerin ilgisini çekebilecek bir görünüme sokuyor.

        YAKIT TÜKETİMİ STANDART BİR MPV'YE GÖRE DÜŞÜRÜLMÜŞ AMA...

        0’dan 100 kilometreye 9.1 saniyede ulaşabilen Zafira Tourer’ın kadranında görebileceğiniz en yüksek nokta ise saatte 202 kilometre.

        Fakat elbette MPV’lerde genel olarak şikayet edilen noktanın Opel’in bu kompakt canavarına da mecburen yansıdığını görüyoruz.

        Özellikle benzin ve motorin fiyatlarının alıp başını gittiği ve yakın zamanda büyük bir petrol kuyusu bulma olasılığının çok da fazla olmadığı Türkiye’de 100 km’de ortalama 6.3 ila 7 litre yakıt tüketen Zafira Tourer için Opel mühendislerinin halen çalışmaya devam ettiğini tahmin etmek zor değil. Bu tüketim şehiriçinde ise 8-9.7 litreye kadar çıkabiliyor. Sürüş modunuz da bu tüketimde belirleyici olacaktır. Bu yakıt tüketimi alternatiflerinden daha güçlü bir kompakt MPV kullanmanın bedeli olarak da kabul edilebilir elbette. Yine de daha önceleri Zafira ile ilgili gelen yüksek yakıt tüketimi şikayetleri EcoFlex ile bir parça hafifletilmiş diyebiliriz.

        Aslında ilk başta 19 inç jantlar başta biraz endişe verici görünmüştü. Sonuçta bu kadar büyük jantlar bir MPV için özellikle sürüş konforu açısından ürkütücü olarak kabul edilebilir. Fakat yola çıkınca kısa sürede bu edişe ortadan kalktı.

        Ayrıca dikkat çeken Watt’s aks sistemi (Daha önce Astra Dizel versiyonlarda da kullanılmıştı) eğer gövdeye değil de sadece tekerleklere bakıyorsanız bir hız otomobilinin tekerleğine bakıyormuşsunuz izlenimi verebilir.

        "DID YOU MEAN!.."

        Zafira Tourer’ın geniş gövdesini büyükşehirlerdeki dar park alanlarına sokmak için Alman modeli bir çözüm de sunulmuş. Geri viteste devreye giren gelişmiş park pilotunu Google’vari bir “Did you mean” ukalalığı olarak algılamaz ve pilota güvenirseniz, size navigasyon ekranında o boşluğa nasıl park edebileceğinizi simülasyonları ve uyarı sesleriyle gösteriyor.

        VOLTRAN'I OLUŞTURUNCA...

        Şimdi de geliyoruz Zafira Tourer’ın en fazla eleştirilen yönüne. Fiyatının özellikle 2.0 Prestige modelinde yüksekliği eleştiri konusu olan noktalardan biri. Fakat 1.4 versiyonu yerine 2.0 güce sahip bir otomobilin sürüş performansını tercih edenler için fiyatların son yıllarda bu seviyelere çıktığı da bir gerçek.

        Fakat halen fiyatta bazı ayarlamalara ihtiyaç var gibi görünüyor. Zafirar Tourer, MPV araçların Voltran'ını oluşturmuş fakat genellikle gelen şikayetler (bazıları Zafira'da model yükseltmek isteyenlerden) fiyat konusunda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ