Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil ÖTV engelini 1.6 ile aştı - Otomobil Haberleri

        HT EKONOMİ / HAKAN ÖZENEN

        BMW, kısa bir süre öncesine kadar sadece 2.0 litre dizel motorlu ve 4 tekerlekten çekişli olarak sattığı X1’in, 2 tekerden çekişli versiyonunu 143 beygirlik 1.6 benzinli motorla 49 bin 900 Euro'dan başlayan fiyatlarla sunmaya başladı

        Bir süredir, trafikteki herkes bütçesinin elverdiği ölçüde 'yüksekte' olmak istiyor. Kompakt SUV'lar da bu yüksekte olma hissini en kolay tatmin eden araçların başında geliyor. Ancak ülkemizde bu 'yükselmeye' tek başına otomobillerin fiyatları değil, çoğunda kullanılan 2.0 litre ve üstü motorlardan ötürü. üzerlerindeki ağır vergiler de ciddi biçimde engel oluyor. BMW'nin 3 serisinde oldukça başarılı olduğu, ‘vergi uyumlu küçük motor’ uygulaması, bu kez 1.6 litre motora kavuşan iki tekerlekten çekişli X1 sDrive'la çıkıyor karşımıza.

        ULAŞILABİLİR OLDU

        Markanın 116i'de de kullandığı ve 136 beygir güç aldığı 1598 CC'lik motor, arkadan itişli X1'de 7 beygir güçlenerek 143 beygir olarak sunuluyor. Geçen yıl makyajlanan X1, yeni motoruyla 2.0 litrelik versiyona göre ‘ulaşılabilir’ bir fiyata da sahip oldu. 1.6 litrelik kompakt SUV'un başlangıç fiyatı 39 bin 900 Euro. Ancak makul bir donanım paketinde ise başlangıç fiyatının 43 bin Euro'ların altına inmeyeceğini de bilmek gerekiyor.

        50. yıla özel Aventador

        Automobili Lamborghini, 50’inci yıldönümünü çok özel bir modelle kutluyor. Lamborghini Aventador LP 720-4 50. Anniversario, dünya çapında 100 adet gibi sınırlı sayıda ve numaralı olarak satılacak. Her biri Forged Composite rozeti, 50. logosu ve seri numarasına sahip olacak. 720 beygir gücündeki araç 0-100 km/s hızlanmasını sadece 2.9 saniyede tamamlıyor ve 350 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyor.

        Skoda Citigo segmentinin yeni lideri oldu

        Skoda’nın A segmentinde yer alan ilk otomobili olan Citigo, mart ayında A sınıfının liderliğine oturdu. Türkiye’de 27 bin 390 TL’den başlayan fiyatlarla satılan Citigo, mart ayında 49 adetlik satışa ulaştı. Citigo’nun, yılın başından bu yana satışları ise 77 adedi buldu. Türkiye’de 60 beygirlik 1.0 lt 3 silindirli benzinli motorla satılan Citigo, otomatik vites seçeneğine de sahip. 5 ileri manuel şanzımanıyla 160 km/s maksimum hız yapabilen aracın yakıt tüketimi 100 km’de ortalama 4.5 lt. Citigo, 5 ileri otomatik seçeneğindeyse 100 km’de ortalama 4.4 lt yakıt tüketiyor.

        Daha güvenli sessiz ve tutumlu hale geldi

        Bridgestone'un geliştirdiği Turanza T001 üç konuda iddialı bir lastik olarak piyasaya çıktı. Bridgestone Lastik Geliştirme Ekibi Üyesi ve F1 eski pilotu Stefano Modena’nın katılımıyla tanıtılan yeni Turanza, bir önceki nesle göre suda kızaklamada yüzde 2 daha dirençli. Ses seviyesi 1 desibel azaltıldığı için daha fazla konfor, yüzde 19 daha düşük yuvarlanma direnci sayesinde de yüzde 2.3 oranında daha tutumlu.

        Standart donanım paketi çok zengin

        1.6 litre benzinli X1, fabrika verilerine göre şehir içinde 100 kilometrede 9.2 litre, şehir dışında 6.2, ortalamada ise 7.3 litre yakıt tüketiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede tamamlayan X1 sDrive'ın son sürati ise saatte 200 km. 8 ileri otomatik şanzıman, 8.8 inç büyüklüğündeki renkli bilgi ekranı, Eco Pro özelliği, çift bölgeli otomatik klima, Bluetooth ve USB girişi, alüminyum görünümlü tavan rayları, ön ve arka park mesafe kontrolü, servotronik direksiyon, iç aydınlatma paketi, yağmur sezicisi, otomatik kararan iç ayna, çok fonksiyonlu deri direksiyon ve runflat lastiklerin standart olarak sunulduğu X1, bunlara ek olarak geri görüş kamerası ve zenon farların bir arada sunulduğu techno paketi ile zenginleştirilebiliyor.

        Scania servisleri final için yarıştı

        Uluslararası çapta düzenlenen ve 50 bin Euro'luk ödüle sahip Top Team yarışmasının Türkiye finalinde yarışan 5 finalist ekip arasından Doğuş Otomotiv Gebze Servis ekibi birinciliği kazandı. Doğuş Otomotiv Gebze Servis Bosphorus Stars Takımı, önce Almanya’daki bölgesel finallerde, burada ilk iki sıraya girdiği takdirde de Kasım 2013’te İsveç’te yapılacak büyük finalde Türkiye’yi temsil edecek. Büyük finale katılmaya hak kazanacak 10 ülke takımı, İsveç’te ‘dünya şampiyonluğu’ unvanı için yarışacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ