Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Lüks Otomobiller Mercedes, BMW ve Volvo'da 40 bin lira fiyat avantajı - Otomobil Haberleri

        HT EKONOMİ

        Türkiye yüksek Özel Tüketim Vergisi’nin yarattığı baskıdan dolayı lüks otomobillerin bile 'küçük hacimli' motorla satıldığı bir ülke haline geldi. Geçen yıl Volvo'nun S80 versiyonuna koymaya başladığı 2.0 yerine 1.6 litrelik motorlar bu aydan itibaren Mercedes'in E, BMW'nin 5 Serisi'nde de sunulmaya başlandı. Fiyat avantajı 40 bin TL’yi buluyor

        Türkiye yüksek motor hacmine sahip araçları yüksek vergilendiriyor. Yani eğer bir otomobil 2.0 litrenin üzerinde motora sahipse, satın alan, KDV dahil fiyatının yüzde 130'u oranında Özel Tüketim Vergisi de ödemek zorunda kalıyor. Ancak son yıllarda giderek daha çok markanın tercih ettiği 'downsize' edilmiş, yani hacmi küçültüldüğü halde turbo besleme sistemleriyle gücü artırılmış motorlar, lüks otomobiler için de vergi engelini kolayca aşmanın yolu haline geldi. İsveç markası Volvo bu yolla Türkiye'de şans arayan ilk markalardan biri oldu. Marka S80'de biri benzinli, biri de dizel olmak üzere iki farklı 1.6 litre hacminde motor seçeneği sunuyor. 180 beygirlik benzinli versiyonun fiyatı 115 bin 400, 115 beygir gücündeki dizelin fiyatı ise 117 bin 350 TL'den başlıyor. Benzinli S80, 1.6 yerine aynı güçte 2.0 litrelik motorlu getirilseydi vergiden dolayı fiyatı 115 yerine 148 bin lira olacaktı yani fiyatı 33 bin lira fark edecekti. Diğer markalarda bu fark 40 bin TL’ye yaklaşıyor.

        TÜRKİYE'YE ÖZEL ÜRETİLİYOR

        Oyunun kuralı vergi üzerine kurulu olunca, dünya devleri de çözüm konusunda vakit kaybetmiyor. Mercedes 1.6 litre benzinli motorla sattığı ve adeta rekorlara imza attığı C Serisi'ndeki başarısından sonra bu kez 156 beygirlik 1.6 litre motorlu E 180 modeliyle çıktı tüketicilerin karşısına. Mercedes-Benz Otomobil Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, “Mercedes-Benz tarafından Türkiye'ye özel üretilen bu motor, segmentinde bir ilk olarak sunuluyor.142 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunduğumuz E-Serisi için şimdiden bayilerimizde yoğun bir showroom trafiği yakalamış durumdayız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ