Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Çevreci Araçlar Ford'dan ilginç otomobil! - Otomobil Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Araç koltuğuna 6 elektrot yerleştiren Ford, kalp ritminde veya tansiyonunda değişiklik olursa, şoförü uyaracak. Şekeri düşen sürücüye sesli veya yazılı olarak “Kenara çek, biraz dinlen” diyecek olan yeni Mondeo ve S-Max’lar 2014’ün ikinci yarısında yollara çıkacak.

        Otomotiv şirketi Ford'un geliştirdiği sistemle gelecek yıldan itibaren şoför koltuğu üzerinden kalp atışı kontrolü ve glikoz seviyesi takibi yapılabilecek. Geçtiğimiz ay Berlin'de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA 2013'te tanıtılan ECG Kalp Atış Hızını İzleyen Koltuk teknolojisine sahip olacak olan Ford'un Mondeo ve S-Max modelleri 2014 yılının 3. çeyreğinde dünya ile birlikte Türkiye'de de yollara çıkacak. CEBIT Bilişim Eurasia Fuarı öncesi otomobil teknolojileri alanında tüketicilere sunacakları yenilikler hakkında bilgi veren Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Araştırmalara göre kalp rahatsızlığına sahip kişilerin bir kazaya karışma olasılıkları diğerlerine göre yüzde 23 daha fazla. Bunu dikkate alarak Ford'un geliştirdiği ECG Kalp Atış Hızını İzleyen Koltuk, sürücü koltuğunun sırt kısmındaki 6 adet elektrot yardımı ile direksiyon başındaki kişinin kardiovasküler durumunu takip ediyor. Bu 6 nokta tıpkı kalp ritmini ölçen EKG cihazı gibi çalışıyor ve kalp ritminde ya da tansiyonda bir değişiklik olursa tespit edip sesli ve araç multimedya sistemi üzerinden görüntülü uyarı veriyor" dedi.

        2014’TE TÜRKİYE’DE SATILACAK

        Araç içinde sürüş esnasında diyabetikler için şeker yüksekliği veya düşüklüğünün de tespit edilebildiğini ifade eden Yenigün, "Şoförün şekeri düşünce veya yükselince, sistem 'Kenara çekip biraz dinlenin' diye uyarı verecek" diye konuştu. Yenigün’ün verdiği bilgiye göre Kalp Atış Hızını İzleyen koltuk teknolojisine sahip olan Mondeo ve S-Max modelleri gelecek yılın 3. veya 4. çeyreğinde Türkiye’de de satışa sunulacak.

        "TABELA YOKSA KAMERA NE YAPSIN?"

        Ford'un geliştirdiği ve yurtdışında kullanılan araç ön kamera sisteminin trafik tabelalarını ve işaretlerini algılayarak, bu uyarıları şoförün seyriyle karşılaştırabildiğini aktaran Yenigün, bu oto kontrol teknolojilerinin Türkiye'de bulunmamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu sistem Türkiye'de maalesef yok. Çünkü, Türkiye'de bu alanda hem standartlar oturmamış hem de altyapı buna yetersiz. Bizim memlekette pahalı diye tabelalar çalınıyor. Bu sistem için ise tabela orada durmalı ki kamera okuyup şoförü uyarabilsin."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ