Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Kış geldi talep arttı lastik bayileri banka gibi çalışıyorlar - Otomobil Haberleri

        Kar yüzünü gösterince son bir hafta içinde kış lastiği talebi katlandı. Özellikle kar yağışının olduğu şehirlerde lastik bayileri yoğunluktan kilitlendi.

        Son bir haftadır birçok şehri etkisi altına alan kar yağışıyla birlikte kış lastiği satışları patladı. Özellikle kar yağışının yoğun olduğu illerde lastik satış ve servis noktaları adeta kilitlendi. Kış lastiklerine gelen talebi değerlendiren Michelin Operasyon Müdürü Sertan Açıkgöz, kar yağışının olduğu illerdeki bayilerde kış lastiği satışlarının katlandığını söyledi. Açıkgöz "Ancak bu durum kar yağdıktan sonra gerçekleşti. Kar lastiği deniyor, ama aslında kış lastiğidir. Bu yüzden sadece kar yağdığında değil, tüm kış koşullarında kullanılması gerekiyor" diye konuştu.

        'BAYİLER NUMARATÖR SİSTEMİNE GEÇTİ'

        Bayilerde olağanüstü yoğunluklara şahit olduğunu dile getiren Açıkgöz "Bazı bayiler tıpkı bankalardaki gibi numaratör sistemine geçti. Lastik değişimi için gelen numara alıyor. Ben bir bayimde 250'yi gördüm" diye konuştu. Açıkgöz, İstanbul'da da kar yağışı beklendiğini hatırlatarak, sürücüleri kar yağmadan önlem alma konusunda uyardı.

        'TALEP 3 KATINA ÇIKTI'

        Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük de, 1 Aralık itibariyle yürürlüğe giren kış lastikleri yönetmeliğinin etkisi ve düşen hava sıcaklıkları ile birlikte kasım ayı ortalamasına göre son bir haftada binek ve hafif ticari araçlarda kış lastiklerine olan talebin 3 katına çıktığını söyledi. Star'ın haberine göre, Bedük, şunları söyledi: "Bunda geçen yıl yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte bilincin artmış olması ve çeşitli bölgelerimizde hava sıcaklıklarının düşmesi önemli bir etken. 2012 yılında artan bilinç ile birlikte kış lastiği pazarının oransal olarak yüzde 15'den yüzde 30'a çıkarak 3.5 milyon adetlere ulaştığını gördük."

        1 ARALIK 1 NİSAN TARİHLERİNDE ZORUNLU

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçen yıldan itibaren şehirler arası yollarda 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımını ticari araçlarda zorunlu hale getirmişti. Bu uygulamaya paralel kış lastiği satışlarında da büyük artışlar meydana geldi. 2011 yılında 1.6 milyon olan kış lastiği satışı 2012 kış sezonunda 3 milyona ulaştı. Bu yıl ise 4 milyona ulaşması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ