Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü Toyota Yaris 1.4 D-4D Cool test izlenim - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA

        HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        Mini otomobillerden daha büyük, klasik boyuttaki otomobillerden ise daha küçük. Şehirlerde artan trafik ve park sorunları, yükselen benzin fiyatları ve aynı anda otomobil meraklılarının buna rağmen vazgeçemediği performans isteği. İşte geçtiğimiz 40 yılda otomotiv endüstrisine mutasyon geçirten şeytan üçgeni.

        Kim derdi ki bu üç istek, dünyanın en çok satılan otomobilini belirleyecek.

        Bugün dünyada otomobil satışlarına damgasını vuran trendin başlangıcı aslında 1970'lere dayanıyor. Amerikan otomobil endüstrisi subcompact yani alt kompakt adı verilen segmentin mimarıydı. 1970'lerde bu kategori başlığıyla piyasaya sürülen otomobillerin, başlangıçta dünyayı pek de kasıp kavurduğu söylenemez. Fakat şehirlerde giderek artan nüfus, otomobil fiyatlarının düşmesi, buna karşılık otomobil sahipliğinde yaşanan artış ve beraberinde büyük şehirlerde ortaya çıkan trafik ve park sorunu, giderek yükselen petrol fiyatları, otomobil kullanıcılarının asla vazgeçemediği performans merakı son 15 yılda tüm planları alt-üst etti.

        Amerikalıların otomobil endüstrisindeki global krallığını devirip, yerine Japon otomotiv sanayiini getirecek trend işte böyle başladı.

        İşte bu tarihin bugünkü en çok satan temsilcilerinden Toyota Yaris, bu haftaki viTEST sayfasının konuğu. 1999'da piyasaya giren, 6 yıl sonra da ikinci nesil görünümüne kavuşan model, bu yıl ise üçüncü kuşak temsilcisini piyasaya sürdü. Kasasındaki yumuşak görünümden sıyrılan Yaris, erkeklerin en çok şikayet ettiği konuya da daha kaslı çizgilerle nokta koymuş oldu. Biraz hedef kitleyi değiştiren bu dokunuşlar, özellikle ön ızgara ve farlarda ön plana çıktı.

        Arka bölümde özellikle plakanın yerinde yapılan değişiklik gözden kaçmıyor. İçeride ise ön konsolda ciddi değişiklikler var. Örneğin dijital ve dokunmatik touch&go özelliği, sürücüyü sanal dünyaya bağlıyor.

        Dıştan küçük görünümüne rağmen içeride derinlik kazanan Yaris, benzinli ve dizel seçeneklerinde otomatik şanzıman opsiyonu da sunuyor.

        Bizim test ettiğimiz versiyon ise 6 ileri manuel dizel versiyonu. 6 ileri manuel bu sınıftaki bir araç için şaşırtıcı gelebilir fakat sürüş esnasında bu işin pek de gösteriş olmadığını anlıyoruz. Çünkü İstanbul gibi şehir trafiğinin artık sürücülerin akıl sınırını zorladığı metropollerde eliniz vitese, ayağınız ise debriyaja ne kadar az giderse o kadar büyük bir konfora sahipsiniz. D-4D şanzıman da işte bu imkanı sağlıyor.

        Öncelikle tasarruf iddiasına sahip otomobil bizim sürüşlerimizde şehir içinde 100 kilometrede 4.5 litrelik bir yakıt tüketimi gösterdi.

        Trafiksiz şehirdışı yolda ise bu rakam bir anda 3.7 litreye kadar indi.

        Dizel araçların genelde gürültülü olan iç mekanına rağmen Toyota'da desibel çalışmaları başarıya ulaşmış görünüyor.

        "Tasarruflu araç alıyorsanız, performansı unutun" kuralı da son yıllarda oldukça sarsılmış bir kural. Toyota Yaris'in de sıfırdan 100 kilometreye hızlanması bizde 9.7 saniyede gerçekleşti. Fakat sürücüye göre değişen bu rakam için belki de ortalama 10 saniyenin hemen altında demek daha doğru.

        3800d/d’den itibaren 90 beygir güç üretirken, 1800d/d ile 2800 d/d arasında 205 Nm torka ulaşan Yaris'ten bir hız otomobili performansı beklemiyorsanız eğer, bir alt-kompakt şehir otomobili için dikkat çekici bir performansa sahip diyebiliriz.

        Benim en fazla ilgili çeken ise Yaris'in dönüş manevraları. Dönüş çapındaki başarı, örneğin cuma akşamı trafiğine girdiğinizde otomobili yanınızda seyreden diğer otomobil sahiplerini kıskandırabilecek bir modele dönüştürüyor.

        Bu arada yüksek bagaj hacmini de unutmayalım. Hacim 286 litre.

        Şimdi biraz da gelelim eleştirilere. Eleştirilerin büyük bölümü kabin içi çözümlerde yoğunlaşıyor. Yaris meraklılarının bugüne kadar alışık olduğu çeşit çeşit saklama gözleri yeni nesilde buhar olup uçmuş.

        Yaris her ne kadar görüntü itibariyle bir daha sertleşmiş olsa da siz siz olun yine de Yaris'e göründüğü kadar sert komutlar yüklemeyin. Örneğin sert virajlarda önde hissedilen kayma biraz tedirgin edici olabiliyor. Fakat örneğin benim yaptığım gibi sabrederseniz kontralarla hemen işi toparlayıveriyor.

        Yine kabinden bir eleştiri... Birçok özelliği segmentindeki otomobillerin oldukça üzerine çıkmış olan Yaris, iş kullanılan plastik aksamın kalitesine gelince hayal kırıklığı yaratıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ