Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü 2013 Seat Leon SC 1.6 TDi'ı sizin için test ettik - Otomobil Haberleri

        Seat’ın, Volkswagen A platformunda Golf, Jetta, Audi TT, Audi A3 ve Skoda Octavia ile 14 senelik platform paylaşımının ardından 2012 yılında MQB platformunda devrim geçirerek üçüncü neslini piyasaya sürdüğü Leon, 2013 yılında ise Coupe versiyonu SC ile karşımıza çıktı.

        MQB platformunda tamamen farklı bir çizgiye bürünen ve Seat’ın en güvendiği otomobillerden biri olan Leon, özellikle tasarruflu ve spor otomobil arayan kadın ve genç otomobil tutkunları için SC’yi çıkardı.

        Volkswagen’ın otomobil dünyasına büyük bir rekabet getiren DSG şanzımanıyla standart olarak gelen 1.6 dizel motorlu Seat Leon SC, dış görünüş itibariyle 5 kapılı versiyondan (FR) çok büyük farklar taşımıyor. Kabin içinde ise tasarımda sadece arkadaki yolcu koltuklarının bulunduğu bölümde ufak tefek farklılıklar bulunuyor.

        Buna karşılı, SC rakibi olan coupe versiyonların birçoğuna göre önemli bir avantaja sahip. Herkesin ortak derdidir, uzun mesafelerdeki yolculuklar, 3 kapılı spor coupe otomobillerde arkada oturanlar için tam bir eziyete dönüşür. Yol uzadıkça da bu eziyetin katsayısı giderek artar. Fakat Seat’ın tasarım mühendisleri iç tasarımda yaptığı küçük hamlelerle ortalama boya sahip bir sürücünün arkasında oturanlar için SC’yi katlanılabilir kılmış. Hatta bu otomobilin arka koltuğuna küçük bir çocuk koltuğunu da çok zorlanmadan sığdırmak ve konforlu sayılabilecek bir seyahat gerçekleştirmek mümkün. Fakat sürücünün boyu 1.80’lere yaklaştıkça elbette coupe otomobilden beklenen rahatsızlık bu otomobilde de kaçınılmaz hale gelecek. Kaldı ki otomobilin hitap ettiği kitle düşünüldüğünde bu da son derece normal.

        Sportif kıvrımlarına alışageldiğimiz SC’nin dış görünümünün bu kadar beğenilmiş olmasının ardından bu kıvrımların Seat’ın station versiyonu olan ST’ye de aktarıldığını hatırlatalım.

        Sürücü kabinine geçtiğimizde, ön konsoldaki malzemelerin kalitesine haksızlık etmeye gerek yok. Bu sınıftaki otomobillere göre ortalamanın üzerinde kalitede bir malzemenin kullanıldığını bile söyleyebiliriz.

        Sürücü koltuğuna en çok konfor sağlayan özelliklerden biri ise Seat’ın bu otomobilin birçok yerine yerleştirdiği saklama ve göz kombinasyonları.

        Otomobilin gazına basmadan önce dokunmatik ekranın konumunun sürücüyü hiç de zorlamayacak bir yerde olduğunu söyleyelim.

        Fakat eleştirilebilecek bir nokta da yok değil. Bu sınıftaki bir otomobil için, çok fazla donanımla gelmemesini belki eleştirmeye gerek olmayabilir fakat park sensörünün bulunmaması eleştirilebilecek bir nokta. Bu sınıftaki otomobillerin çoğunda park sensörü artık standart hale geliyor.

        Dünya tanıtımı Cenevre Otomobil Fuarı 2013’te gerçekleştirilen Seat Leon SC, ilk etapta 1.2 TSI 105 HP DSG Style, 1.4 TSI 140 HP FR ve 1.6 TDI CR 105 HP DSG Style motor seçenekleriyle bayilerdeki yerini aldı. Yeni Leon SC’nin Style paketinde bluetooth sistemi, hız sabitleme ve 16 inç alüminyum alaşım jantlar standart olarak yer alıyor. Ayrıca hem TDI hem de 1.4’lük TSI motorlarda start/stop da standart. Style donanımında; deri ve alcantara koltuklar, Seat ses sistemi, navigasyon sistemi, 17 inç alaşım jantlar ve elektrikli panoramik sunroof opsiyonel olarak sunuluyor.

        Gaza bastığımızda ilk dikkat çeken özelliği ses yalıtımının oldukça iyi şekilde yapılmış olması. Çok sert kasislerde veya çok bozuk zeminli bir yola girmediğiniz sürece süspansiyonların da beklediğimizden iyi bir yumuşaklıkta olduğunu da belirtelim. Ses yalıtımı da hem dizel hem de spor otomobillerin standartlarının oldukça üzerinde. Buna süspansiyon özellikleri de eklendiğinde test ettiğimiz en konforlu coupe versiyonlardan biri olduğu söylenebilir.

        1.6 lt’lik TDI, 105 beygir güç, 250 Newton metre tork üretiyor.

        0’dan 100 kilometreye hızlanma 10.6 saniyede ulaşıyor. Bu sınıftaki bir otomobil için çok iyi bir hızlanma verisi. Eski versiyonlara göre çok daha ekonomik bir otomobil olduğunu söylemeliyiz. Şehir içinde yakaladığımız 4.5 litrelik ortalama yakıt tüketimi 1.6 bir spor dizel otomobil için çok çok iyi.

        Uzun yolculuklar içinse bu rakam 3.5 litreye kadar düşüyor.

        Otomatik vites otomobillerin genel özelliği, vites geçişlerini sürücünün elinden aldığı için, otomobilin hızlanma performansını test etmek, eğer manuel kullanım opsiyonu yoksa, çok da kolay olmuyor. Fakat zaten VW’in bu otomobilde kullanılan 7 ileri DSG şanzımanının geçişlerdeki kesintisizliği bu otomobilin hızlanma verilerine biraz daha fazla güvenmemizi sağlıyor.

        Ayrıca otomobilin MQB platformuna geçerken rejim yapması ve hafiflemesi de otomobilin performansını yükseltmiş olan unsurlardan biri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ