Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik Yetim ve dula 'kredili emeklilik' - Para Haberleri

        Ölen sigortalıdan ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanan dul ve yetimler de bu kapsama alınmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kapısını çaldı. Ölen sigortalıdan dolayı gün sayısını yerine getirerek ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanmasına karşın prim borcu nedeniyle aylık alamayan dul ve yetimler de Halkbank'tan kredi kullanarak emekli olmayı talep etti.

        KREDİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafa emeklilik müjdesinin ardından SGK ile Halkbank arasında protokol imzalandı. Prim borcu nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan sigortalıların sorunları giderildi. İmzalanan protokolle prim borcu olanlara kredi kullandırarak emeklilik yolu açıldı.

        Halbank, prim borcu nedeniyle emekli olamayanlara aylık yüzde 0.97 faizle ve 36 aya kadar kredi imkânı sunuyor. Protokolde sigortalının "yaşlılık aylığına" hak kazanması durumunda kredi kullandırılması öngörülüyor. Ölen sigortalıdan ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanan dul ve yetimler de bankadan kredi talep etti. Ancak, bu sınırlama nedeniyle bu haktan yararlanamayacakları bildirildi. Bu yanıtla karşı karşıya kalan vatandaşlar SGK ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne başvurarak talepte bulundu. Uzmanlar, gün şartını yerine getirip ölüm aylığı hakkı kazananların da borçlarının yapılandırılması gerektiğini belirterek, "Bu durumda olan vatandaşların talepleri dikkate alınarak protokolün kapsamı genişletilmedi" değerlendirmesini yaptı. SGK da, yapılandırma takvimini uzatırken bugüne kadar yaklaşık 800 bin kişi borçlarını taksite bağladı. SGK'nın toplam prim alacağı 85 milyara ulaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ