Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkler 160 TL biriktirebiliyor! - Para Haberleri

        AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş,2004’ten bu yana düzenli olarak açıklanan Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması 2014 sonuçlarını kamu oyuna açıkladı. ABD, Çin, Endonezya,Fransa, İngiltere, İrlanda,İspanya, İtalya, Kanada,Polonya, Singapur ve Türkiye’de yapılan araştırma kapsamında, 13 bin tüketici ile görüşüldü.

        Araştırmaya göre tasarruf ürünlerine en az sahip olan ülke yüzde 29 ile Türkiye. Türkiye’de “Ayda en fazla 160 TL tasarruf/yatırım yapıyorum ”diyenlerin oranı yüzde 17 iken 160-320 TL aralığı yüzde 16’yı buluyor. 320-800 TL aralığı yüzde 10 iken 800-1600 TL aralığı ise yüzde 7 civarında. 1600 TL ve üzeri tasarruf/yatırım yapanlar ise yüzde 3 ile sınırlı. Türkiye’de hiç tasarruf yapmayanların oranı ise yüzde 34. Türkiye bu oranla 12 ülke arasında en üst sıralardaki yerini koruyor. Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Polonya ve ABD’de de hiç tasarruf yapmadığını söyleyenlerin oranı bir hayli yüksek. Buna karşın Çin ve Endonezya gibi ülkelerde ise düşük gelir seviyesine rağmen tasarruf oranları yüksek.

        ‘ÜLKE KÖTÜ OLACAK AMA BANA BİR ŞEY OLMAZ’

        Türklerin yüzde 45’i önümüzdeki 12 ayda ülkenin durumunun kötüye gideceğini düşünürken, hane halkının finansal durumunun kötüye gideceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 21. Yani ülkenin kötüye gideceğini düşünenlerin yarısından çoğu hane halkı gelirinin ise tam tersi artacağını düşünüyor. Ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki 12 ayda iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 23 iken hane halkı finansal durumunun iyiye gideceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 33. Yani bir başka deyişle ülke ile kendi hane halkının finansal durumunu ayrıştıran bir kitle var. Türklerin hane halkının gelecekteki finansal durumuna ilişkin düşünceleri genel ekonomi hakkındaki düşüncelerden daha olumlu... “Ülke kötüye gider ama ben toparlarım” diyorlar. Araştırmaya göre Türk halkının yarısından fazlası emekliliğinde çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor ancak yeterli önlem almayı düşünmüyor. Halkın yüzde 62’si emekli olduğunda gerekli yaşam standardına ulaşamayacağını düşünüyor .Devleten emekli olma beklentisi düşerken bireysel emekliliğe güvenen sayısı ise artıyor.

        SADECE YÜZDE 8’İMİZ RAHAT GEÇİNİYOR

        Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 8’i halihazırdaki finansal durumlarını “rahat” olarak ifade ediyor. Yüzde 49’u, “Kıt kanaat geçiniyoruz” derken, yüzde 23’ü“Sıkıntı çekiyoruz” diyor. Yüzde 20’lik bir kesim ise “İdare ediyoruz” diyor.

        EMEKLİLERİN YÜZDE 70’İ ÇALIŞIYOR

        Türkiye’de emekillerin % 39’u tam zamanlı, yüzde 33’ü ise yarı zamanlı bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Böylece emeklilerin % 70’inin çalıştığı ortaya çıkıyor. Emeklilerin çalışma oranı en yüksek ülke Türkiye.

        AVRUPA'DA TOPARLANMA GÖRÜNÜYOR

        Krizin pençesindeki Avrupa’da ise geçim sıkıntısı azalmış görünüyor. Finansal açıdan rahat olduklarını söyleyenler en çok yüzde 68 ile Kanada’dan çıkıyor. Rahat geçinenlerin oranının yüzde 28 olduğu Türkiye, 12 ülke arasında geçim koşulları en zor ülke olarak öne çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ