Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik 'Gençlerin oranı artıyor' - Para Haberleri

        2014 yılında on birinci yaşını kutlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) son yıllarda ciddi ciddi bir yol alındığını, özellikle 2013 yılında başlayan yüzde 25’lik devlet katkısının BES’i daha cazip hale getirdiğini ve bir nevi sektöre doping etkisi yaptığını dile getiren Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, “Devlet katkısından önce yüzde 35 olan demede zorlananların oranı yüzde 25’e indi. Önceki yıllarda 150 lira olan vatandaşların ödediği ortalama katkı payı tutarı da geçen yıl 160 liraya bu yıl da 190 liraya çıktı” diye konuştu. Sistemin geçen yıl Türkiye ekonomisinin 10 katı büyüdüğüne dikkat çeken Bostan, “Sektör, geçen yıl yakaladığı yüksek ivmeyi kısmen bu yıla da taşıdı. 2014 yılında sektördeki toplam fon büyüklüğü 8.8 milyar TL artarak 2013 yılının aynı dönemine göre % 75 oranında daha fazla artış gösterdi. Böylece katılımcıların fonları 36.8 milyar TL toplam büyüklüğe ulaşmış oldu. Diğer yandan 2014 yılında ödenen katkı payı tutarı 5.8 milyar TL olarak gerçekleşti ve böylece bir önceki senenin büyüme hacmi yakalandı. Sektörün toplam katkı payı tutarı 27.7milyar TL’yi aştı. Toplam katılımcı sayısında ise 2014 yılında yaklaşık 857 bin kişilik artış oldu ve böylece sistemdeki toplam katılımcı sayısı 5 milyon kişiyi aştı” dedi.

        GENÇLERİN ORANI ARTIYOR

        Vakıf Emeklilik fonlarının yüzde 14 getiri ile katılımcılara önemli bir gelir sağladığını anlatan Bostan, “Müşterilerimiz sabit getirili ürünleri tercih ediyor. Bunda müşterilerimizin yaş dağılımının etkisi büyük. Daha genç olanlar hisse senedi gibi uzun vadeli fonları tercih ediyor. Bu da BES’in hedeflerinden birisi olan sermaye piyasalarının derinleşmesine katkı sağlıyor. Şimdi sevindirici olan bir gelişme de devlet katkısı ile birlikte BES’e gelen gençlerin oranının artıyor olması” diye konuştu.

        OTOMATİKTE 3 BİN LİRA SINIRI OLABİLİR

        Bostan, hükümetin 5 yıllık eylem planında da yer alan çalışanların işe girdiğinde otomatik olarak BES’e kaydolması uygulamasının brüt 3 bin lira ücret alanlarda ve 50 kişiden fazla kişi çalıştıran işyerlerinde uygulanacağına dair duyumlar aldıklarını anlattı. Bostan ayrıca sistemin uygulanmaya başlandığı İngiltere’de otomatik olarak BES’e katılanların sadece yüzde 10’unun ayrıldığını ifade etti.

        EMEKLİLER DOĞAL REKLAMCIMIZ

        Sistemde 10 yılını dolduranların artık yavaş yavaş emekli olmaya başladığını söyleyen Bostan bu kişileri sistemde tutmanın da önemli olduğunu bir yandan dolan havuzun diğer yandan boşalmaması gerektiğini vurguladı. Bostan, diğer yandan emeklilerin aynı zamanda doğal reklamcıları olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ