Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki ‘ödlek oyunu’nda ilk olarak Atina geri adım attı - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki ‘ödlek oyunu’ (game of chicken) Başbakan Alexis Tsipras’ın çarşamba günkü çıkışının ardından tehlikeli bir hal almaya başlarken, ilk olarak Atina geri adım attı. Kurtarma paketinin uzatılmasına karşı çıkan Atina’nın 6 aya kadar süre uzatımı için bugün talepte bulunması bekleniyor. Dün yapılması beklenen başvuruya ait şartlarla ilgili devam eden müzakereler nedeniyle talebin bugüne ertelendiği belirtildi. Talebi Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bugün Euro Bölgesi maliye bakanlarını temsil eden Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’e sunacak. Dijsselbloem ise Eurogroup’un yarın acilen toplanıp toplanmamasına karar verecek. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker dün Yunanistan’ın şu anda uyguladığı mali yardım programını yaza kadar uzatmak için Dijsselbloem ile çalıştıklarını duyurmuştu.

        Atina, 28 Şubat’ta süresi dolacak olan mevcut kurtarma programını uzatmak yerine, daha az şartın olduğu yeni bir program hazırlanmasını ve bu programa kurtarma programı yerine kredi programı adı veilmesini talep ediyordu. Eurogroup, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için, Atina’nın mevcut programın uzatılması talebinde bulunması gerektiğini belirterek bunun için Yunanistan’a cumaya dek süre tanımıştı. Kredi paketi uzatılmazsa Atina ay sonunda parasız kalacak.

        REST ÇEKTİĞİ DIJSSELBLOEM’E TALEBİ SUNACAK

        Süre uzatımı talebini Varoufakis, 30 Ocak’taki ilk buluşmalarında rest çektiği Dijsselbloem’e sunacak. Varoufakis, Yunanistan’a mali yardımda bulunan troykayla işbirliğinde bulunmayacaklarını açıklamıştı. Gergin basın toplantısının ardından Varoufakis’in uzattığı eli Dijsselbloem zoraki sıkmıştı. 16 Şubat’taki Eurogroup toplantısı öncesinde de karşılaşan ikili önce birbirine sırtını dönmüş sonra zoraki tokalaşmıştı.

        ÖDLEK OYUNU NEDİR?

        İki araba sürücüsü belirledikleri bir yolda kafa kafaya çarpışmak için arabalarını son hızla birbirlerine doğru sürer. Çarpışarak ikisi de ölür ya da ölümcül bir kaza geçirir. Eğer sürücülerden biri son anda direksiyonu kırarak yoldan çıkarsa, bu sürücü ‘ödlek’ (chicken) olarak adlandırılır. Direksiyonu kıran kaybeder ancak her iki sürücü de en kötü sondan kurtulur.

        ATİNA’NIN TAKVİMİ KRİTİK

        20 ŞUBAT: Yunanistan’a bütçede kesinti planını tamamlamak için verilen süre doluyor

        28 ŞUBAT: Atina’nın 240 milyar Euro’luk kurtarma programının süresi doluyor.

        31 MART: Atina’nın bu tarihe dek 4.3 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ