Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Ekonomide ikinci kuşak tehlikesi yolda - Para Haberleri

        Rahim AK /HT GAZETE

        Facebook, Twitter, WhatsApp gibi son dönemin en hızlı büyüyen şirketlerinin yatırımcılarına çok büyük getiri sağlaması, Türkiye’de ikinci ve üçüncü kuşak zenginlerin melek yatırımcılığa olan ilgisini artırdı. Melek Yatırımcı Platformu kuran Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Erken aşamadaki bir iş fırsatına yatırım yapan melek yatırımcılar dünyada 5-7 yılda ortalama 30 kat getiri elde edebiliyor. İşte bu durum özelliklezengin ailelerin kendini ispat etmek isteyen 2’nci ve 3’üncü kuşak temsilcilerini çok heyecanlandırıyor. Ama melek yatırımın kuralları var. Biz genç özel bankacılık müşterilerimize, melek yatırımcılıkla ilgili çeşitli eğitimler vererek, öncelikle heyecanlarını yenmelerini ve bilinçli yatırım yapmalarını sağlıyoruz” dedi.

        SADECE 7 YATIRIM YAPILDI

        700’ün üzerinde katılımcıyı Antalya’da buluşturan 7. Startup Turkey kapsamında gazetecilerle bir arayagelen Mendi, TEB’in Melek Yatırımcı Platformu’na 70 özel bankacılık müşterisinin üye olduğunu belirtti. Mendi, bu melek yatırımcılarla şu anda 40 projeyi buluşturduklarını ve bunlardan ikisinin yatırımcı almak üzere detaylı görüşme aşamasında olduğu bilgisini verdi. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre melek yatırımcı sertifikası alanların sayısı 280’e ulaştı. Mendi, Hazine’ye yapılan 14 yatırım başvurusundan 7 tanesinin gerçekleştiğini ve bu şirketlere toplamda 4 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söyledi.

        ROSE: YARISI MUTLAKA BATIYOR

        Bugüne kadar üzerine 1.8 milyar dolarlık yatırım yapılan Gust.com’un CEO’su ve Angel Investing (Melek Yatırımcılık) kitabının yazarı David Rose ise, TEB’in konuğu olarak katıldığı Startup Turkey’de, yatırımcıların nakit akımlarının yüzde 10’unu oldukça riskli olan Startup yatırımlara ayırması gerektiğini söyledi.

        Bir melek yatırımcının aynı anda ortalama 25-30 şirkete yatırım yapabileceğini söyleyen Rose şunları anlattı: “Melek yatırımcılık borsaya yatırım yapmak gibi değildir. Çok erken bir aşamada bir fikre yatırım yaparak yüksek risk alırsınız ve yüksek getiri elde etme imkânı yakalayabilirsiniz. Ancak genelde yatırımların yarısı başarısız olur. Yüksek getiri ise çok az şirketten gelir. Çok bilinçli yatırım yapmak gerekir. Genç ve göçmen nüfusun yoğun olduğu ülkelerde girişimcilik artar. Türkiye bu anlamda genç nüfusu ile şanslı.”

        BNP PARIBAS’YA KNOW -HOW TRANSFER ETTİK

        Mendi, TEB’in girişimciliği 360 derece destekleyen bir yapı oluşturduğunu, bu kapsamda geliştirdiği ‘Girişimevi’ projesi ve Melek Yatırımcı Platformu’nun bankanın Fransız ortağı BNP Paribas’ya örnek olduğunu ve grubun know-how transfer ettiğini söyledi. Mendi, “Grubun ABD’deki bankasına geçtiğimiz günlerde ‘Melek Yatırımcı Platformu’nu anlattık. BNP İtalya ise, bizden kopyaladığı ‘Melek Yatırımcı Platformu’nu uygulamaya başladı bile” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ