Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa Merkez Bankası tahvil alımına 9 Mart'ta başlıyor! - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, devlet tahvilleri alımına 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını söyledi.

        Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Lefkoşa'da düzenlendiği basın toplantısında, aylık kombine kamu ve özel tahvil alım miktarının 60 milyar avro olacağını ve tahvil alımlarının Eylül 2016'ya kadar süreceğini belirtti.

        Euro Bölgesi'nde tüketici güveni ve iş dünyasının güveninde iyileşme göründüğünü ifade eden Draghi, ekonominin de adım adım toparlandığını aktardı.

        Devlet tahvilleri alımına 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını belirten Draghi, tahvil alımının gerekli görülmesi halinde Eylül 2016 sonrasında da sürebileceğini vurguladı.

        Draghi, 60 milyar avroluk alımdan başka bir planları olmadığını söyledi.

        Euro Bölgesi 2015 büyüme tahminini yüzde 1'den yüzde 1,5'e yükselttiklerini aktaran Draghi, 2016 büyüme tahminini de yüzde 1,5'ten yüzde 1,9'a çıkardıklarını dile getirdi. Draghi, 2017 büyüme tahmininin ise yüzde 2,1 olduğunu bildirdi.

        Euro Bölgesi'nde toparlanmanın farklı sektörlerde farklı şekilde gerçekleştiğini belirten Draghi, bölgede ekonomik görünümün aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu ancak bu risklerin azaldığını anlattı.

        Yıllık uyarlanmış enflasyonun çok düşük ya da negatif alanda kalmasını beklediklerini kaydeden Draghi, "2015 enflasyon tahminimizi yüzde 0,7'den yüzde 0'a indirdik, 2016 enflasyon tahminini ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,5'e çıkardık, 2017 enflasyon tahminimiz de yüzde 1,8 seviyesinde. Enflasyon tahminimiz 2016 yılı için son para politikası kararlarımız hesaba katılarak nispeten yukarı yönlü revize edildi" dedi.

        Draghi, mali politikaların ekonomik toparlanmayı destekleyici nitelikte olduğunu dile getirerek, ekonomik canlanma için yapısal reformların kesinlikle sürmesi gerektiğini vurguladı.

        Güney Kıbrıs ya da Yunan tahvili almayacaklarını, yalnızca yatırım yapılabilir seviyedeki tahvilleri alabileceklerinin altını çizen Draghi, her tahvil ihraç eden ülkeden alabilecekleri yüzde 33'lük limitleri olduğunu aktardı,

        Draghi ayrıca Yunan bankalarına Acil Likidite Yardımını (ELA) bugün 500 milyon avro artırdıklarını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ