Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD ve AB bankalarının verileriyle karşılaştırıldığında da Türk bankaları çok daha iyi görünüyor - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Çarşamba akşamı Türk bankacılık sisteminin görümünün negatif olduğunu açıklayan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e, Türkiye Bankalar Birliği (TBB)Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’dan yanıt jet hızıyla geldi. Aydın, makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için Moody’s’in yaptığı değerlendirmeye katılmadıklarını açıkladı.

        Moody’s’in raporunda batık kredilerin artacağına ve düşük büyüme oranına vurgu yapılıyor. Ancak, 3 kritik veriye bakıldığında Türkiye birçok önemli ülkeden bile daha iyi seviyede duruyor. Şöyleki, Türkiye bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16.3 seviyelerinde. Bu oran, bilançolarından krediler alınan ve adeta para pompalanan tablodaki diğer ülke bankalarının çoğundan daha iyi. Takip oranı ise yüzde 2.9 ile oldukça düşük. Yine her ne kadar yüzde 3’lük büyüme Türkiye için düşük sayılsa da diğer ülkelere kıyasla daha yüksek. Türkiye Bankalar Birliği’nin Moody’s’e karşı çıktığı nokta da aslında tam burada. Türkiye’nin cari açık, enflasyon başta olmak üzere makro risklerinin aşağı yönlü olduğunu kaydeden TBB yetkilileri, bu yıl için beklenen ekonomik yavaşlamanın sistemde bir risk yaratacak boyutta olmayacağını vurguluyor. Sektör olarak ‘gerçek stres testini’ 2009 krizinde geçtiklerini belirten TBB yetkilileri, Moody’s’in negatif değerlendirmesini anlamakta güçlük çektiklerini dile getiriyor.

        ‘NEGATİF YAKLAŞIM DOĞRU DEĞIL‘

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, makro istikrarın korunduğu, büyümenin sürdürüldüğü ve bankaların özkaynaklarını güçlü kılacak kadar kârlı olduğu durumlarda sektörün makul ölçüdeki riskleri ve beklenmedik şokları yönetebileceğini belirterek, bankacılık sektörü için Moody’s’in negatif değerlendirmesine katılmadıklarını söyledi. Aydın, Moody’s’in Türkiye’de bankacılık sektörüne ilişkin yaptığı açıklamalara karşı, “Makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmıyoruz” dedi. Türkiye Bankalar Birliği’nin açıklamasında “Son dönemde alınan önlemler sayesinde makroekonomik risklerin dengelendiği ve yüksek sermaye yeterliliği de dikkate alındığında, sektöre ilişkin görünümün negatif olarak yorumlanması doğru değil” denildi.

        25 MART 2015

        MOODY’S NE DEDİ?

        "SORUNLU KREDİLER YÜZDE 4'E YÜKSELEBİLİR"

        Moody’s çarşamba akşamı, yavaşlayan büyüme ve kurdaki dalgalanma ile Türk bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunu bildirmişti. Açıklamada, bankaların büyüme fırsatlarının azalacağı ve borçlananların ödeme gücünün zayıflayacağı vurgulanmıştı. Moody’s Kıdemli Analistti Iraklı Pipia ise düşük seviyelerde olmasına rağmen tüketici ve KOBİ’lere ilişkin sorunlu kredilerde artış beklediklerini bildirmişti. Pipia, sorunlu kredilerin toplam varlıklar içerisinde yüzde 3-4 seviyesine yükselebileceğini söylemişti.

        27 MART 2015

        ‘TEMEL SENARYODA TÜRK BANKALARI DIRENÇLI’

        TBB açıklamasının ardından Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Moody’s Kıdemli Analisti Irakli Pippia, bu kez biraz daha yumuşak bir tonla konuşarak, “Temel durum senaryolarında Türk bankacılık sistemini dirençli olarak değerlendiriyoruz” dedi. Pippia, “negatif” değerlendirmesinin gelecekte farklı unsurların birleşiminden ortaya çıkabilecek zorlu bir faaliyet ortamına işaret etmek için yapıldığını anlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ