Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Maliye Bakanı Mehmet Şimşek banka eleştirilerine yanıt verdi - Para Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankacılık sistemi olmadan ekonomide kalıcı bir başarıyı elde etmenin mümkün olmadığını belirterek, bankaları hırpalamanın yanlış olduğunu ve bankaların itibarının kârlılığı doğrudan etkileyecek bir alan olduğunu söyledi.

        Şimşek, "Son dönemlerde bankalara vurmak, bankaları hırpalamak moda. Bu son derece yanlış.

        Bankacılık sistemi olmadan, sağlıklı sistem çalışmadan, bizim ekonomide kalıcı bir başarıyı elde

        etmemiz mümkün değil. Onun için bizim bütün alanlarda hassasiyetleri gözeterek çalışıp, sistemin

        sağlıklı yapısını sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

        ürkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) düzenlediği

        toplantıda konuşan Şimşek, dünyada çok sayıda bankanın battığını ve son yıllarda sektöre yönelik

        önemli düzenlemelerin yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

        "Zaman zaman da şunu sormuyor değiliz aslında; küresel ölçekte acaba ipin ucu biraz kaçtı

        mı? Acaba düzenlemeler gerçek anlamda finansal aracılığı sınırlıyor mu?"

        Alanların denetiminin önemli olduğunu, ama bazı durumlarda aşırıya kaçıldığı zaman başka alanların açıldığını belirten Şimşek, "Sektörle birlikte çalışacağız, sektörün sağlığını önemsiyoruz. Sektör üzerinde bazı yüklerin aracılık noktasında etkinliği sınırladığının farkındayız. Bunların hepsi zaman meselesidir, mali alan meselesidir" dedi ve ekledi: "Bütün reformlarda olduğu gibi zamanlama ve sıralama çok önemlidir. Doğru yaparsanız o zaman arzuladığınız sonuçları elde edersiniz. Doğru yapmazsanız maalesef bazen o reformlar ya sakat doğabiliyor ya da sonunu getiremiyorsunuz. Her ne kadar iyi niyetle yola çıksanız dahi, bu reformlardaki zamanlamayı ve sıralamayı iyi yapmak gerekiyor."

        ALINAN ÖNLEMLER BANKALAR İÇİN

        Son bir kaç yıldır makro ihtiyati tedbirleri oturttuklarını, bunun kârlı görülen bazı alanlardaki kredi genişlemesini daha makul düzeye çektiğini ifade eden Şimşek, "Bunu sizin (bankalar) için yapıyoruz. Çünkü çok güçlenmeniz lazım ki sakatlanmadan hızlı bir şekilde koşabilesiniz" dedi.

        Reformlar hayata geçtikçe mali alan kazanacaklarını kaydeden Şimşek, "Bu mali alanın bir kısmı reformlara gidecek. Bence aracılık maliyetlerinin azaltılması da bir reformdur ve dolayısıyla bu talep son derece makul bir taleptir" diye konuştu.

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın bankacılık sektörüne yönelik olağanüstü dönemlerde geçici olarak getirilen önlemlerin normal dönemlerde kaldırılmasını talep ettiklerini söylemiş, aracılık maliyetlerinin azaltılmasını talep etmişti. Şimşek ayrıca, suç gelirleri ve terörizmin finansmanının sadece ulusal ölçekte değerlendirilen hususlar olmadığını belirterek bunların hem ulusal hem de uluslararası ölçekte çok önemli işbirliğini gerektirdiğini söyledi.

        Şimşek, bankaların bilgi paylaşımı ile ilgili, "Müşterilerinizi iyi tanıyacaksınız, gerektiğinde alınan bilgileri otorite ile paylaşacaksınız. Kayıtları sonradan istenebilir diye saklayacaksınız. En önemlisi de şüpheli işlem bildirimi" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ