Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık İki yılı beklemeden gidiyor! - Para Haberleri

        Şubat ayında Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’deki birimlerine sorunlu faaliyetlerini ve bilançolarını düzeltmek için iki yıl süre tanıyan dünyanın en büyük bankalarından HSBC’nin, Türkiye ve Brezilya için bu süreyi beklemeyeceği iddia edildi. Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden biri olan Financial Times’ın (FT) haberine göre, HSBC, Brezilya ve Türkiye’den çıkmaya hazırlanıyor.

        ‘TÜRKİYE İÇİN POTANSİYEL ALICILARLA GÖRÜŞÜLÜYOR’

        Habere göre, yıllarca kendini “dünyanın yerel bankası” olarak konumlandırmak isteyen banka, bir dizi yönetim skandalı ve son yılın 5 yılın en düşüğüne gerileyen kârlılık sonrası gelişmekte olan ülkelerden çıkma planlarını hızlandırıyor. HSBC CEO’su Stuart Gulliver, 23 Şubat’ta analist toplantısında yaptığı açıklamada, sorun yaşanan dört ülkede bankayı sadeleştirmek ve geliri artırmak için işten çıkarmalara gidilebileceğini söylemiş, ancak satış seçeneğinin kullanılması konusunda bir açıklama yapmamıştı.

        ŞUBE KAPATIP PERSONEL ÇIKARMIŞTI

        FT’ye konuşan Gulliver’e yakın kaynaklar, Brezilya ve Türkiye’den çıkışın planlandığını, hatta bir bankacının, Türkiye biriminin satışı için potansiyel alıcıların ağzının aranmaya başladığını belirtti. Haberde, ABD ve Meksika’dan çekilme planlarının ise serbest ticaret anlaşmalarının etkilerini gördükten sonra değerlendirilmek üzere ertelendiği vurgulandı. Mart sonunda HSBC Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, büyüme ve kârlılık için önemli adımlar attıklarını ve bu adımların şirketin çıkışını durduracağını umduğunu söylemişti. Türkiye’de, 2013’te 6 bin 148 olan çalışan sayısını 2014’te 5 bin 658’e indiren HSBC aynı dönemde şube sayısını da 315’ten 298’e düşürmüştü. Brezilya’da ise 21 bin çalışanı, 850 şubesi olan bankanın geliri 4.8 milyar dolar, zararı ise 247 milyon dolar oldu.

        TÜRKIYE’DE 25 YILDIR FAALİYET GÖSTERİYOR

        1990 yılında Midland Bank AŞ olarak yüzde 100 yabancı sermaye ile kurulan bankanın adı 1999 yılında HSBC Bank AŞ olarak değişti. HSBC, Türkiye’deki asıl hamlesini ise Ekim 2001’de Demirbank’ı satın alarak gerçekleştirdi. Demirbank’ı 350 milyon dolara satın alan HSBC, daha sonra Türkiye pazarında beklentilerin aksine hep muhafazakâr bir politika izledi. Sektörde beklenen büyüme adımlarını atmayan HSBC’de, 2010 yılında, 17 yıl bankanın genel müdürlüğünü yapan Piraye Antika görevden ayrıldı.

        SÖYLENTİSİ HEP GÜNDEMDEYDİ

        2010 yılında görevden ayrılan Piraye Antika’nın yerine Martin Spurling atanırken, Spurling geçen yaz görevini James Emmett’e bıraktı. Antika’dan sonra bankaya ‘yabancı’ genel müdür atanması sektörde ‘HSBC Türkiye’den çıkacak’ dedikodularını da hep canlı tutmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ