Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Maliye Bakanı Şimşek'ten çarpıcı açıklamalar - Para Haberleri

        Yavuz BARLAS / HT GAZETE

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’nin seçim vaatlerinin bütçe açığını artıracak aynı zamanda enflasyonu yükseltip cari açığı da büyütecek nitelikte olduğunu söyleyerek “Bütçe açığını bir kalemde 3.5 kat artırdığınızda bu tüketime gider, cari açığı artırırsınız. Yarım gebelik olmaz. Yarım enflasyon da olmaz. Az bütçe açığı, az cari açık, az enflasyon diye bir şey yok. Bütçe açığını 10’a katlamayı öngörecekseniz, piyasa buna tepki vermeyecek. Öyle mi” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazetelerin ekonomi müdürleri ile cumartesi günü yaptığı toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun meydanlarda kendisini hedef gösterdiğine değindi ve “Ben ‘kayıtdışı işçi çalıştırmak zulüm’ dedim. Onlar dediklerimi çarpıtıyor. Hele pırlanta ile ilgili söylediği külliyen yalan” dedi.

        PIRLANTADA VERGİ YÜZDE 18

        Bakan Şimşek şöyle konuştu: “Kıymetli taşta yıllardan beri ÖTV yüzde 20, KDV sıfırdı. Sektör geldi, ‘ÖTV’yi kaldırın, KDV’yi getirin’ dedi. Ben muhalefet istismar eder diye gidin onlarla da görüşün dedim. Gidildi konuşuldu. Prensip olarak düzenlemeye ‘Evet’ denileceği bildirildi. Gidin TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sorun. Benim olmadığım bir Plan Bütçe’de ÖTV kalktı ve KDV geldi. Bütün dünyada böyledir. Aslolan üreticiyi değil, tüketiciyi vergilendirmektir. Kılıçdaroğlu, meydanlarda “oran olarak daha yüksek olan yüzde 20 ÖTV’yi kaldırıp yüzde 18 KDV getirdiler” dese doğru. Ama vergiyi sıfırladılar diyor. Bu külliyen yalan. Elmastan alınan yıllık ÖTV geliri 20 milyon TL’ydi. Düzenleme yeni yürürlüğe girdi. İlk defa aslında gerçek anlamda vergilendirmiş olduk.” CHP’nin sadece emekliye minimum 1.500 TL ve 2 maaş ikramiye vaadinin ekonomiye 69.5 milyar TL yük getirdiğini ve toplam vaatlerin de bütçe açığını 10’a katladığını vurgulayan Şimşek, “Kılıçdaroğlu’nun vaatlerinin minimum maliyeti 150-200 milyar TL. Demirel 91’de emeklilik yaşını düşürdü. Keşke biri Demirel’in karşısında güçlü durabilseydi. Çünkü bu hamle ile 800 milyar dolarlık (2 trilyon TL) sosyal güvenlik açığı ile karşı karşıya kaldı Türkiye. Popülizmde bile tutarlılık lazım” diye konuştu.

        ‘BENDEN FAZLA KAZANIYOR’

        CHP’nin açıkladığı ‘Mega Şehir Projesi: Merkez Türkiye” ile ilgili ise Şimşek “Onlar filmini yapar biz fiilen yaptık. Onlara İzmir liman özelleştirmesini hatırlatırım. Kim karşı çıktı. Şimdi lojistik üssünden bahsediyorlar” diye konuştu. “Asgari ücretin işverene maliyeti açısından bakıldığında 10-11 AB üyesi ülkeden daha yüksek bir asgari ücret var. Biz geldiğimizde 120 dolardı asgari ücret şimdi 380 dolar” diyen Bakan Şimşek şu açıklamayı yaptı: “Asgari ücreti, ticari gerçeklerden koparıp yükseltirseniz ya kayıtdışılık artar ya da işsizlik. Kılıçdaroğlu, ‘14 bin TL maaş alan Maliyet Bakanı asgari ücretin artmasına karşı çıkıyor’ diyor. Kendisi bu maaşın üzerine bir de emekli maaşı alıyor. Benden fazla kazanıyor.

        ”SEÇİMDE 4 BİN ADIM AZ ATIYOR"

        Bakan Şimşek, yöresel yemekleriyle meşhur Gaziantep’ten aday olmasına karşın formunu koruyor. Şimşek, “2007’de ilk seçimde 2 haftada 4 kilo almıştım. Şimdi dikkat ediyorum” dedi. Ancak spora daha az zaman ayırabildiğini ve her gün adımlarını saydığını söyleyen Şimşek, “Seçim öncesi günde ortalama 10 bin adım atıyordum. Şimdi bu 6 bine indi” diyor.

        GAZİANTEP'İN SORUNLARINA 6 PROJE

        Gaziantep’te konut fiyatlarındaki rekor yükseliş, Suriyelilerin iş piyasasına etkisi ve yakın komşularla IŞİD etkisiyle duran ticaret şehirde son yılların en sıkıntılı dönemini yaşattı. Bakan Şimşek, bölgeyi rahatlatacak 6 projeyi açıkladı.

        50 BİN YENİ KONUT: 15’inci ile birlikte OSB’de 200 bin kişi çalışacak. Orada 5.6 milyon metrekare Hazine arazisi var. Onu TOKİ’ye işçilere en az 50 bin konut yapması şartıyla devrettik. Fiyat spekülasyonu yapan da yanar.

        OSB’YE HIZLI TREN:Şahinbey İlçesi’nin nüfusu 850 bin kişi. Türkiye’nin 57 ilinden büyük nüfusu var ve yüzde 80’i gecekondu. Trafik Ankara’dan kötü. OSB’den başlayıp şehre varan hattı yenileyip hızlı tren koyacağız.

        MEDİKAL İHRAÇ ÜSSÜ:Gaziantep’te hastane sayısı 12 yılda 12’den 26’ya çıkmış. Yeni bir 1.875 yataklı şehir hastanesi yapılıyor. Kapasite 2 katına çıkacak. Çevreyi de düşünürsek bölge medikal hizmet ve ihracat üssüne dönüşmüş.

        AMANOS’U DELEN TÜNEL:Gaziantep’ten ihraç edilen ürünler Mersin Limanı’na götürülüyor. Bir de İskenderun Limanı var ama arada Amanos Dağları var. Amanos’u 19 kilometrelik bir tünelle delebilirsek şehir limana 163 km yaklaşacak.

        KATAR ÜNİVERSİTESİ:2002’de derslik başına öğrenci sayısı 60’tı. Şu anda bu 34-38’e indi. İlave 5 bin derslik daha yapılacak. Türk- Katar ortaklığıyla bir de üniversite yapılacak. Buraya Ortadoğu’dan öğrenci çekeceğiz.

        YENİ BARAJ YATIRIMI:1.3 milyonluk Antep 2 milyona koşuyor. Büyükşehir Belediyesi şehre suyu getirmek için yılda 90 milyon liralık elektrik parası veriyor. Düzbağ Baraj Projesi uzun vadede şehrin su ihtiyacını giderecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ