Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık HSBC Türkiye´deki faaliyetlerini satma kararı aldığını açıkladı - Para Haberleri

        Avrupa'nın en büyük bankası HSBC , Türkiye ve Brezilya birimlerini satıp, 50,000'e yakın çalışanı işten çıkararak maliyetlerini azaltmayı ve zayıflayan performansını canlandırmayı hedeflerken, Türkiye birimini satın almak için bağlayıcı olmayan tekliflerini veren üç bankayla görüşmeler devam ediyor. HSBC'nin küresel yeniden yapılanma planlarının açıklandığı bugünkü toplantıda bankanın Türkiye ve Brezilya birimlerinin satılacağı teyit edildi.

        Konuyla ilgili Reuters'ta 29 Mayıs'ta yer alan haberde, HSBC'nin Türkiye birimi için Hollanda merkezli ING Group , Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa Avrupa'nın en büyük bankası HSBC , Türkiye ve Brezilya birimlerini satıp, 50,000'e yakın çalışanı işten çıkararak maliyetlerini azaltmayı ve zayıflayan performansını canlandırmayı hedeflerken, Türkiye birimini satın almak için bağlayıcı olmayan tekliflerini veren üç bankayla görüşmeler devam ediyor. HSBC'nin küresel yeniden yapılanma planlarının açıklandığı bugünkü toplantıda bankanın Türkiye ve Brezilya birimlerinin satılacağı teyit edildi. Konuyla ilgili Reuters'ta 29 Mayıs'ta yer alan haberde, HSBC'nin Türkiye birimi için Hollanda merkezli ING Group , Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas'ın bağlayıcı olmayan teklif verdiği yer almıştı.

        HSBC Türkiye'nin satış süreci hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Şu aşamada yeni bir gelişme yok. Bağlayıcı olmayan tekliflerini veren üç bankanın incelemeleri devam ediyor, henüz bağlayıcı teklifler verilmedi. Bugünden yarına sonuçlanmaz ama çok uzun zaman da alacağını sanmıyorum" dedi ve ABC'nin en istekli banka olarak göründüğünü söyledi. Öte yandan HSBC Türkiye tarafından yapılan açıklamada, HSBC'nin Türkiye'deki faaliyetlerini satma kararı aldığı belirtilerek, HSBC tarafından gerekli açıklamaların ilerleyen tarihlerde yapılacağı kaydedildi.

        Yazılı açıklamada HSBC Türkiye CEO'su James Emmett, "Her zaman olduğu gibi önceliğimiz müşterilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz" dedi. Brezilya'da kurumsal müşterilere hizmet etmeye devam edeceğini belirten HSBC, Türkiye ve Brezilya'nın yanı sıra düşük performans gösteren Meksika ve ABD birimlerini de yeniden yapılandırarak performanslarını gözlem altında tutacak. Bankanın yaptığı açıklamada 50,000'i bulacak işten çıkarmaların yarısının Brezilya ve Türkiye birimlerinin satışından kaynaklanacağı, geri kalanın ise bilişim teknolojisi ve back office faaliyetlerinin birleştirilmesi ile şubelerin kapatılmasından sağlanacağını belirtildi.

        BİLANÇO KÜÇÜLECEK, MALİYETLER AZALTILACAK

        CEO Stuart Gulliver, göreve geldiği 2011 yılından bu yana bankayı ikinci defa yeniden yapılandırıyor. İlk yeniden yapılandırma bankacılık düzenlemelerine uyumun yüksek maliyeti, usulsüzlük cezaları, düşük faizler ve zayıf büyüme nedeniyle başarısız olmuştu. HSBC aktiflerini 2017 yılına kadar riske göre ağırlıklandırılmış bazda 290 milyar dolar azaltacak. Bu tutarın üçte biri yatırım bankacılığı biriminden gelecek ve birimin bankanın faaliyetlerindeki payı yüzde 40'tan yüzde 33'ün altına inecek. Yatırımcılar Gulliver'in daha önce beş yıl başkanlık ettiği ve son yıllarda sert piyasa koşulları nedeniyle kârı azalan yatırım bankacılığı biriminde daha büyük kesintilere gidilmesini istiyorlardı.

        HSBC, daha önce 2016'ya kadar yüzde 12-15 aralığında olmasını öngördüğü özkaynak kârlılığı hedefini de 2017'ye kadar yüzde 10'un üzerinde olacak şekilde revize etti. Bazı uzmanlar açıklanan değişikliklerin beklentileri karşılamadığını belirtirken, bir kısım uzman da aktifleri azaltma planının önemli bir değişikliğe işaret ettiğini belirtti. Hong Kong merkezli UOB Kay Hian satış direktörü, "Yatırımcılar HSBC'nin bundan sonra ne yönde ilerleyeceğini daha net görecekler, bu nedenle piyasalarda olumlu tepki vermesi olası" dedi. Genel merkezini Londra'dan Asya'da bir kente, büyük ihtimalle Hong Kong'a taşımayı değerlendiren banka sigortacılık ve Çin'deki faaliyetlerini artırmayı planlıyor. Bankanın Londra'da işlem gören hisseleri güne yüzde 0.9 artıda başladıktan sonra yüzde 0.4 eksiye geçerek

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ