Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye doğrudan yabancı yatırımda 2013 sırasını korudu - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, bu yıl Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişlerinin 12 milyar dolar mertebesinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve dünyada eşzamanlı duyurulan Dünya Yatırım Raporu’nun Türkiye lansmanında konuşan Erdem, Türkiye’nin yıl sonunda global olarak oluşacak uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 1’ine ulaşacağını kaydetti. Erdem, Türkiye’ye FDI girişlerinde enerji, hızlı tüketim, gıda ve finans sektörlerinin öncelikli olacağını söyledi.

        DÜNYADA 22’NCİ

        Rapora göre Türkiye, 2014’te 12.1 milyar dolar ile en çok yatırım çeken 22’nci ülke oldu. Bu dönemde dünyada yatırım girişi yüzde 16 inip 1.23 trilyon dolara geriledi. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında 12’nci, Batı Asya bölgesinde ise 1’inci sırada yer aldı. En çok doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülkenin yarısı gelişmekte olan ülkelerden oluştu.

        YÜZDE 55'İ İLK 10 ÜLKEYE

        EN ÇOK YATIRIMI ÇİN ÇEKTİ

        2014’te dünyada en çok yatırım çeken 129 milyar dolar ile Çin oldu. Onu 103 milyar dolar ile Hong Kong, 92 milyar dolar ile ABD, 72 milyar dolar ile İngiltere takip etti. Rapora göre 3 senede yatırım girişlerinde artış olacak. Rakamlar 2015 için 1.4 trilyon dolar, 2016 için 1.5 trilyon dolar ve 2017 için 1.7 trilyon dolar olarak öngörülüyor.

        Türkiye, yurtdışına giden yatırımlarda 6.8 milyar dolarla 32’nci sırada yer aldı. Türkiye bu sıralamada geçen yıl 3.5 milyar dolarla 37’nci sırada yer alıyordu. Bu artışta Yıldız Holding’in 3.2 milyar dolara United Biscuit’i almasının etkili olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ