Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para IMF parasını alamadı, şimdi ne olacak? - Para Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Yunanistan’ın borç krizine yönelik çözüm üretilmeye çalışılan Atina ve Brüksel’de dün yine fazla mesai yapıldı. Yunan yetkililerin günler öncesinden Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan ve en geç dün ödenmesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borçlarını ödemeyeceklerini açıklamaları ülkenin iflasını resmileştirmişti. Dün ise Euro Bölgesi yetkilileri ikinci kurtarma paketinin gece yarısına doğru sonlanmasına yönelik geri sayımlarını sürdürürken Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras sürpriz bir öneriyle çıkageldi. Tsipras, AB’li yetkililerden kendileriyle 2 yıllık süreyi kapsayacak yeni bir anlaşma yapmaları ve bu kapsamda 29.1 milyar Euro’luk bir kredi vermelerini istedi. Mektubunda alınacak kredinin ülkesinin 2015- 17 yıllarına yönelik borçlarını karşılamada kullanılacağını belirten Tsipras plana ek olarak ülkesinin IMF’de olan borçlarının da Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na (EFSF) aktarılmasını talep etti. Atina IMF’deki borçlarının tamamını EFSF’ye aktarılması halinde geri ödeme süresini de 2080’e kadar uzatabilecek. Ancak bu anlaşma hayata geçene kadar ülkesinin teknik olarak temerrüde düşmesini engellemek isteyen Yunan Başbakan, AB’li meslektaşlarından dün sabah saatleri itibarıyla halen mevcut olan ikinci kredi anlaşmasının süresini kısa bir zaman daha uzatılmasını istedi.

        Atina’dan gelen sürpriz talep üzerine Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) teklifi görüşmek üzere bir telekonferans düzenledi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ikinci kredi anlaşmasının süresinin uzatılması için artık çok geç olduğunu söyleyerek bu teklifi geri çevirdi. Ancak Atina’ya soruna çözüm olabilecek yeni öneriler için bu sabaha kadar süre tanıdı. Gelen bilgilere göre Atina yürütülen görüşmelerde 2 yıllık anlaşma teklifine onay gelmesi halinde pazar günü yapılması planlanan referandumdan vazgeçebileceğinin işaretini de verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise referandum öncesinde hiçbir konuda yeni bir karara varılmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

        IMF PARASINI ALAMADI, ŞİMDİ NE OLACAK?

        -IMF’ye ödeme geciktiğinde Fon, borçlu ülkeye uyarı gönderiyor. Bu uyarıda ülkeye ortalama 30 gün daha ek ödeme süresi tanınıyor.

        -30 gün sonrasında da ödeme yapılmadığında ise Fon, hem üyelerine hem de finansal piyasalara ülkenin borcuna sadık olmadığına yönelik uyarı metni geçiyor.

        -Bu metnin piyasalara ulaşmasıyla, borcunu ödemeyen ülke küresel piyasalarda borçlanamadığı gibi finansal işlem yapmakta da güçlük çekiyor.

        -Yunanistan örneğinde ise IMF Başkanı Christine Lagarde, 1.6 milyar Euro’luk borcun ödenmemesi halinde Atina’ya 30 günlük süreyi tanımadan hemen IMF yönetimini uyaracağını söyledi.

        -Bu uyarının piyasalara ulaşmasıyla Yunanistan için geri çevrilmesi imkânsız bir domino etkisi başlayacak.

        -Buna göre Atina’nın borcu bulunan çok sayıda alacaklı IMF’nin uyarısıyla birlikte tahsil etmeyi bekledikleri varlıkları tek seferde talep etme hakkına sahip.

        -Atina’nın AB’nin destek fonu EFSF’ye 131 milyar Euro’luk borcu bulunuyor.

        -Ülkeler de IMF’nin uyarısıyla toplam 131 milyar Euro’luk alacaklarını Atina’dan talep edebilir.

        -Atina’nın 20 Temmuz’da AB Merkez Bankası’na (ECB) 3.5 milyar Euro’luk borcu var.

        -Komşunun bunu da ödeyememesi halinde ülke acil likidite desteğini (ELA) alamayacak.

        -Böylece Atina’nın borç sorununun banka krizine dönüşmesinden korkuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ