Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ‘Gelecek hafta ithal üründe kıtlık başlar’ - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1.6 milyar Euro’luk borç taksidini ödeyemeyip temerrüde düşen ilk gelişmiş ülke olan Yunanistan, 4 günde 1.2 milyar Euro’luk fatura ile karşı karşıya kaldı. Pazartesi günü yürürlüğe giren ve ülkede hayatı durduran sermaye kontrolünün ülke ekonomisine verdiği zararın 1.2 milyar Euro’yu bulduğu ileri sürüldü. Bankalar kapalı olduğu, ATM’ler ise günde 60 Euro verdiği için şirketler ithalat yapamadı. Hammadde olmadan üretim de gerçekleşemediği için ihracat da durdu. Ülkede ithal ürünlerde kıtlık yaşanacağı ileri sürüldü. Turizmde ise iptaller yüzde 40’a ulaştı.

        Yunanistan Ticaret Konfederasyonu (ESEE) Başkanı Vasilis Korkidis “İthalat, ihracat, fabrikalar, firmalar, ulaşım her şey durdu” dedi. Sadece gıda ve petrol sektörlerinde canlılık olduğunu belirten Korkidis, bankaların kapatılması ve sermaye kısıtlaması şokunun atılmasının aylar süreceğini savundu.

        TURİZM AĞIR DARBE ALDI

        Yunan İhracatçıları Birliği de uygulamanın kendilerine haftada 80 milyon Euro kaybettireceğini tahmin etti. Birliğin hesabına göre 15 gün içinde ülkenin ihracatı yüzde 7, ithalat da yüzde 28 azalacak. İthalatın düşmesinin hammadde ve bazı ürünlerde sıkıntı oluşturacağı belirtilen açıklamada “İthalat, gelecek haftalarda bazı ürünlerde ‘kıtlık’ yaşanabilecek seviyede azalacak” denildi.

        Yunanistan’ın en önemli sanayisi durumundaki turizmin de sermaye kısıtlamalarından ağır darbe aldığı ileri sürüldü. Yunan Turizm Konfederasyonu (SETE) hükümetin 7 gün önce aldığı referandum kararının ardından tatil rezervasyonlarının yüzde 40 düştüğünü söyledi. Günde 50 bin kişinin tatilini iptal ettiği ileri sürüldü. Öte yandan Yunan bankalarında nakit rezervi azaldı. The Telegraph Gazetesi’ne konuşan Atina Ticaret Odası Başkanı Constantine Michalos bankalarda 500 milyon Euro nakit rezervi kaldığını söyledi. Bankaların referandum sonrası salı günü açılmasının bir hayal olduğunu söyleyen Michalos, bankaların açılması durumunda kalan nakdin 1 saat içinde biteceğini de ekledi.

        ‘BİZ DE YENİ PAKET İÇİN BİR OYLAMA YAPACAĞIZ’

        Atina’nın referandum hamlesine kızan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, “Referandumdan ‘Evet’ çıksa bile görüşmelere başlayabilmemiz için Almanya Parlamentosu’nun yeni kurtarma paketini onaylaması gerek” dedi.

        ‘IMF’NİN ÖNERİSİ KULAĞA MÜZİK GİBİ GELİYOR’

        Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, IMF’nin ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesi gerektiği yönündeki açıklamasının kulağa müzik gibi geldiğini söyledi. Görüşmeler konusunda ‘profesyonel’ olmadıklarını belirten Varoufakis, bazı hatalar yaptıklarını kabul etti. Bakan, Yunanistan’ın Euro’da kalacağını kaydetti.

        ‘EVET’ÇİLERİN SAYISI GİDEREK YÜKSELİYOR

        Yunanistan’da kemer sıkmaya “Evet” diyenlerin sayısı artıyor. Bankalarıın kapatılmasından önce yüzde 57 olan “Hayır”cılar yüzde 43’e geriledi ve sonucun çok çekişmeli olacağını ortaya koydu. Bloomberg’in yaptırdığı ankete göde “Evet” ve “Hayır” oyları arasında sadece 0.5 puanlık fark var. Halkın yüzde 43’ü kreditörlerin planına “Hayır” diyor. “Evet” diyenlerin oranı ise yüzde 42.5. ALCO’nun anketi yüzde 11.8’lik kararsız kesimin olduğunu gösteriyor. ALCO’nun anketine göre “Evet” diyenlerin oranı yüzde 44.8, “Hayır” diyenlerin yüzde 43.4 seviyesinde.

        ‘REFERANDUMDA EURO ÜYELİĞİ OYLANMAYACAK’

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, halkına referandumda güçlü bir “Hayır” demeleri çağrısı yaptı. Euro üyeliğinin oylanmayacağını belirten Tsipras, IMF’nin borçların yapılandırılmasını öneren raporunun Yunanistan’ı haklı çıkardığını söyledi. Tsipras, kreditörlerden borçların yüzde 30 oranında indirilmesini istediklerini kaydetti.

        ATM 60 DEĞİL 50 EURO VERİYOR

        Birkaç gündür Yunan halkının ATM’lerden en fazla 50 Euro çekebildiği ileri sürüldü. Bunun sebebi olarak da 20 Euro’luk banknotların giderek azalması gösterildi. Hükümet bankaların salı günü açılacağını duyurdu ancak ellerinde nakit kalmayan bankaların 20 Temmuz’a kadar kapalı kalacağı iddia edildi.

        PAPANDREU MEYDANA GERİ DÖNDÜ

        Mali kriz başladığında iktidarda olan Yunanistan’ın eski başbakanı Yorgo Papandreu, meydanlara geri döndü. Yunanistan’da Demokratik Sosyalist Hareket (KİDİSO) Lideri Papandreu, halkı “Evet” oyu kullanmaya davet etti.

        DANIŞTAY’DAN REFERANDUMA VİZE ÇIKTI

        Hükümetin halk oylaması kararına anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz eden 2 Yunanistan vatandaşı, sürecin durdurulması için Yunanistan Danıştay Mahkemesi’ne başvurdu. Danıştay referanduma onay verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ