Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ‘Yunanistan’ı atmayıp 5 yıl askıya alalım’ - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Yunanistan’ın borç krizini çözmek için hafta sonu bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, son dönemlerin en sert geçen toplantılarından birini gerçekleştirdi. 5 aydır Brüksel ve Atina arasında yaşanan güven bunalımının adeta zirve yaptığı dünkü görüşmelerde, tarafların değil anlaşmaya varmak birbirleriyle siyasi üslup sınırları içerisinde görüşme konusunda bile zorluk çektikleri görüldü. Gün boyu yapılan açıklamalarda, başta Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble olmak üzere pek çok AB’li yetkili, Atina’yı hedef alan çok sert ifadeler kullandı ve kabul edilmesi neredeyse imkânsız taleplerde bulundu. Alman bakan, Yunanistan’ın ekonomisini toparlayabilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, Atina’nın Euro Bölgesi dışına atılması yerine üyeliğinin 5 yıl süreyle dondurulmasını önerdi.

        DEVLER KAPIŞTI

        Sabah saatlerinde toplanan AB maliye bakanları (Eurogroup), yoğun görüşme trafiğine rağmen sorunun çözümüne yönelik bir anlaşmaya varamadı. Ancak Brüksel, Yunan heyetine kısaca “durum metni” adı verilen ve sadece 4 sayfalık bir plan sundu. Belge TSİ 17.00’de başlayan Euro Bölgesi Liderler Zirvesi’ne de adeta damgasını vurdu. Brüksel’in Atina ile görüşmelere başlayabilmesi için yerine getirilmesini istediği son derece sert taleplerin yer aldığı belge, Atina’nın destekçisi Fransa ile Yunanistan’ı cezalandırmak isteyen Almanya’yı da karşı karşıya getirerek zirvenin tansiyonunu iyice yükseltti.

        BRÜKSEL’İN ŞARTLARI

        Belgede Brüksel, Atina’dan yeni bir kredi anlaşması yapmadan önce, kaybedilen güvenin tazelenmesi için bir dizi adım atmasını ve bu adımları yasalaştırmasını istedi. Metinde şu isteklere yer verildi:

        -KDV ve emeklilik konularında verilen sözler parlamento tarafından onaylanacak.

        -Yargı alanında acil reforma gidilecek.

        -İstatistik kurumu Elstat tamamen bağımsız hale gelecek.

        -AB’nin istikrara yönelik tüm talepleri tek tek onaylanacak. Bu kuralların hepsi 15 Temmuz’a kadar parlamentodan geçecek.

        -Bu kararlar kabul edildikten sonra Brüksel 20 Temmuz’a kadar Yunan hükümetinden istikrar ve güvene yönelik bir dizi önlem daha isteyecek. Eğer bunlar da kabul edilirse yeni bir kredi paketi için görüşmeler başlayabilecek.

        TROYKA GERİ GELİYOR

        Ancak Brüksel, 4 sayfalık istek metninde Atina’ya yönelik 3 yıllık 53.5 milyor Euro’luk kredinin yeterli olmayacağına, paketin 86 milyar Euro’ya kadar çıkabileceğine de işaret etti. Brüksel, bu çerçevede denetimin artması gerektiği ve Atina’nın troykanın yeniden ülkeye gelip her adımı tek tek denetlemesine izin vermesini de talep etti.

        "YUNANİSTAN'IN ÇIKARILMASI ÖLÜMCÜL BİR HATA OLUR"

        Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Yunanistan’ın Euro üyeliğinin 5 yıllığına askıya alınabileceğine dair Almanya’dan gelen sinyallere tepki gösterdi. Alman basınına konuşan Lüksemburglu bakan, “Yunanistan’ın reform paketi fırsatını değerlendirmemek, Almanya’nın AB içerisindeki ve dünyadaki itibarı için ölümcül etkiye sahip olur” dedi. Yunanistan’ı Euro dışında bırakması halinde Almanya’nın Fransa ile derin bir çatışma içine gireceğini öne süren Jean Asselborn, “Bu da Avrupa için felaket demektir” ifadesini kullandı. Alman basınına göre, Atina’nın sıkı reform paketini uygulamak istememesi halinde Yunanistan’ın 5 yıllığına Euro dışında bırakılması öneriliyor.

        "51 MİLYAR EURO'LUK DEVLET MALINI TEMİNAT İSTERİZ"

        Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın geçtiğimiz ay ve yıllar içerisinde verdiği çok sayıda sözü yerine getirmediği için Euro Bölgesi çapında bir güvensizliğe neden olduğunu söyledi. Alman bakan, bir diğer önerisinde ise Atina’nın talep ettiği 51 milyar Euro’luk yardımı alabilmesi için AB’ye bu miktara denk gelecek oranda devlet malını teminat olarak göstermesinin gerektiğini ifade etti.

        "SERMAYE KONTROLLERİ EN AZ 2 YIL DAHA YÜRÜRLÜKTE KALACAK"

        Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis, bankalara uygulanan sermaye kontrollerinin en az 2 ay daha devam edeceğini bildirdi. Yunan basınına açıklamalarda bulunan Stathakis, kreditörle anlaşma yapılması halinde bankaların gelecek hafta en kısa zamanda açılabileceğini ifade etti. Stathakis, şöyle devam etti: “Bu sermaye kontrolleri 2 ay veya daha fazla yürürlükte kalır.” Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın acil likidite desteğini sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran’dan bu yana bankaları kapalı tutma kararı alarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı.

        AB 15 YENİ YASA İSTİYOR

        Yunanistan’ın reform taahhütlerini yetersiz bulan Euro Bölgesi maliye bakanları, yeni bir anlaşma için Atina’dan 15 farklı konuda yasa değişikliği de istiyor. Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, sonuca varmanın kolay olmayacağını belirterek “Yunanistan’ın teklifini derinlemesine konuştuk. Kredibilite ve güven meselelerini tartıştık. Hâlâ çok zor fakat çalışmalar hâlâ ilerliyor” açıklamasını yaptı.

        240 MİLYAR YETMEDİ

        Son 5 yılda toplam 240 milyar Euro’luk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan, 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53.5 milyar Euro talep ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ