Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Emeklilikte parasız kalmaktan korkuyoruz - Para Haberleri

        Aegon’un 4’üncü kez yaptığı Emekliliğe Hazırlık Anketi’nde Türkiye’deki emeklilik beklentilerine dair ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 15 ülkeyi kapsayan ve halen ücretli bir işte çalışan 14.400 kişi ile emekli olmuş 1.600 kişi olmak üzere toplam 16.000 kişinin katıldığı anketin bu yılki raporu, “Tasarruf Alışkanlığı Olan Bir Dünya Yaratmak” başlığını taşıyor ve dünyanın farklı bölgelerindeki insanların emekliliğe yaklaşımlarındaki değişimi, birikim yapma alışkanlıklarını, gelecek beklentilerini ortaya koyuyor. Anketin, Türkiye sonuçlarına göre emekliliğe hazırlık seviyesi oldukça düşük.

        Ankete katılanların verdikleri yanıtlara göre emekliliğe hazırlık notu 10 üzerinden 5.3 seviyesinde gerçekleşti. Emekliliğe hazırlık seviyesinin ‘düşük’ olduğunu gösteren bunotla Türkiye anketin yapıldığı 15 ülke arasında ancak 11. sırada yer alabildi. Türkiye’de yapılan ankette ‘boş vakit’ yüzde 43, ‘sağlık sorunları’ yüzde 32, ‘özgürlük’ yüzde 30, ‘keyif almak’ yüzde 30 oranlarından emeklilikle ilişkilendirildi.

        % 40’I EMEKLİLİK PLANI YAPAMIYOR

        İnsanların yüzde 32’si emeklilikte kendi ihtiyaçlarını gidermek veya eşinin sağlık giderlerini karşılamak için yeterli parası olmayacağından endişe ettiklerini ifade etti. Çalışanların sadece yüzde 10’u emeklilik için yazılı bir planı olduğunu söylerken, neredeyse yarısı (% 47) bir planının olduğunu fakat bunun yazılı bir plan olmadığını, % 40’ı ise hiçbir planının olmadığını belirtti.

        YÜZDE 18’İ ÜCRETLİ İŞE DEVAM

        Türkiye’de emekliliğe geçiş ile ilgili sorulara verilen yanıtlara göre, çalışanların üçte birinden fazlası (%37) çalışma hayatına hemen veda etmeyi ve tam anlamıyla emekli olmayı planlıyor. %18’i emeklilik dönemi boyunca ücretli bir işte çalışmaya devam edeceklerini ifade ederken; %14’ü de çalışma şekillerini hiç değiştirmemeyi planlıyor. Sorulara cevap verenlerin çoğunluğu (%61), rahat bir yaşam tarzıyla emekli olunabileceğine inanmıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ