Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Reuters: Merkez Bankası faizi sert artırabilir - Para Haberleri

        Piyasalarda çalkantı sürüyor. Dolar tarihi zirvesine çıkarken borsa düşüyor. Böyle bir ortamda paranın patronu" Merkez Bankası'nın ne gibi önlemler alabileceği ekonomi çevrelerinde tartışılmaya başlandı. Reuters da bu konuyla ilgili bugün bir analiz yayınladı. Analizde şu ifadelere yer verildi:

        "Siyasi belirsizliğin sürmesi, erken seçim sonucunun mevcutsiyasi tabloyu değiştirmeyebileceği endişelerinin yanı sıra artan güvenlik kaygılarıyla liranındolar karşısında rekor düşük seviyeleri görmesi akıllara Ocak 2014'ü getirirken, faiz adımlarınıABD Merkez Bankası'na endeksleyen Merkez Bankası Fed'i beklemeden sert faiz artırımına gitmekzorunda kalabilir.

        Dolar karşısındaki değer kaybı bugün yüzde 2'yi aşan TL, diğer gelişmekte olan ülke parabirimleri arasında açık ara en kötü performansı gösterirken, kurun 3 TL'yi görmesiyle TL'ninyılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı ise yüzde 22'ye ulaştı. TL gelişmekte olanpiyasalar içinde de Brezilya realinin ardından en çok değer kaybeden para birimi.

        TCMB'nin 18 Ağustos'taki PPK toplantısı sonucunda kısa vadeli faizleri değiştirmemesiküresel para politikalarındaki normalleşme sürecine paralel olarak kendi para politikasındasadeleşmeye gitmek üzere bir yol haritası açıklaması piyasadaki tedirginliği gidermedi. Öteyandan, TCMB'nin dünkü ekonomistler toplantısında öncelikle ortalama fonlama maliyetiniartıracağını ve haftalık repo faizindeki artışın Fed'in faiz artırımlarına bağlı olarakbaşlayacağını söylemesi TCMB'nin piyasanın gerisinde kaldığı algısının pekişmesine neden oldu. Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash, "Merkez Bankası yine 'gözüne ışıktutulmuş tavşan' modunda ve 2014 başındaki durumun benzeri tekrarlanıyor. Merkez Bankası o zamanalmış olması gereken dersi almamış görünüyor ve yine piyasanın gerisinde kalarak daha sonra dahaagresif adım atmak zorunda kalmaya doğru ilerliyor" dedi.

        FAİZİ YÜZDE 4.5'TEN 10'A ÇIKARMIŞTI

        Merkez Bankası geçen yılın Ocak ayında kurdaki sert yükselişe ilk olarak günlük döviz satımihaleleri ile müdahale etmeye çalışmış, tansiyonu düşüremeyince iki yıl aradan sonra ilk defapiyasaya yaklaşık 3.2 milyar dolar döviz satarak müdahale etmişti. TL'nin dolar karşısında sertdeğer kaybını bu şekilde de durduramayan TCMB, 29 Ocak 2014'te olağanüstü PPK toplantısı ilefaizde sert artışa giderek, TCMB haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarmıştı.

        Istanbul Analytics Ekonomisti Atilla Yeşilada, mevcut koşullarda TCMB'nin Fed'in 17Eylül'deki faiz kararı açıklamasına kadar bekleyemeyeceğini belirterek, "TCMB koridoru terketmeyeceğini bir kez daha ilan ederken, kısa vadede kurda baskılarla efektif fonlama faiziniyükselterek mücadele edeceğini ekledi. Fakat bizce yolunu kaybetmiş durumda. Ocak 2014 benzeribir kriz içine girdiğimizi takdir edemiyor. Belki de ediyor, ama AKP'den korktuğu için itirafedemiyor" dedi ve ekledi: "Bizce TCMB Eylül'e kadar dayanamaz. Acıya dayanma eşiği dolar/TL'nin 3.00 çizgisini aştığıgün olabilir ve ardından, bir gece ansızın şok faiz artırımı gelebilir."

        "MÜKEMMEL FIRTINA İÇİNDE KENDİMİZİ BULABİLİRİZ"

        TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, dün açıklanan Fed tutanaklarının Eylül'de faiz artırımıolasılığını aşağı çeken tavırda olduğunu söyleyerek, "Normalde bunun TL varlıklarda etkisininpozitif olmasını bekleriz. Ancak tam tersi oldu. Neden? Çünkü Merkez Bankamız Fed'in faizartırımına kadar faiz artırmayacağını söyledi ve jeopolitik gelişmeler, PKK terörizmi ve siyasibelirsizliklerle çalkalanan piyasada hala rahat bir konumda olduğunu gösteren açıklamalar yaptı.İşte bu nedenlerle, Fed faiz artırımlarının Eylül değil Aralık'a sarkabileceği fiyatlamasınınTL'ye daha çok satış getirdiğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti: "Merkez Bankası'nın sadece likidite sıkıştırmasıyla bekleyebileceği bir piyasada değiliz.Türkiye'nin risk primi bu sabah 284 baz puana yükseliyor. Haziran sonu 225 baz puandaydık.2011-2014 dönemindeki güllük gülistanlık piyasa koşulları içinde değiliz; herkesin bunu anlamasılazım. Mükemmel fırtına içinde kendimizi bulabiliriz."

        Fed yetkilileri geçen ay ekonominin faizlerin artması gereken noktaya yaklaştığı konusundafikir birliğine varırken, yavaş enflasyon ve zayıflayan küresel ekonominin faizlerin artırılmasıiçin risk oluşturduğunu düşünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ