Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dünya Bankası: Türkiye güveni yeniden tesis ederek reform gündemine dönmeli - Para Haberleri

        Dünya Bankası’nın Ekim ayına ait Türkiye DüzenliEkonomik Notu yayımlandı.

        Söz konusu nota göre 2015 yılının ikinci yarısında beklenenyavaşlamaya rağmen, ikinci çeyrekte beklenti üzerinde gerçekleşenbüyümeye istinaden Türkiye için 2015 yılı büyüme tahmini yukarı yönlü revizeedilerek rakam yüzde 3,2'ye çıkarıldı.

        Mevsim etkisindenarındırılmış (MEA) büyüme çeyrek bazında yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Yükselen özel yatırımların ikinci çeyrektekibüyümenin ana sürükleyicisi olduğu, bunun da özel sektörün Haziranseçimleri sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkacağı öngörüsü iledaha önce ertelenen yatırımları gerçekleştirdiğini gösterdiği kaydedildi.

        DÜNYA BANKASI'NA GÖRE CARİ AÇIK NEDEN AZALMADI?

        Ekonomik Nota göre,

        * Zayıflayan Türk Lirası ve önemli oranda düşen petrolfiyatlarının etkisiyle daralması beklenen cari açık azalmadı.

        * Enerjiaçığı önemli ölçüde düşmüş olmasına rağmen, 2014 yılında 42,6milyar ABD doları olanTürkiye’nin cari açığıTemmuz 2015 sonu itibariyle son 12 aylık dönemde 45 milyar ABDdolarına yükseldi (altın etkisinden arındırılmış).

        * Cari açıktaki kötüleşmenin temel sebebi ticaretortaklarındaki zayıflıklar ile 2015 yazında turizm gelirlerindeyaşanan düşüş oldu.

        * Avrupa Birliği'ndeki yavaş büyüme, MENA bölgesi veRusya’daki güçlükler cari açığı olumsuz etkiledi.

        "SİYASİ BELİRSİZLİK VE OYNAKLIK SERMAYE GİRİŞLERİNİ KURUTTU"

        Yurt içindeki siyasi endişeler ve küresel finans piyasalarındakidalgalanmalar kısa vadeli sermaye girişlerini kuruttu. Uzayan vadefinansman kalitesini iyileştirmesine rağmen, yılın ilk yedi aylıkdöneminde net girişler cari açığı karşılamakta yetersiz kaldı.

        "ENFLASYON HEDEF SEVİYE ÜZERİNDE KALACAK"

        Ekonomik Notta 2015 yılında enflasyonun hedefinüzerinde yüzde 7,5 seviyesinde kalmasının beklendiği belirtildi.

        DÜNYA BANKASI'NA GÖREENFLASYON NEDEN YÜKSELİYOR?

        * Gıda fiyatları tekrar hızlıbir şekilde yükselmeye başladı ve Eylül ayında gıda enflasyonumomentumunu yüzde 14,7’ye kadar yükseltti.

        * Kurda değer kaybının tekrarbaşlaması, çekirdek enflasyonu yüzde 8’in üzerine ve momentumunu yüzde10,5’in üzerine yükseltti.

        * Kurun değer kaybetmesi sebebiyleotomobil fiyatlarında yaşanan keskin artış Eylül ayında enflasyonartışına yüksek katkıda bulundu. Bu gelişmeler ile birlikte, Eylülitibariyle 12 aylık enflasyon yüzde 7,9’a tırmandı.

        "TÜRKİYE'DE EKONOMİK FAALİYET HIZ KAYBEDECEK"

        Ekonomik Nota göre Dünya Bankası siyasi belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle2015 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetin hız kaybetmesini bekliyor.

        Kredi artış hızının Eylül ortası itibariyle MerkezBankası’nın yüzde 15’lik referans oranının altına inmesi ve artan güvenlik endişeleri ile devameden siyasi belirsizliklerin özel sektörün yılın ikinci çeyreğinde gözlenen yatırımharcamalarını sürdürmesinini güçleştirdiği kaydedildi.

        "İŞLETMELER YATIRIM KARARLARINI ERTELEYEBİLİR"

        Notta ayrıca işletmelerin ikinciçeyrekteki yatırım harcamalarını kısmaları ve yeniden istikrarlı birsiyasi denge yakalanıncaya kadar yatırım kararlarını ertelemelerinin olası olduğu vurgulandı.

        Düşen petrol fiyatlarının yılın geri kalan bölümünde cariaçığı 5 milyar dolar civarında azaltması ile birlikte dış dengedeki düzeltmenin devam edeceği bildirildi.

        "YAPISAL REFORMLAR OLMAZSA OLMAZ"

        Ekonomik Notta Türkiye’nin cari açığının halen yüksek seviyelerde olduğu ve mevcut dış ortam göz önüne alındığında önemli yapısal reformlaryapılmadığı sürece yüzde 5,5’in altına inmesinin olası görünmediği belirtildi.

        Mayıs 2013’ten bu yana Türkiye’ye net finansal girişlerin azaldığının vurgulandığı notta küresel para politikalarındaki normalleşmenin maliyetleriartırırken gelişmekte olan ülkeler arasında dış kaynaklar için olanrekabeti daha da sertleştireceği kaydedildi.

        "TÜRKİYE NE YAPMALI?"

        Ekonomik Notta son olarak şu ifadeler yer aldı: “Yatırımcı güveninin yeniden tesis edilmesi, kırılganlıklarıngiderilmesi ve büyümeye hız kazandırılması için siyasi istikrara veyapısal reform gündeminin uygulanmasına tekrar dönülmesine acil birşekilde ihtiyaç duyulmaktadır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ