Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Foreks'e 'zarar butonu' - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcı sayısıyla birlikte mağdur sayısı da her geçen gün artan ve günlük ortalama işlem hacmi 40 milyon lirayı aşan foreks piyasasında mağduriyeti minimuma indirmek için devrim niteliğinde yeni düzenlemelere gitti. Dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, kayıp oranının yüzde 75-80’lerde olduğu sektörde, kurumlar bundan öncekinin aksine yeni dönemde yatırımcılara zarar riskini sürekli hatırlatmak zorunda olacak. Öyle ki, bundan sonra kurumlar işlem platformlarının ana sayfası üzerindeki ana işlem menüsünün en sol köşesinde menünün ilk butonunu ‘Zarar olasılığınız’ şeklinde isimlendirecek. Bunun yanında ise hesap açılışı ve hesap erişimi gibi başlıkların hemen bu başlığın yanında aynı yazı büyüklüğü ve karakteri ile yer alması zorunlu olacak.

        MÜŞTERİ ŞİKÂYET SAYISI DA SİTEDE YER ALACAK

        6 GÜN GERÇEK VERİLERLE DEMO

        - Aracı kurumların kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin her türlü ortam üzerinden ve her türlü araç yoluyla yapacakları yayın, ilan, reklam ve duyuruda uymaları gereken usul ve esaslar da ayrıntılı olarak belirlendi.

        - Yeni hesap açacak müşteriler için TSPB tarafından hazırlanacak platformda gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden demo hesaplarla asgari 6 işgünü süreyle ve toplamda asgari 50 adet işlem yapması zorunlu hale getirildi.

        - Hesap açılışı sırasında genel müşterilerden, kaldıraçlı alım satım işlemlerinin riskli olduğu ve teminatlarının tamamını kaybedebilecekleri vb. hususlarda bilgi sahibi olduklarına dair ayrı bir yazılı beyan alınması zorunlu hale geldi.

        - Çıkar çatışmalarını önlemek amacıyla kaldıraçlı alım satım hizmeti sunulan müşterilere bu işlemlerle sınırlı olmak üzere bireysel portföy yöneticiliği veya yatırım danışmanlığı hizmeti verilmesi yasaklandı.

        - Ayrıca aracı kurumların, müşterileri işlem yapmaya teşvik etmek üzere var olan müşteri zararlarını telafi etmeleri, işlem yapmak veya belirli bir gruba dâhil etmek amacıyla müşterilere kaynak sağlamaları ve müşterileri bu amaçla yönlendirmeleri yasaklandı.

        FOREKS NEDİR?

        Foreks, bir para biriminin farklı bir para biriminekarşı değer kazanıp kaybetmesine ilişkin çiftyönlü işlem yapma olanağı sağlayan piyasadır.

        BİR ARACI KURUMU DEVRALAN YATIRIM BANKASI, ARACILIK YAPABİLECEK

        Bir başka yenilik de kalkınma ve yatırım bankalarının, mevcut aracı kurumlarından birini devir ya da satın almak kaydıyla hisse senedi işlemlerine aracılık yapabilecek olması. SPK Başkanı Ertaş, böylece sektörden çıkmak isteyen şirketlerin lisanslarına talep geleceğini ifade etti.

        KALDIRAÇ ORANI 1’E 50’YE ÇEKİLDİ

        SPK’nın yeni düzenlemesinde TL, dolar ve Euro’nun birbirlerine karşı olan değişim oranlarını esas alan varlıklar ile altına dayalı kaldıraçlı işlemlerde kaldıraç oranı azami 1’e 100, bunlar dışındaki varlıklarda azami 1’e 50 olarak belirlendi.

        MERKEZ’İN BEKLENTİ ANKETİNE GÖRE DOLAR 3.17 TL

        BAŞÇI YILIN BAŞKANI SEÇİLDİ

        Centralbanking.com sitesi Erdem Başçı’yı yılın Merkez Bankası Başkanı seçti. Başçı’nın çalkantılı bir dönemde Merkez Bankası’na liderlik etmesi nedeniyle ödüle layık görüldüğü açıklandı. Site İrlanda Merkez Bankası’nı da yılın merkez bankası seçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ